selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 5 Disember 2010

^ HUJAN EMAS HUJAN BATU ^

salam semua
baru dapat bersiaran

dek hujan yang sering turun
kita cerita tentang hujan
hujan emas hujan batu

sebenarnya itu ialah beberapa
perkataan daripada peribahasa ini
"HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG
HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI
LEBIH BAIK DI NEGERI SENDIRI"

saya rasa semua orang menyimpan impian
untuk tinggal sementara di luar negara
sama ada menyambung pelajaran
atau bekerja atau melancong
siapa yang tidak mahu ke luar negara?
angkat tangan..hehe

kita semua juga dihidangkan
betapa menariknya
kehidupan di luar negara
keindahan pemandangan di sana
kelainan 4 musim daripada kita
perbezaan gaya hidup yang mungkin agak ketara daripada kita
kemajuan dan ketamadunan mereka
dan macam-macam lagi
yang boleh menarik minat kita

tapi..kita mungkin tidak dihidangkan secara langsung dengan
kesusahan keperitan kerinduan kesesuaian
dan segala macam kelainan sama ada dari segi
budaya bahasa adat agama dan sosial

betullah peribahasa orang-orang tua
seperti yang saya nyatakan di atas
tetapi...jika kita berpeluang ke luar negara
satu rezeki dan rahmat buat kita
yang tidak diperoleh semua orang
hanya melalui pendidikan/pekerjaan sahaja yang boleh membawa
kita ke luar negara
dan jika orang itu berkemampuan

jadi..sesiapa yang berpeluang ke luar negara
ingatlah peribahasa ini
di mana bumi dipijak
disitu langit dijunjung
dan
masuk kandang kambing mengembek
masuk kandang kerbau menguak



**pic rumah my SIL di bundoora, victoria-->cilok dr fb cik ta**

p/s:memang teringin sangat macam kawan saya DAS dan my SIL tu..

27 Rajin Komen:

diana berkata...

seronoknye kalau dapat pi melancohg..
tapi kena ada orang yang tau selok belok tempat tu la..kalau pi sendiri takut la pulak..
tak berani la..
tapi bila nak peginye..
nak cuti raya pun susah..
hahahhaha

DeCrewz berkata...

Nak jugak merasa ke luar negara... Tp bz kje dalam negara.. Cuti pn susah.. Kata org, keje ssh, x kje pun ssh...ha3

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

Salam.
Kadang kala jadi anak rantau mmg seronok,tp byk dugaan dan cabaran.huhu

nazirulhazwan~ berkata...

tp lagi best lepak kat negara org, kumpul2 emas, pastu baru balik.hehe

Das berkata...

jom2....ikut aku..meh...duk obc ngan mu...baru makin akrab...

Gayahspears berkata...

betoi akak... tempat sendiri jugak yg menarik kan... tapi teringin pulak g tgk tempat org.. juah perjalanan luas permandangan..cewah..huhu

ieda berkata...

ermm entah bile leh merasa jalan luar negara nie .. plan nak ke jakarta punn asik tertunda :)

sarah-najwan berkata...

diana= mmg best melancong..lgi baik jika ada sedara mara kita..bole tlg bw2kan..jln2..senang sket..

dcerwz= kene gak luangkan masa utk diri...asik keje 25 jam..mmg susah tu..susahkan kesihatan..

LM= mmg seronok dlm kesusahan kan..

nazirul= bole gtu..iaitu keje di obc..cari duit byk2..

das= aku nk gi..laki aku takmo smbung master lagi..huhu..puas pujuk dah ni..

cikgayah= ye ..elok mcm org muda mcm awk tau..smbung blaja...pi obc..

sarah-najwan berkata...

eida= xpe..plan dah ada pom okeh dah...plan lagi molek2..

Hidayah berkata...

mmg teringin nak tggl tmpt org..tp memikirkan org tua tggl kat sini kesian (eleh macam boleh pegi ponn hehe)

honeyvsbee berkata...

rimau menguak ker? huhuhu kakak sy pernah luar negori yo!

sarah-najwan berkata...

hidayah= xpa..pi jalan2 je..ade rezeki lebih..bw org tua kita jugak..

bee= kalu rimau gak mengaumlah...hehe..

n.hasleena berkata...

salam kak sarah..
melancong memang teringin sesangat :)
ntah bilalah merasa tu ke negara orang...

sekamar rindu berkata...

salam..

peribahasa yang sangat mendalam maknaya...memang bijak2

ibu_BatRiSya @wardah berkata...

mmg lebatla hujan semalam..hikhik

nur berkata...

bestnye!! nak jugak.. teringin nk g oversea..
ALL IN ONE

munna berkata...

cantik nya rumah sil kakak...nak pergi sana senang dah ada saudara

eiela berkata...

seronok dpt melawat tempat orang tapi lagi seronok dengan tempat sendiri.

Latest Entri :
Blogwalking Diganti Dengan Bloglarian

Yan berkata...

Salam,

dulu kalau tak dpt gak merasa blaja luar negara. Malangnya. Tak pe lah nanti p jalan 2 je..

Kalamhati berkata...

untuk tinggal lama di negeri orang maybe tidak..tp sangat teringin mengenali budaya dan cara hidup negara lain especially yg ada salji..hihihi

sweetsal berkata...

akak pun teringin jugak nak melancung kt negara orang, especially negara jepun, boleh la jenguk anak akak sekali kt sana, tgk keadaan dia dan jalan2 ketika musim bunga dn salji..bestnya kan..dok fikir bila lah dpt jejak kt sana..rindu pulak kt anak..huhu

sarah-najwan berkata...

leena= bole je..plan elok2..hehe

sekamar rindu= itulah keunikan org dulu2..cipta peribahasa itu

ibuB= ye ke?..hehe..

nur= teringin kan..seronok kot..

munna= tu rumah U..mmg senang jika ade sedara..

eiela= tu la..cuma hendakkan pengalamn je..

yan= xpe..pi melancung je

kalam= ptut kita pi jln2 negara yg ada lain musim ngan kita..baru dpt rasa..

kaksweet= tu la..akak pi la...amik cuti..plan..anak da ada kat sana..bole bw pi jln2..

Solihin Zubir berkata...

kalau nak kaya, pegila negeri orang..
kalau ujan turun, tadah besen.. dpt la emas.. hehe..

apik pehe berkata...

hehe..apik pon pasang angan2 jugok..tapi pasang je lah..hehe..

lgpon study kt u skang ni pon belom tentu lg dapat anugerah dekan..hehe

azieazah berkata...

Scara jujurnya, Kak Azie tak berasa nak tinggal di luar negara, tapi sekadar suka bercuti tengok negara orang saja.

Lain tempat pasti lain keadaan dan ragam budayanya, kan? Besttt...

sarah-najwan berkata...

solihin= jika gtu..rmai doh studen msia..kaya raya..atau sapa hok gi obc..heheh

apik= study moleklah..dpt dean list..

kak azie= betul..ada cbrn jgk dok obc..

Tomato Gurl's Life berkata...

mmg seronok merantau...tp setiap org ade rezeki masing2 kan akak..rezeki akak jd cikgu..cik tom rs tue mmg yg terbaik sbb akak mmg sesuai jd cikgu ;)