selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 9 Disember 2010

^ HATI KECIL SEORANG IBU ^

salam semua
saat saya menulis entry ini
saya sangat merindui kedua-dua
anak saya..along dan angah

semalam
dalam hujan renyai-renyai
saya menjenguk mereka berdua (selepas 3 hari )
sedang mereka di surau mendengar sedikit
pesanan selepas solat asar
saya menunggu di dalam kereta

selang beberapa minit
saya melihat angah berlari-lari
mendapatkan saya di dalam kereta
"lainnya wajah angah," detik hati kecil saya
saya sebak...
diikuti larian along dari belakang
melihat mereka berdua
hati kecil saya meruntun-runtun kesedihan

banyak perkara yang ditanya
banyak perkara yang diminta
banyak pesanan yang sama saya sampaikan

sebenarnya di sana
along dan angah sangat gembira
semua kanak-kanak akan gembira
jika bersama dengan mereka ialah kawan-kawan
sebaya mereka dan sesekolah mereka
**sesungguhnya..kita tidak tahu perkara yang tersirat dalam hati mereka**

tapi biasalah
hal-hal begini
proses begini
memang meruntun hati seorang ibu
semua ibu akan sedih apabila
berpisah dengan anak waima sementara
walaupun anak itu sudah besar dewasakan

ini merupakan fenomena dan senario semula jadi seorang ibu
dan saya rasa seorang ayah juga berperasaan sama
cuma mungkin mereka tidak menzahirkan
melalui air mata seperti seorang ibu..

pesanan untuk saya :
~jangan dilayan perasaan ini~
sedih dan rindunya akan semakin bertandang
inilah pengalaman pertama saya sebenarnya
mungkin selepas ini..sudah biasalah..
cuma saya ingin berkongsi dengan semua ibu
akan perasaan ini kerana saya pasti
semua ibu berperasaan begini juga - sama



**pic along dan angah pada tahun 2007**

p/s: pertama kali entry emosi :(

30 Rajin Komen:

Kalamhati berkata...

huhu tho tak dpt agak apa rasa sebenarnya yg akak alami..tp boleh bayang cemana sedihnya tu..
pengorbanan rindu ni akan terbalas bila tengok hasilnya nnt..anak2 yg soleh dengan wajah yang bersih yg mendoakan kedua ibu bapa..insyaAllah

nazirulhazwan~ berkata...

biasa la sis, saye pon da rase perkara yang same:P (haih, main2 pulak) hehe

kakcik berkata...

Hanya ibu yang 'tak siuman' sahaja yang tak tahu erti rindu dan kasih pada anak2nya... :)

Kuman Chaos berkata...

sama gak... :(
kuman "Tornado Priming Done!!.." Entry

DeCrewz berkata...

Erm... deCrewz seorang lelaki yg cuba untuk memahami perasaan kaum ibu yang berjauhan dengan anak2...

~ yus ~ berkata...

Kak...

Rasanya saya dapat memahami. Saya pun tak pernah berjauhan dengan anak-anak. Bagaimana kalau saya di tempat akak?...huhu. Tapi seorang ibu perlu kuat demi kebahagiaan anak-anaknya. InsyaAllah akak boleh mengharungi perpisahan sementara ini...

Cik Tom berkata...

cik tom belum kahwin n ade anak..tp rs boleh rasai perasaan akak..sabar ye akak..insyaAllah ni semua utk kebaikan anak akak jgk..supaya menjadi anak yg soleh...amin..

n.hasleena berkata...

InsyaAllah....semoga along dan angah menjadi anak yang soleh.
Perasaan rindu akak akan terubat dengan kepulangan mereka nnt dan perubahan yang mereka bawa pulang...
Semoga kuat ye kak...

Amy Syaquena berkata...

As'salam...

Sabar la sis walaupun amy x ada anak lagi dan x pernah rasa perasaan macam tue pape pun banyak bersabar ye sis..semua tue untuk kebaikan dowang juga..

Amy Syaquena berkata...

As'salam...

Amy tag akak juga nie linknya..

http://sinarraudah.blogspot.com/2010/12/kenapa-blog.html

SYaMiLa berkata...

sya pn skrg ni hari2 dok pikir anak2 kat rumah...sedih ni..huhuhu

Das berkata...

hu3....sedihnya....mesti bnyk dia nak cerita peristiwa kat sana....

diana berkata...

sebak pulak saya baca entry ni.saya ni entah boleh ke tidak berdepan situasi macam ni.sejak lahirnye dia sampai sekarng saya tak pernah tinggal dia kat sapa2..
tapi saya tau satu hari nanti dia kena duduk sendiri jugak..

