selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 2 Disember 2010

^ MAHAL WEH!!! ^


**cilok $$$ dari google**

salam semua
saya baru sahaja
pulang dari menjenguk along dan angah
nampak macam anak2 betah tinggal di situ
gembira sahaja..ramai kawankan..

sebelum balik rumah
disebabkan saya bertiga dengan najwan dan mek sarah
[hubby ke perak-kursus 2 minggu..huhuhuhu]
singgahlah kedai makan untuk santap
makanan tengah hari saya ialah:

* nasi [bajet untuk kami bertiga]
* ikan kembung sederhana seekor dimasak percik
* pucuk paku gulai lemak
* teh o ais limau - 2 gelas

uolls tahu tak berapa harganya???
teka-teka-teka

*

*

*

RM9.70
agak mahal ke murah tu?
mahalkan..

sekarang ini semua benda mahal
jika guna 50 hinggit untuk membeli
kita mungkin dapat 2 barang je
macam diapers dan susu anak kita sahaja
sikit sangat nilai duit sekarang..

jadi..amatlah penting
untuk merancang perbelanjaan kita dari sekarang
jangan main belanja sahaja
cukup bulan asyik tunggu gaji
menabungnya..tarakkkk...
seruan untuk saya jugak..wahaaahaa..

silalah pilih
antara keperluan dengan kehendak
turut kata akal
bukan kata nafsu

p/s: selamat berbelanja secara berhemat..

22 Rajin Komen:

Gayahspears berkata...

camne nk berjimat kalo gayah tgk brg yg cantek2 jd rambang mata..
adess.. tlg gayah akak.. ajar jap cara berjimat cermat...huhu

nazirulhazwan~ berkata...

mahal 000 mahal,patutnye rm 6 something je tu.

kakcik berkata...

Nampak gayanya kakcik kena berusaha untuk merajinkan diri - masak dan bawa bekal! :)

diana berkata...

mahal la sarah..
makna nye ikan kembung tu hampir 2.50 kan harganye..ish..ish...


baca entry ni baru tersedar sejak kami demam hari tu kami sekeluarga belum makan2 kat luar lagi sebab tak berani nak bawak maisara keluar.takut demam datang balik.hehheh..

Zaidah berkata...

mahalnyer...sebab tu kekadang zai bawak bekal....klu setiap hari nak membeli aje memang tak cukup RM10...klu dah macam sarah kena RM9++ ya ampun...

MamaYatie berkata...

huhu..mahalnya..saya kalo pegi kedai yg tak biasa makan, selamba jer tanya brapa harga lauk yg berkenan tu (kalo berkesempatan la), at least tahu brapa budget nak kena keluar..

sarah-najwan berkata...

cikgayah=skrg kene jimat dik..jgn kuar sgt kat soping2 komlpeks tu jika cuti..dok umah main2 blog je mcm akak nih..hhee..

nazirul=mahalkan..terkezut akak weh..

kakcik=betul kakcik..kene rajinkan diri kita..huhu

diana=tu la..diana...saya kalu mkn kat luar tu..2 mggu sekali kot..

zaidah=huhu..nk bw bekal..xsempat nk masak..keje cikgu kol 6.55am..dah kuar rumah..

mamayatie=ni kedai yg pestime saya mkn..mmg mahal kot..popular kat kuantan nih..

Izan Ishak berkata...

mahal tu kak... lagi satu, kami selalu pi kedai mkn yg sama je. sbb dah tau sedap dan murah~ sbb byk kali terkena, kedai yg pestaim pegi...dah lah mahal...tak sedap plak tu...huhu

~ayu.oyie.yuna~ berkata...

salam kak~
betul..skrg sume mahal..
nak2 makanan..adoi mahal nye..
ore kata bab makan jgn berkira, tapi kalau reganye mencekik darah mmg x sanggup..
lo ni sy tiap2 hari bawak bekal klu g ofis..jimat rm10 1 hari (bajet makan sy n somi klu x bwk bekal)

LyNn HaMzAh berkata...

memang betul tu...serba serbi mahal la skrg nie...nak kena manage duit betul2...

sarah-najwan berkata...

izan=huhu...seme mahal loni..even kdai yg biasa pom..da mahal..

ayu=adoi lah...cabaran skrg..$$$$

lynn=betul..plan dgn mantap..

BIONIC WOMEN berkata...

Tu lah..kami ni lagi ler..en.hubby sorang jer kerja..
kena ler berwaspada pada setiap perbelanjaan.
Kehendak semestinya lebih tinggi dari keperluan kan??haha

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

salam
harga ikan kembung dah mahei la ni kak..huhuhu.ikan fresh klu kat paka dulu,kembung maunyer RM14 kalau musim hujan cam ni.

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

selalunya nafsu menguasai diri... so tak tahu antara keperluan dengan kehendak...

hehe

~ yus ~ berkata...

Semua benda pun perlu wang sekarang kan...

Zaman sekarang ni macam rasa semua keperlua je...:D ( nilah yang di kata ikut nafsu mati, ikut rasa binasa)

sarah-najwan berkata...

bionic= kene plan elok2...

LM=mmg mahal..tapi yg akak mkn tu mmmg melampau mahalnya..

yus= no money no talk skrg..huhuhu

Das berkata...

9.70 bahagi tiga kira ok la tu....hehehe...minyak pn dh naik bnyk kali dh thn ni...mknan apa lg...

Kalamhati berkata...

alos mahalnye..alasan musim tengkujuh kot..ikan payah..huhu sepatutnya tak sampai kot

sarah-najwan berkata...

das=tu sepinggan je wey...sepinggan..huhu

kalam= xtau lah..mmg maahl pom..kalu saya sebut nama kedai ni..awak pom tau..huhu..fofular kuantan nih..

Solihin Zubir berkata...

semuanya disebabkan minyak naik! hehehe..

azieazah berkata...

Mahal murah tu adat orang berniaga.
Kita pengguna ada hak untuk memilih. Hak kita lebih besar dari penjual.

Memilih dgn bijak, pasti berbaloi dengan nilai duit dalam tangan.

Tomato Gurl's Life berkata...

semua barang naik harga akak..sbb tue harga makanan pun naik harga..pening2..rs dah habis berjimat..hehe

p/s; seminggu cik tom tak online..skang sesi balas jejak komen!