selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Selasa, 30 November 2010

^ SEKOLAH BERASRAMA PENUH ^

salam semua
saya sebenarnya bersiaran
dari sebuah sekolah berasrama penuh (SBP)
ada kerja sedikit di sini..kerja menunggu my SIL..
bukan di sekolah saya..sb skolah saya pom SBP jugak..hehe

jika boleh..ada ibu bapa
yang sangat berminat
untuk menghantar anaknya
belajar di SBP
sesuai dengan keputusan anaknya
yang cemerlang
sangatlah elok jika anaknya
diberi peluang untuk belajar di SBP

banyak manfaat jika belajar di SBP
saya sebagai guru di SBP
faham dan akur akan kelebihan ini
jika hendak disenaraikan
memang banyak..

yang pasti..murid yang hendak belajar
di SBP..haruslah bersiap sedia dari segi mental dan fizikal
suasana tempat tinggal dan pembelajaran
jauh berbeza jika mereka tinggal di rumah
atau belajar di SMK..
jika mereka tidak kuat dan "manja"
anak2 ini sudah pasti..tidak akan betah tinggal di SBP..
jika mereka mengambil keputusan untuk keluar
adalah satu kerugian kerana ada orang lain
yang selama ini termimpi2 untuk belajar di SBP
jadi..setiap peluang yang telah digenggam..
hendaklah digunakan dgn sepenuhnya...

mereka yang terpilih adalah daripada
kalangan murid yang cemerlang
justeru..semua yang cemerlang akan berkumpul
untuk meraih kejayaan yang lebih cemerlang..

walaupun begitu..
kejayaan ada di mana-mana
jika kita berusaha dengan lebih keras dan konsisten
di SMK mahupun di SBP pun kita boleh berjaya

cuma jika diberi peluang belajar di SBP..
pengalaman itu cukup indah..cukup nostalgia..cukup manis
untuk dikenang sepanjang zaman...
betul tak semua anak muridku di mersing dan kuantan????



**skol saya dari google earth**

p/s: mula-mula saya mengajar di SBP tahun 2005...rasa lainnya dengan mengajar di SMK walaupun saya posting pada tahun 1998...

17 Rajin Komen:

Das berkata...

harap2 anak aku leh masuk situ nanti.....aku dokdan rasa doh.... aku sbsic je la....ada la jugok pengalaman duk asrama...

nazirulhazwan~ berkata...

haha pernah blaja di saser.
fuh, mmg best, kenangan plg indah walaupun kecewa xde pompuan:P

mmg berbeza suasana ngn skola biasa. xtau nak xplain.klu xplain mmg smpi mlm x abes:P

ShErA berkata...

adik shera bljr kt sbp... mmg lain sgt suasananya... cara study pun lain.. pergaulan pun berbeza...

azrinrahim berkata...

azrin xpenah study dekat SBP walaupon pernah dapat twarn masa form 1 n form 4 lepas UPSR PMR .. bagi azrin sama sahja cara pembelajaran cuma niat beljar itu penting untuk mengapai sita-cita.. kadang-kadang msok sekolah asrama tapi niat xbetol.. tidak berguna jugak dan xperform.. hanya suara hati azrin shja.. maaf kalau terlebi kata..

diana berkata...

seronok belajar kat SBP ni sebab kita tak payah masak nasik..

tak payah susah2 nak goreng ikan bila lapar..
semua dah tersedia..
cuci baju je sendiri.

klau dduk kat umah
pagi2 dah kena sapu sampah la..
cuti2 nak belajar pun tak boleh sebab adik beradik bising begaduh nak tengok siaran tv.

jadi molek sangat la duduk kat asrama je..

hehhehe

ibu_BatRiSya @wardah berkata...

kite dulu pun asal SBP...hehe tu sekolah mane??

sarah-najwan berkata...

das=insyaAllah..balik msia nati..mesti ada yg dpt..dun wori..

nazirul=SASER tu...mmg hebat dats skol...xle lwn..hehe

shera=mmg lain..sgt lain..

azrin=mmg betul..kat mana2 blaja pom sama..niat yg pnting

diana= dok SBP..blaja aje..xpyh mikir seme tu..

ibu= hehe...bagus awk nih..dulu murid cemerlang..

sweetsal berkata...

dulu akak pernah mohon utk anak2 tp takde rezeki..

En iLham berkata...

SANGAT BETULLLL!!!!!
saya memang takkan boleh dan takkan lupakan semua kenangan mase sekolah kat SBPIM..

kenangan paling manis dan terindah dalam hidup saya setakat ni

cikgu2 die plak sangat mantap, penyayang n baik2 semuanya

cikgu roziawati tentunya salah seorang daripada cikgu2 itu

hehe

rindu nak balik zaman sekolah semula

sarah-najwan berkata...

kaksweet=xpe...anak2 akak pom da berjaya

syamil=..huhu..saya pom rindu sgt kat mersing tu...tapi dah rmai cikgu yg tukar..yg ada skrg..byk yg baru2..

Hanis Azla berkata...

baguslah entry ni.. at least bagi panduan ttg mana yg elok buat anak kita utk pilih sbp or smk... thanks yer.. a bit of consideration, berbekalkan keputusan yg diperolehi barulah boleh buat keputusan dan pilih sekolah yg terbaik buat mereka..

apik pehe berkata...

kak..apik xdok anok lg..lambat lg kot..hehe..

xpolah..nati kalu apik ado anok..apik ata teruh kt SBP..

sarah-najwan berkata...

hanis=biasanya ..pihak skol akan bgtau bila bole isi borang utk ke SBP/MRSM..

apik=ni kamu ambil tau dulu..esok2 ado anok sene..ni gak sesetengoh tu..xtau gapo..SBP pom xtau..tapi kalu sebuat sains mache..tau..hehe

ieda berkata...

belajar mana2 pun x penting kan kak .. janji hendak belajar tuu penting .. kalau sek bagus .. tapi x der kemahuann x kemana jugak kan :)

Miss Yaty berkata...

yaty sayang semua cikgu yang mengajar yaty. eh tetiba.hihi

semoga akak terus succes menjadi guru yang berkaliber:)

honeyvsbee berkata...

hurmmm nanti kena pikir jugak ..

MamaYatie berkata...

bertahun jugak duduk sbp..mula2 homesick, lama2 dah tak heran.. hopefully anak2 pun akan berpeluang ke SBP nanti..tp mmg betul, duduk kat mana tak penting sngt, yg lebih utama keinginan & niat nak belajar..