selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 18 November 2010

^ DAGING..DAGING..DAGING.. ^

salam semua..
baru lepas bekpes daging lembu @ korban ke?
begitulah musim raya haji ini
bekpes daging lembu
lunch daging lembu
diner daging lembu
supper pom daging lembu
mau seminggu menu asas mesti ada dagingkan..
huhu...mencanaklah naik darah tu...
ada kaitan ke daging dgn darah tinggi??

perasan atau tidak
jika raya korban aje
mana2 menu kat rumah kita
mesti diselitkan dengan dagingkan..
di sini..saya ingin share satu info tentang pemakanan
yang saya ambil daripada blog anak murid saya..irwan

saya ambil yang penting aje utk kita kongsikan..
**
jangan makan SUSU dengan DAGING
jangan makan DAGING dengan IKAN
jangan makan IKAN dengan SUSU
jangan makan AYAM dengan SUSU
jangan makan IKAN dengan TELUR
jangan makan IKAN dengan DAUN SALAD
jangan makan SUSU dengan CUKA
jangan makan SUSU dengan BUAH-BUAHAN
jangan makan BUAH selepas makan NASI
[sebaik2nya..makan BUAH terlebih dahulu..kemudian makan NASI]

**yang penting..makanan laut tidak boleh kita sekalikan dengan makanan darat..

itulah yang dapat saya share dari blog anak murid saya itu
tapi..perasan atau tidak..kita selalu setting makanan
seperti yang ditegahkan?..huhu
macam masak tomyam..
seme campur..daging+ayam+udang+sotong..huhu
buah dgn susu..macam koktel..salu aje kita buat utk makan2

kita boleh beringat2 mulai sekarang
sharing is caring
tidak salah berkongsi ilmu
jika kita hendak..kita akan cuba seribu daya
insyaAllah selepas ini..samal2lah kita
setting menu untuk keluarga kita
mengikut diet Rasulullah (saw)

p/s:..selamat makan daging..ingat..jangan makan banyak sangat..nati..tak pasal2..naik 2 kilo..hehe..saya tidaklah..menten slim mlim..

13 Rajin Komen:

Puteri Iqa Izyan berkata...

duggan betul time nih.
daging dh la feveret.huhu :P
rembat jelah..hehe..

thanks 4 sharing those tips akak :))

kakcik berkata...

Tengok daging pun dah naik pening! :)

Cma Shiema berkata...

kak zai...daging sOkmo..betul2..
cma bekpes rendang daging pg td he3...
info psl mkn tu...betul...xsangke kite campur2 mkn..tp..cma klu mkn daging @ ayam mmg x minum susu..
tq 4 sharing~~

mkn buah sblm ambil mknn mmg menu wajib cma..
lgpun..ia sunnah nabi..

p/s...daging...daging...

diana berkata...

saya pening kepla bangun pagi ni..
makan daging banyak sangat kot semalam..
dalam peti sejuk pun ada lagi 3kilo orang bagi semalam..
tak payah beli daging dah minggu ni..hahah
suami lak tak de daging tak lalu makan..
sebab dia tak makan ikan..

Kalamhati berkata...

betul sy penah baca psl ni..makanan laut tokleh campo ngan makanan darat..

kalau tak silap kalau makan susu bersama ikan boleh menyebabkan penyakit sopak..sejauh mana kebenarannya sy tak pasti..

En iLham berkata...

bagus2
memang ade sebab kenape kite kene makan camtu
selain ikut sunnah rasulullah, komponen nutrisi dalam makanan tu pun ada pengaruh jugak
sebab tu takboleh campur sebarang je
hehe
apepun nice info cikgu

Tomato Gurl's Life berkata...

baguslah info yg akak bg ni..jgn makan daging byk sgt..nati naik darah tinggi..hehe

Solihin Zubir berkata...

makan daging sampai mabuk! hehe...
nice sharing akak!
ramai yg xtaw benda nie..

apik pehe berkata...

hebat akak..menten slim gituuu..hehe

apik sjak rayo..x sentuh daging lagi ni kak..ado gok g cari kt kafe..x jupok daging..hahhaa..

Izan Ishak berkata...

yelah akak..apa tips kurus nih kak?

izan raya ni dah naik jemu tgk daging. makan pun sikit2 je masa raya tu. kalau tak selalu tu melantak sampai tak ingat dunia...hehehe

Zaidah berkata...

klu puding buahan yang campur ngan susu tak bleh makankan....

sarah-najwan berkata...

iqa--> bole mkn tp..sket2 je..nati naik kilo..huhu

kakcik--> huhu..saya pun..xtau nk msk apo dah...

cma--> sal info tu..trylah..diet nabi utk kesihtan spnjg hayat

diana-->..tu la..mcm ada kaitan antara pening ngan daging..huhu..

kalam-->tu psl kita cuba amalkan yg nabi saran tu..mesti ada hikmah dia...

syamil--> betul syamil..sapa ngaji bab dietry mesti tau sebabnya ikut sains...

ciktom-->huhu...alhamdulillah..akak xpenah kene tu..sihat.

solihin--> mabuk daging xpe..hihi

apik--> huhu..xle gemuk..menten slim..xpo apik..cti sem blik klaTE make banyok..

izan--> xde tips izan..mmg bdn susah naik...jgn melantak byk sgt deh..

zaidah--> ye..susu + buah xle sekalikan...

misza berkata...

salam. banyak rupanya yang tak boleh campur. selama ni tau cuma daging dengan ikan je. thx.