selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 21 November 2010

^ SEDAP TAU...^

salam semua..
hapdet lagi
kebosanan..ketiduran..kelaptopan..kebloggan..hehe

uolls suka makan tak
kacang gajus a.k.a biji ketereh
bukan buahnya..tetapi bijinya yang terletak di luar itu
kang dulu selalu ada teka teki..
buah apa biji di luar=buah gajuslah..
ni ha...



saya kalu balik klate..
wajib pegi rantau panjang
beli biji gajus..
atau oghe klate panggil woh terea..
sama ada yang digoreng atau dibakar
rasanya sedap sangat..lemak2 manis + masin2
tapi makan banyak sangat..kering tekak wey..
sebab rasanya lemak dan sedikit masin..
uolls penah makan tak?
ni bentuknya...



selain buah ketereh @ gajus ni
kita makan..
pucuk ketereh jugak..enak dibuat ulam..



sekali dibeli..diikat berharga sedolas..ciput aje..
tetapi..jika dimakan dan dicicah
sama ada dengan budu >> my feverit
atau sambal belacan..juga menyangkut..
menyangkut tu..bukan sangkut baju tau
maksudnya..perghhh..sedaplah...
ibarat makan ulam petai ngan budulah..
alamak...rasa laparlah pulak..
jika dikira2...hampir seminggu sudah
sejak bercuti raya haji
diriku ini tidak menjamah BUDU...huhu

itulah keunikan buah-buahan tempatan kita
boleh dipelbagaikan rasa dan cara makan..
dari pucuk hingga ke akar
ada bahagian dan kegunaannya...


**kredit all pic to google**
p/s:__dari pakar dietry ke pakar ulam-ulaman__

28 Rajin Komen:

Kalamhati berkata...

hehe sedak blako nih..ambo suko..buah tere tu kalu make byk leta lidoh..tp biji tere baka tu make banyok tak po..sbb suko..hihihi

biskut berkata...

rasanya macam ada lemak2 sikit kan..lau buat nasi hujan panas selalu add dengan nih.takpon nasi briani...sekali dgn kismis kan...

Das berkata...

buah gajus suka....pucuk tere dok berapo...

bagus tul saeng aku.....berinformasi...he3

sarah-najwan berkata...

kalam--> begheh oghe kito..berehi blako..

biskut--> mmg org guan jugak dlm masakn..saya mkn gtu je..

das--> ni je idea yg dtg time aku kebosanan kat hotel ni...huhu

Hanis Azla berkata...

mmg suka gajus ni.. pucuk dia pun saya suka makan buat ulam.. ranggup sgt rasanya..

Khairy berkata...

best makan gajus...suka sangat, memang leka kalau makan gajus. Tak sedar dah abes..hehe

Faezah Faiz berkata...

pucuk die sedap....leh cicah sambal...huhu....slurppp!!

- miSs A.R.E.E.N.A.D.I.R.A - berkata...

salam kenal dr areen...xmao sombong2 k...heee...neway..gud luck!

http://areenadira.blogspot.com/

Aisyah AR berkata...

KICKING FRISO...

alexa yussida berkata...

sedap tuuuu..saya makan sume,biji,buah n pucuk..even rasa cam kelat2 pahit sikit..hihihi

sekamar rindu berkata...

salam....

dah lama tak makan kacang gajus a.k.a biji ketereh ni...

azieazah berkata...

Kacang Gajus? bukan takat pernah makan, tap memang paberet Kak Azie nih. Kalu sebalang makan memang tak sedar. Sedapppp!

Cuma mahal tu yg tak tahan.

Melor berkata...

salam sarah. kalau pucuk gajus melor suka buat ulam. sedap tu

SYaMiLa berkata...

waaa...suka3x...

SYaMiLa berkata...

waaa...suka3x...

sarah-najwan berkata...

hanis--> best kan..buah je saya xmkn..llidah jd gatal..ehee

khairy--> betul..

faei--> mmg sedap..pucuk dia rasa cam masam2..

miss areenadira--> salam..

aisyah--> tq

alexa--> bagus awak..mkn seme..buah saya xle..

sekamar rindu--> pi cari kat kedai..hehe..kat klatebyk mende nih

azie--> suka yer..mcm saya..tang harga xle ckp..satu ikat..say igt xsampai sekilo RM15 hinggit..huhu

melor--> saya pom suka..

syamila--> hehe..jom kn ulam pucuk gajus dan biji terea..

Solihin Zubir berkata...

kacang gajus tu mmg feveret sy..
sedap wooo.. hehehe..
kt blkg umah sy pon ayah ada tanam pokok gajus..
salu petik pucuknya utk wat ulam.. :D

nidus2 berkata...

Sarah,

Pak Nidus panggil butir teghe, makcu panggil butir 'kentut'...tak cayo lepas make dio raso guano?

Jange maghoh deh...

Tn.Punya berkata...

jarang makan gajus..

Bee @ honeyvsbee berkata...

sedapnyaaa..terliur suda

zue @ annaleeya berkata...

mmg suker buah nih... klu org teranung ader paggil buah jambu golok.... bestnyer klu wat masak lemak putih tuh... yummy...

sarah-najwan berkata...

solihin--> mmg sedap..rega je mahal..

nidus2--> huhu..ye kot

tn punya-->xmkan yer..rugi tu

bee--> pi cari bee..

zue-->xpenah masak buah dia sb xsuka mkn buah..lain2 mkn.hehe

Gayahspears berkata...

pergh... meleleh dgr akak sebut budu!!! lame beno gayah tak makan budu...arghhh suke pucuk ulam tu... mmg sedap!!!

MamaYatie berkata...

oloss...sedap tu masok sayur lemok ubuh sotong sekor dua..uhuhuu..manis la..

sarah-najwan berkata...

cikgayah--> mkn budu jugok yer..mmg besta..

mamayatie--> xpenah masak buah tere tu..mkn biji nge pucuk je

MamaYatie berkata...

sedap tau..buah tereh cincang2, celur & perah airnya spy tak rasa kelat..pastu masak sayur lemak cam biasa..terangkat!!

Suara Kalbu berkata...

Kak Sarah,

Saya suka pucuk ketereh ni cicah dengan sambal belacan atau budu. Nak nak pulak ada ikan kembung goreng panas-panas. Menyangkut betullah.

Rasa dia tu walaupun kelat-kelat tapi pada saya best. Nostalgia betul tapi skrang mana lagi nak dapat pucuk ketereh ni kak ? Rindu betul nak makan benda alah ni

BIONIC WOMEN berkata...

alamak ....teringin plak nak makan pucuk tere cicah budu, maner nak cari kat kl nih??/huhuhu