selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Isnin, 15 November 2010

^ PANDAINYAAAA!!!!!!! ^

salam semua
harap2 semua sihat belaka
sudah puas berhujung minggu
kita mulakan hari isnin ini dengan ceria dan bersemangat

minggu lepas..kita sudah maklum akan
pengumuman keputusan UPSR
ada ibu bapa yang tersenyum lebar kerana anaknya mendapat 5A
ada yang menangis kegembiraan kerana anaknya mendapat 5A
tetapi..ada yang kesedihan kerana tidak mendapat keputusan yang diharapkan

tidak mengapa..perjalanan murid yang baru mendapat keputusan UPSR
masih lagi panjang..
dua perkara perlu dingat
bahawa..yang berjaya memperoleh 5A..
harus belajar bersungguh2 untuk mengekalkan prestasi
manakala yang gagal memperoleh 5A
perlu berfikir bahawa..mereka bukan gagal untuk selamanya
tetapi keputusan ini boleh menjadi kayu ukur utk mencapai kejayaan dlm PMR
dan seterusnya SPM

semua ibu bapa hendak anak mereka berjaya dgn cemerlang
bench mark mereka hanyalah wajib dapat banyak A
tahukah ibu bapa semua termasuk saya..perlu ingat bahawa
kita janganlah terlalu menekan anak2 kita utk kejayaan itu
kita tidak tahu masalah mereka
yang kita tahu dan hendak..wajib dapat banyak A

sekali-sekala..lihatlah anak2 kita
betapa tertekannya mereka utk itu
tetapi mereka tidak menzahirkan tekanan itu seperti org dewasa
tetapi..mungkin melalui keputusan peperiksaan mereka
tidak kiralah dlm peperiksaan awam atau peringkat sekolah

justeru...apa pun keputusan peperiksaan anak kita
terimalah seadanya..
jangan ditanya kenapa..
sebaliknya berfikirlah untuk bagaimana
di samping perkara yang penting,,jangan memberi tekanan yang
berlebihan kepada mereka semata2 utk kehendak dan kepuasan kita..


**pic mek sarah membelek buku..bukan membaca yer..kecik lagi...hehe**



p/s:__cuti sekolah nanti bawalah anak2 melancong..hehe..saranan ini untuk mr hubby saya..bawa kami pi genting highlands deh...

27 Rajin Komen:

Ati Masrif berkata...

salam sarah,

anak ati darjah 3 bakal ambil report card esok tapi result cikgu dah bgtau awal2 tapi dia kata tak tahu...rasanya dah dapat agak mesti tak dpt no. 3 ke atas seperti selalu sebab dia macam tak ada mood...frust betul kita tau..huhu

Nancy Poh berkata...

Sebaiknya, ibu bpa kena bagi rewards la kat anak2 yg dah bertungkus lumus ni..tak kira la mcm mna kputusan mereka, yg penting mereka dah buat sedaya upaya. Bukan membandingkan mreka dgn anak2 lain tetapi bandingkan mereka dgn prestasi mereka sendiri agar mereka tahu prestasi mereka yg sebenar..anyway, tahniah kepada semua yg telah berusaha termasuk guru-guru dan ibu bapa.

Cma Shiema berkata...

kak..cma salah name la..rupenye sarah tu mek comey kat atas tu..hu3..malu2..
panggil kak zai kan?
-->apepun..xbole nk banding2kan sgt..takut ade yg kecik hati nnti..susah plak..
p/s-g genting?shiokkkkkknyer..

Zaidah berkata...

kekadang memang frust n nak marah klu diorannyer keputusan merosot...so kena berterima kasih kat diorang kerana diorang dah bertungkus lumus menjawab peperiksaan walaupun keputusan tak memberangsangkan...so beri galakan untuk kejayaan yang akan datang...

zue @ annaleeya berkata...

kdg2 marah jgk dgn result anak2... klu blh kita mesti nak 5A jer kan??? tp tak blh paksa sgt... bagi galakan secara smooth org kata... klu tekan2 sgt pon nnti anak2 jadi stress plak... stakat nih anak2 saya Alhamdulillah, memuaskan...

seruan yg kt bwh tuh pon, ditujukan jgk utk somi saya... hehehe...

Izan Ishak berkata...

betul tu kak, izan setuju. anak2 kalau dipaksa2 utk dptkan straight A mmg susah jgk. terima seadanya result yg dia dpt tiap2 kali exam. sbb tujuan utama pi skolah bukan nak A je...tp dptkan ilmu sebanyak mungkin kan kak~

Bee @ honeyvsbee berkata...

aip mek kicik...tomeynyer diee

sarah-najwan berkata...

ati--> frust jugak mcm saya..tapi saya byk bg nasihat aje..lagipun anak2 saya suka sgt main2..huhu

nancy--> betul..jika anak saya dpt no top 5 pom..saya akn bg rewards..

cma--> panggil kak zia je..betul..satu lgi jgn banding2 dgn kejayaan org lain..

zaidah--> tu lah..slow2lah marah pom..hehe..bestkan dpt pi genting..yahuu..main theme park tu..

izan--> betul izan..kene dptkn ilmu..yg result bagus pom ..belum tentu akn berjaya dlm hidup dia..

bee--> hehe..mek sarahlah tu..

Hanis Azla berkata...

Topik yg bagus ni.. klu saya selalu letak target ikut pencapaian amak2.. klu lebih bagi reward.. klu kurang minta dia usaha lg dan kurangkan main.. Klu letakkan target kita sendiri dan bezakan dgn anak org lain takut anak2 kita yg tension nnt.