LinRosLy berkata...

Salam...

Hati kecil seorang ibu itu mudah sangat terasa....

Ati Masrif berkata...

salam,

lama tak bertandang ..sori baru balik
wah..dah tukar header baru ..cantik2

biasalah perasaan tu bila mula2
berpisah dgn anak2
hati wanita ni mmg lembut dan mudah terasa...lama2 ok lah tu

Zaidah berkata...

zai dapat rasakan kesedihan sarah tu...mcm zai sbelum nie dah pernah kerja bahagian training memang anak2 selalu kena tinggal kerana tugas OS jadi dah kurang dah n dah biasa bila berjauhan ngan anak...

honeyvsbee berkata...

teringat bee dulu2 1st time masuk asrama...siang ok jer..tapi bila malam sedih ingat kat mak...nak balik rumah...rindu adik bagai...mcm ni lah...

honeyvsbee berkata...

tapi akk jangan sedih kuat semangat akk eh..

eiela berkata...

sabar ek kak, agaknya camnih la perasaan mak saya masa meninggalkan saya time belajar dulu.

Latest Entri :
Kena Denda Gara-Gara Bergaduh Depan IPD

sarah-najwan berkata...

kalam= huhu..tu la..saya tgh memujuk hati agar saya sentiasa gembira..

nazirul= kamu akn rasa sb kamu kejauhan dr ibu kamu jugakkan..

kakcik= betul tu..ada gak ibu gtu kot..

kuman= huhu..

decrewz= nati kamu ada anak..tahulah camne..

yus= terima kasih deh..

ciktom= waaaa..akak sedih nih..

leena= tggu pada 26 hb nih..

amy= tq amy..tq tagged..nati akak pi jenguk..

sya= sedihkan..lain sgt wajah dorang..salu siang mlm tgk..

das= waaaa..das..akau sedey nih..mu dah la dok OBC..huhu

diana= tu la..saya sedih nih..waaa..nati kita seme akn melalui saat ni diana..nati ank kita dah menginjak dewasa..

lin= betul..

ati= awk kn melancong..hehe..sempena kijrah tukar..xpe..saya ok..sedey tu biasalah..

zaidah= sedihkan..anak kalu dekat..marah2 krn aktif..dok jauh..rindu lak

bee=mcm akaklah..tq bee

eiela= tq dik..

honeyvsbee berkata...

kak sarah...twitter ni macam facebook jugak..tapi yang paling penting bee nk buat kempen churp2 tu kena ada twitter..

sweetsal berkata...

akak pun rasa sebak baca entri ni..huhu berjauhan gn anak2..akak dpt rasakan perasaan seorang ibu bila berjauhan, mesti rindu, mesti nangis..harap bersabar ye..

Solihin Zubir berkata...

ala.. baru 3 hari kak.. hehe..
nanti kalau diorg dok hostel? hehe..
xpe sy faham.. mak sy pun salu sedih kalau sy nak pergi mana-mana.. hek3..

miyoshu212 berkata...

wah...comel2 je budak2 2...
rindu anak sedara weh...
:(

S..U..D..@..I..S berkata...

hati ibu memenag sensitif......
dalam apa jua perkara yang berkaitan dengan anak2...

Ms N berkata...

waaaaaaaaa..i pun teremosi gak...sdh weh bce..huhu....

sarah-najwan berkata...

bee= owh gtu...tak amik tau psl twitter tu..hhee

kaksweet= biasakan..ibu sedih igt kat anak2..huhu

solihin= gtu la..seme ibu..nati kamu ada anak sdiri..baru tau

miyoshu=hehe..

sudis=mmg gtu doh


ciknurul= ye la..ai rindu anak2 sedara you ni la tau..huhu

Gayahspears berkata...

terase sebak pulak...
agaknya begini lah umi gayah nty bila gayah smbung blaja...

Lagenda berkata...

Slm Cikgu,

Mak blm lagi melalui saat2 berpsh dgn anak2 kesayangan tp, percaya atau tidak, mak telah merasakan perasaan yg sama dgn cikgu bermula dr thn lps ketika memikirkan hakikat mak akan berpisah dgn anak kesayangan bila dia akan menginjak ke sek menengah.

Mmg beginikah perasaan seorang ibu? Mengapa kita x sekebal kaum bapa?

Mak juga sebak...

Cik Tom berkata...

sabar kak..sedih sampai xde mood nak update n3 ke kak??