selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Rabu, 3 November 2010

^ DISIPLINKAH PASAL SAMPAH?? ^

salam semua
sempat lagi bersiaran
jika di tempat keje..saya laju aje
sebab line macam roket..hehe

sampah...sampah...sampah
di merata2 tempat ada sampah
kurangkah disiplin masyarakat kita tentang sampah?

baru2 ini..saya sempat menyaksikan
di depan mata saya
di traffics light..tgh tunggu lampu hijau
orang itu...selamba yang amat..buka pintu
dengan lembut gemalai...meletakkan sampah dlm plastik merah di atas jalan raya
depan2 banyak kereta itu
semua orang tengok
boleh orang ini...buat donowww aje..

itulah antara contoh tabiat masyarakat kita
jadi..macamana negara hendak bersih..
tepuk dada tanya selera..

ada kes dolo2..
kawasan rumah flat..
tengah2 jalan lenggang kangkung kat bawah..
berdebubbb...satu beg sampah hitam jatuh..
sipi2 nk kene kepala orang...
macamane tuh???

tempat2 pembuangan sampah..
dalam tong tu..kosong..bersih..licin
tapi sekitar tong sampah
berteraburan sampah sarap..
tak leh nak kata apa..

ada juga sesama kita yang prihatin pasal sampah
kesedaran sivik sangat tinggi
tapi berapa kerat sahaja yang sanggup simpan sampah
dalam henbeg..dlm poket sebelum membuangnya dlm tong sampah..
moralnya di sini..tunjuklah teladan yang baik untuk anak2 kita

p/s: saya mmg xsuka sampah2..biar rumah tak hias cantik2..janji kemas dan bebas sampah..

18 Rajin Komen:

diana berkata...

ni masalah yang paling besar la..
pasal sampah orang boleh bergaduh..

sebenarnye kalau semua orang tau tempat sampah adalah didalam tong sampah
rasanye tak jadi masalah pun..
tapi tu la..tak semua orang tu tahu berpikir dengan meluas..bila dia letak sampah tu tepi jalan macam tu je
dia tak pikr pun ape akak jadi pada sampah tu lepas dia tinggalkan tempat tu....yang dia pikir asal kereta aku bersih dah la..

kakcik berkata...

Setengah orang, rumah dia punyalah bersih ... tapi di luar, dia buat semua tempat macam tong sampah! Patutnya dengan orang2 tu ditongsampahkan! :(

aibaks berkata...

plastik merah ok lagi.. klu plastik itam.. pergh.. mau stok sebulan ke.. hehe

Tomato Gurl's Life berkata...

kena latih anak dr kecik buang smph elok2..sbb yg dah tua xleh ajar dah..melawan ade la..hehe..

misza berkata...

Papan tanda bukan main besar(di larang buang sampah.denda rm5000).tapi xde penguatkuasaan. papan tanda sekadar hiasan. kesedaran sivik mmg xde langsung.
kalau psl umah flat jgn cite la. org tingkat atas ni memang mcm x sekolah. campak sampah dari atas jer. tgh mlm buat keje kot. pg nak gi keje tgk atas keta pun ada sampah. heeee geraaaaam.
ni statement utk yg tertentu saje yer. yg tak mkn cili jgn rasa pedas.

sarah-najwan berkata...

diana--> tulah selfish..pentingkn diri..xkira doh asalkan dia bahagia..xpatut..

kakcik--> saya penah dpt jiran gini..dia sapu sampah..ke arah rumah kita..aparaaa..rumah dia berkilat..

aibaks--> gtulag gamaknya..xabis psl sampah

ciktom--> mmg gtu..nati bapa borek anak rintik..huhu

sarah-najwan berkata...

misza-> tu satu hal..nak kata xpandai baca..seme skoloh..xtaulah..kesedaran sivik tu amatlah kureng..bilalah nk berubah..

Jia Sensei berkata...

kaka chantekkk...tgk aje sampah kat sek kita ni.
yg penting ibubapa kena terapkan ttg kebersihan pd anak2 sejak kecil.
kalo tak jadi ar mcm sikap budak2 kat sek kita ni.
wat tak tau je..

sweetsal berkata...

akak banyak simpan sampah dlm handbag, resit, bil, tisu entah apa lagi sampai tak muat bag, kadang2 handphone pun nk cari kemain susah, tersorok dlm handbag yg penuh sampah..hehe

apik pehe berkata...

diorang semua ni xder kesedaran sivik..

sarah-najwan berkata...

jia--> tau xpe...awak pom penah citer pasal ni dan bandingkan ngan jopong..tgklah sndiri..hehe

kaksweetsal-->tu lah..kita sedar akn msalah ini kak..org lain..selamba aje buang dr dl kete ke hape..da style n tabiat..

apik--> xleh nok wat gapo apik..civic minded ke lauuttttt...

Yasminhamid berkata...

saya pun nyampah orang yg suka buang sampah merata-rata ni.. kalau dapat nak ajer saya suruh diorang pungut balik sampah tu..

ainzuryn berkata...

agaknya mereka yg buang sampah merata-rata tu dah memang terdidik macam tu dari kecik. Kalau kat Singapore orang-orang ni dah lama tido lokap.

cikgu isza berkata...

salam, takda kesedaran sivik betul orang tu..
letak jer balik sampai kat rumah dia.. baru dia tahu..

sikap masyarakat yang bukan senang nak dibentuk..

duit buat iklan membazir sana-sini..

sarah-najwan berkata...

min-->..hehe..mmg menyampah dgn org2 gini..

ain-->betul tu..individu yg bersikap begini..xtakut tau..main ikut selamab dia aje..

isza--> sikap begini yg dah lama berakar umbi..tu jadi liat..sukar nk lentur..

HASRUL NIZAM berkata...

salam ziarah :)

Kebersihan tu sebahagian iman, kalo x kebersihan tak terjaga maka ade something wrong pade iman tu :)

sama2 muhasabah :)

Cma Shiema berkata...

owh sampah..
paling x suka nengok sampah bersepah2...menyampah dgn org yg suka buang sampah merata2..

Gayahspears berkata...

adess.. terase lak.. huhu..
lupa nak buang sampah dlm tong sampah kat blog Gayah..huhu