selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Sabtu, 27 November 2010

^ UMUR 5 TAHUN DAH PANDAI BACA? ^

salam semua
salam pagi sabtu
yang cerah cuacanya...amin


** anak-anak saya yang aktif**

bertuahnya badan kita semua
jika anak kita semua yang berumur 5 tahun
dapat membaca dan menulis dengan lancar
saya andaikan semua ibu bapa
menyimpan hasrat begitu
tapi..perlu diingat
janganlah disebabkan harapan
kita sebagai ibu bapa menggunung
anak2 yang menjadi mangsa..

ramai antara kita
berpendapat umur 4 tahun sudah boleh hantar ke tadika
kerana bagi mereka
daripada anak2 asyik bermain2 di rumah
lebih baik dihantar ke tadika
ada juga proses pembelajarannya kan?

saya menghantar anak saya ke tadika
apabila berumur 5 tahun
bagi saya..saya kasihan kerana umur 4 tahun terlalu kecil
utk belajar..mungkin tak banyak belajar..
hanya bersosialisasi dalam konteks pembelajaran..

lain ibu bapa..lain pendapatnya..
yang penting pilihan tadika yang baik dan tepat
yang dapat memberi ilmu kepada anak kita
di samping menjaga anak kita
sepanjang kita bekerja..

jangan mengharapkan agar anak kita
akan cepat belajar
cepat tahu menulis dan membaca
kerana kita juga perlu memainkan peranannya
jangan menyerahkan bulat2 anak kita
agar diajar oleh org lain..kita juga
patut membantu..

jika perkembangan anak kita
tidak seperti yang kita harapkan..kita jangan stress..sebaliknya berfikir dan
cepat2 bertindak dalam situasi yang tidak tertekan agar anak kita
tidak ketinggalan dalam dan mereka juga tidak tertekan
dunia pendidikan ini..

p/s:ecece..macam kaunselor pulak hari ini...miahahaaaa..

17 Rajin Komen:

ieda berkata...

saya pun masukkan ana2 tadika 5 tahun kak .. ermm memang x letakkan harapan tinggi tapi kita boleh usaha kann kan :)

Sharifah nor berkata...

bergantung kpd tahap kecerdikan anak2 lah..kalau anak tu ada masalah dlm pembacaan...boleh di kesan dr awal...

alfa juliet berkata...

setuju..umur 4 tahun terlalu muda..jadi sy tetap hantar gak walaupun farzana baru nak masuk 3 esok..huhu...sbb nak bagi dia bergaul sahaja, jumpa org lain

kobEj0rdan~ berkata...

saye ade adik y sgt outstanding.
die boleh bace umur 3 stengah thn. xantar p skola pon.
mase mak ajar adik2 lain membace, die ikot skali.last2 lagi cepat membace org yg diajar:)

Das berkata...

setiap anak kebolehan berlainan....kalau dh dia memang genius lain kira...tp kalau parents paksa dia nak dia jadi genius dok setuju la...

Izan Ishak berkata...

akak...izan pun tak hantar anak2 pi tadika awal2. mcm muhaimin dulu, pi tadika 6 tahun je, masa tu mmg dah bole baca tulis sume. naufal plak plan nak antar dia umur 5 thn, tp ayah dia kata mcm kecik plak lagi...sbb dia tak tinggi cam abg dia..

betul kak... kalau anak2 tak jadi apa yg kita harapkan, jgn jadi stress kan. sbb lain anak lain kebolehan n kemahirannya... tp yg paling kita kena tau, semua anak dilahirkan BIJAK!

(ecece....dah jadi cam sambungan n3 plak....hehehe..)

sarah-najwan berkata...

ieda-->sma mcm akak..tu la..letak hrpn jugak tapi jika xcapai..xpe la..tapi berusaha utk membaiki..

sharifah-->peranan ibu bapa

aza-->xpe gtu..bg ana kenal kawan2..xdelah jd pemalu sgt nati..

kobejordan-->tu gifted..mcm adiputra lah kan..harap2 adik kamu akn berjaya..

das--> tu la das..berpada2 n jgn paksa..

izan-->bergantunglah..tgk keadaan ank kita..ada ank kwn akak..dah tadika umo 4 thun..djh satu xnak gi skol dah..dah bosan katanya..

ecece..hehe

tieha ismail berkata...

takutnya nak mendidik anak....errr....<<< lom ada anak lagi..lom kawen lagi...hikhikhik

Coretanku...Ibu Darwisy & Aqilah berkata...

salam...anak sulung saya masukkan tadika umur 4 thn. Perempuan...ok jgk. Lebih kepada main2..tak stress sgt utk dia belajar. Umur 5thn saya masukkan SMART READER..kat situ dia lancar membaca..Tapi anak no 2 ni plan, umur 5 thn baru masukkan dia tadika...lain sikit sy nampak hero saya ni. Takut dia boring...

diana berkata...

sekarang saya dah ajar maisara menulis abc..
tapi dia cuma tau tulis A,C,X dan b kecik.
huruf lain tau sebut je..
tulis tak reti..
letih sebenarnye ngajar dia sebab nak ajar kena ikut mood dia..
susah jugak jadi cikgu ni ye..
hehhehe

Zaidah berkata...

bebudak cepat busan bila masuk tadika seawal 4 tahun...

Eliza berkata...

Pada sayalah, anak lelaki ngan pompuan tak sama output dia. Pompuan nih cepat matang so kalo antar awal pun diorang cepat absorb dan excited nak belajar compare to boys yg lasak dan suka main2 (anak sedara saya ramai pompuan, jd boleh buat comparison).

tapi pd satu peringkat sekolah menengah nnt, boys akan matang dan terserlah kebijaksanaan mrk. Apapun parents kena pantau selalu minat n aktiviti mrk.

Hanis Azla berkata...

pencapaian setiap anak2 itu pun tak sama.. mcm anak saya yg sulung masa 5 thn dah blh baca & tulis.. yg kedua pula lambat sikit.. yg ketiga pun jenis yg cepat pick up.. so mmg tak boleh nak compare..

sarah-najwan berkata...

tieha--> itu awak kene blaja skeg..sbg panduan..

hasleena-->lain anak lain kot progress dorang..

diana--> mungkin dgn mak sdiri..kene ikut mood..nati maisara pi tadika..dia akn seronok sb dunia dia dah ada org lain iaitu kwn2 sebaya..

zaidah--> mcm kes ank kwn saya tu la..xnk pi skol dah..bosannnn

eliza--> yg tu saya setuju..gegirl cpt matured compared boboy masa skol rendah/kecik..

hanis-->betul..beza sgt..lain ank lain bakat dia..

Tanpa Nama berkata...

huhu baguih jia...time aku tension ngan ank aku(tlampau bharap...bhaya)..baca coretan mu sjuk n tnang n ilek jer aku pas tuu...coz cian ank aku bkn dia x pandai koku dia aktif ..rajin tolg aku..bdk baik...so aku x nak lebih2 dah...umisu dido

SYaMiLa berkata...

sya pun thn depan baru hantar ahmad ke sekolah..thn depan ahmad dh 5 thn...

sarah-najwan berkata...

fidah--> bguslah camtu..jgn kita stress ngan pncapaian anak2..dorang hanya mampu gtu je..jgn igt cemerlang skrg..akn cmerlang smpai bila2..kegagalan yang pertama bukn bererti utk selama2nya...

syamila--> sama ngan akaklah..5 thun baru anta...