selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Isnin, 22 November 2010

^ FESBUK & BLOGGING ^


**pic by google**

salam semua
ada akaun fesbuk?
ada blog sendiri?
sekarang ini..semua ada fesbuk dan berblog
aktif atau tidak sahaja

fenomena fesbuk dan blog juga telah melanda saya
kira-kira bulan mei 2009
masa tu memang tak tahu menahu pasal ini
dulu pom ada jugak kawan2 yang ada
laman sosial yang lain seperti my space atau friendster
saya tahu 2 itu sahaja
tapi tidak pernah membuka akaunnya
kureng pandai dan mahir
kureng lagi terdedah dgn rangkaian sosial..hik hik

senang nak menghubungi kawan2
sampai ada saya jumpa kawan lama yang terpisah sejak lebih 20 tahun uolls..
kawan masa sekolah rendah/menengah/universiti

perasan atau tidak
kita pom ada membacanya di akhbar2
cerita-ceriti orang ttg akibat buruk fesbuk
soalnya di sini...
fesbuk ka yang salah?
teknologi ka yang salah?
atau individu yang tidak menggunakan akal fikiran yang waras
utk menentukan yang baik atau yang buruk..

begitu juga dengan berblogging ini
seronok kita berkongsi cerita
tetapi harus berwaspada
agar cerita kita tidak menyentuh sensitiviti sesiapa

tepuk dada tanyalah minda waras kita
semua mende termasuklah berblogging dan berfesbuk
mestilah diuruskan dengan baik
agar tidak nampak kelemahan teknologi itu
teknologi dicipta utk kemudahan manusia
tetapi manusia yang kadang2 menyalahgunakannya
betul tak??
jadi nampaklah kelemahannya
padahal..kita sebagai manusia yang tidak bijaksana menguruskannya..

sekarang..fesbuk saya utk ping blog shj
buka utk komen status kawan2 shj
sudah lama tak buat status kat fb..huhu
sekarang suka blogging pulak..hehe

p/s:..tiba2 je takde idea nk karang n3..asik2 tgk blog n fesbuk..buat n3 inilah..hik hik..

26 Rajin Komen:

Das berkata...

yup...setuju...manusia salah menggunakan teknologi....

~ayu.oyie.yuna~ berkata...

salam~
samala..dah x aktif sgt berfesbuk..sekadar tgk update kawan2 je..;)

aibaks berkata...

uih..dalam bulan lepas.. the star bagitahu populariti fesbuk da meningkat kepada 500juta orang sejak die ditubuhkan.. cume blogger jer tak tahu berapa ramai.. rase2 leh tahan ke blogger ni? hehe

ieda berkata...

saya dah jarang dgn muka buku ..
entahlah kak .. cam dah malassss :)

sarah-najwan berkata...

das--> jgn asik salahkan teknologi..kita yg xbijaksana...

ayu--> samalah jugak..asal buka aje..hehe

aibaks--> akak rasa..jumlah blogger pom bole tahan skrg tau..stattistik sbenar xtau lah..

sarah-najwan berkata...

ieda--> hehe..lama2 pom dah xde idea nk tgk apa...asik2 tgk status dan gambar atau video dr utiub..hik hik

d_LA berkata...

blogging lbh best dr men fesbuk kan..

cha berkata...

setuju... sgt-sgt setuju.

Kalamhati berkata...

teknologi tu tak salah..tp kita yg salah gunakannya..jika ke arah baik kita manipulate ia..maka natijahnya baiklah..sama jugak jika sebaliknya..=)

misza berkata...

banyak kebaikan & keburukan. pilihan ada pada kita. pandai² la kan. dulu suka berfb. lama² jemu tukar berblog pulak. tapi fb tetap buka juga. kalau jemu berblog apa pulak ye...

Sasa Al-Sharif berkata...

blogging untuk blogging,
fesbuk untuk bloggging.
itu aku

sekamar rindu berkata...

salam...

fb dan blog peneman bila2 boring..:)

sarah-najwan berkata...

dla--> ye ke..zmn suka fb..dia paling best..hehee

cha--> mende setuju cha..hehe

kalam--> tu pasal kene bijaksana

misza-->a'ahlah..dah lama berblog nati..agak2nyer bosan tak yer?..apa lak yg timbul pulak yer..

sasa--> betul..blog=blog aje
tapi fesbuk bole ping blog..

sarah-najwan berkata...

sekamar rindu--> betul..time2 bosan..fb ngan bloglah bicara maya kita..

Sidratul Muntaha berkata...

salah kita laa...
benda2 tu buatan manusia jer..
kita nak leka,kita lekalah dan sebaliknya

Cma Shiema berkata...

kak..betul tu..bkn salah teknologi
salah si pengguna tu sendirik..he3..
apepun,pesbuk mmg tlh menemukan kembali kwn2 skola dulu..since dr tadika pun ade..oh..penangan pesbuk!

dulu myspace ke prenster ke twitter ke pesbuk..last skali
bloGGIng..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

sekarang ni suka blogging ja dari facebooking hahaha..

=)

LATEST ENTRY

@RASA MACAM NAK LARI BOGEL? KAU MAMPU?

sarah-najwan berkata...

sidratul--> jadi kene bijaklah..jgn leka sgt..

cma--> lepas blogging nati..apa lak..

GKSB--> akak pom gtu loni..hi hik

diana berkata...

saya lebih suka blog dari fb..
fb tu macam bosan je..

Cikgu Nurin berkata...

Sarah,akak lebih prefer blog dr fb,fb tu npk mcm childish...ada sesetengah tu, kdg2, nak mandi berdua suami isteri pun letak kat status...

Apa pun,semua ada pro dan kontra, teknologi tak salah, yang salah kita yang kadang kala tak pandai memanipulasikan terknologi tu...- sekadar pandangan-

sarah-najwan berkata...

diana--> hehe..sama kita..

cgu nurin--> betul tu..status kat fb ni pelik2 skrg...mcm2 pesen..saya pom dah lama xupdate status fb..hehe..skrg minat blogging lak..

Solihin Zubir berkata...

samalah!
sy pun rasa cam dh ketagih berblogging..
mengatasi ketagihan berfacebook.. huhu..

azieazah berkata...

Kenapa salahkan teknologi jika kita tahu itu sangat berfaedah?

Kenapa salahkan Facebook jika kita ketagih jika sehari tak jengah?

Kenapa salahkan blog, jika kita ada banyak perkara nak tulis...?

Yang salah adalah apabila kita MENYALAHGUNAKAN semua itu...

azzey berkata...

sarah-najwan: dulu memula ada fb sker update . Skrg more to blog. fb dh suam2 kuku je....hu3...

sarah-najwan berkata...

solihin-->amboi..ketagih blako..nyakit tu

kak azie--> betul kak..kita yg menyalahgunakannya

azzey--> hehe..tapi dlm sehari..jenguk gak fb tu..kdg2 rindu..

Gayahspears berkata...

yeah.. Gayah tak kisah sgt kalo x jumpe kwn2 lame..sbb tu kat facebuk Gayah name len dan xde ade gmbo..huhu