Bee @ honeyvsbee berkata...

tembammm la die... anak bee payah naik berat badan geram tengok budak tembamm

diana berkata...

teringat lak tahun lps yang budak
bunuh diri sebab result upsr tak macam yang diharapkan..
padahal kurang satu A je..
tu disebab mak pak terlalu bagi tekanan la tu..
menakutkan!!

MamaYatie berkata...

sayanya pendapat parents jgn tngk 'no' sngt..yg penting kualiti result anak2..takper la tak dpt top 3 pun asalkan smua subjek dpt bagus2 @ improve dr sebelumnya..

makdara TERdiva berkata...

memang betul..kdg2 sy pun sama..selalu ckp abg & adik mesti dptkan A..ataupun mesti lulus..walaupun takde A..tp disebaliknya tak tau tekanan yg dorang dpt..huhu..sedihnyerrr..

jomla cuti2 malaysia.. :)

Eliza berkata...

Salam. Sistem pembelajaran skrg terlalu ekstrim menekan kpd straight A's adakalanya memberi tekanan pd anak dan ibubapa.

Kesian budak2 skrg tak dpt nikmati zaman kanak riang seperti waktu kita kecil2 dulu. Dibebani dgn mcm aktiviti2 yg dirancang dan kurang kreativiti sendiri.

Ramai rakan2 sekolah yg saya kenal waktu sekolah dulu termasuk golongan popular dan bijak pandai, tak semuanya berjaya dalam kehidupan dewasa mrk.

p/s: Hargailah apa jua keputusan yg diperolehi oleh anak2 selagi mrk masih mahu menimba ilmu. Setiap anak diberikan keistimewaan tersendiri oleh Allah. Sbg ibubapa, kita hanya mendoakan terbaik buat mrk..

Tanpa Nama berkata...

Saya dulu blajar x brape pdi sgt..
Result pun main B @ C jer..
Tp alhamdulillah..
abih jugak B.Eng(Hons)..

Terima kasih kepada Ibu & Bapa
Yg x jemu2 bg harapan(nada terharu)

AngahSayang2314 berkata...

wah.. kak zie nie jauh tul nak gi sampai genting hehehe (sindir tue)
bagus gak bagi budak2 hilang stress kan?? yahoooo cuti panjang la kak zie kan???

sarah-najwan berkata...

hanis--> bab rewards tu saya nk try prektiklah..nk tgk berkesan atau x..hihi

bee-->xde tembam mek sarah tu..pandangan sisi kot..

diana--> tu lgi takut..bdk2 xle fikir pnjg..alang org tua pom xle..huhu..

mamayatie-->saya pom tgk kualiti iaitu A..tapi jika dpt no 1 walau dpt 5B pon..ok la tuh..

mdt-->betul..kita kene prihatin..sian dorang..mak pak frust..dorang frust ke?..ke kdg2 dorang xfhm erti keputusan itu..huhu

tn-->tahniahlah weh..awak terer sbenarnya..

hangah-->hjt je..hihi

Gayahspears berkata...

pandainyer..
nty akak suruh dia ajar gayah taw...huhu
yg penting anak2 minat nak blajar...
ehem2,..bodek jap.. akak nty bwk gayah ggenting jugak ya..huhu

Amy Syaquena berkata...

salam...

bagus juga sis sekali sekala bawa anak2 berjalan..dapat jugak dowang dan ibu bapanya merehatkan diri..mesti bestkan bercuti anak beranak, amy kalu gi bercuti mesti berdua je huhuhu...happy holiday sis..

Amy Syaquena berkata...

amy dekat kota bharu sis , jalan pengkalan chepa kira umah dekat gan airport je..mai la datang umah...

Kalamhati berkata...

betul tu kak..paksa2 sgt anak nnt tambah tekanan..juz galakkan dia utk belajar dgn cara yg terbaik dan tenang..

apa2pun keputusan yg dicapai ibu bapa perlu redha..bukan pertikai..mereka perlu diberi semangat..utk lebih berjaya..jgn buat dorang down lak..

apik pehe berkata...

kak wehh..apik xdok anok lg..hehehe

nok g genting?singgoh kube kerian deh..amik apik..hehe

Bain n Adi berkata...

nampaknyee sarah cepat belajor tuu...entah22 kalah abang2nyee

Solihin Zubir berkata...

mmg tekanan kalau kita kena penuhkan permintaan serta impian ibu bapa utk melihat kita berjaya dgn cemerlang..
tp, cukupla sekadar yg termampu..
yg pnting kita dh usaha...

Aretikz berkata...

Biarpun diri belum kahwin dan ada anak.. tp tetap nak komen.. yang meresahkan apabila kanak2 diberi tekanan oleh ibu bapa sendiri.. sampai membandingkan anak2 dgn org lain.. ini menimbulkan rsa rendah diri pda diri mereka mnyebabkan kurg keyakinan..
seharusnya mereka diberi galakan.. kalau mereka mlas belajar lain crita la.. tetapi.. jgn salahkan kputusan mrosot dgn membandingkn mreka.. kanak2 lg sensitip dri org dewasa.. pergh.. mcm ayat orang dah anak sepuluh.. hehe..

Eliza berkata...

eiii..komen akak kat atas tu cam karangan BM jer gamaknya. Tapi betul tau Sarah ada ibu yg sedih masa anaknya cuma dapat 2A 3B. Dia duk sebelah saya masa pengumuman hari tu.

saya cakap kat dia, syukurlah asalkan anak mahu teruskan belajar lagi. Perjalanan hidup mrk masih panjang dan doakan yg terbaik.

Selamat Menyambut HariRaya AidilAdha utk awak sekeluarga. Happy holiday!

Tomato Gurl's Life berkata...

mek sarah comel..bagus kecik2 dah minat belek buku...besar nanti mesti pandai ni