selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Rabu, 3 November 2010

^ ROKOK @ TEGAR ^

salam semua
selamat pagi rabu yang nyaman dan sejuk ini
al-maklumlah..sudah hampir musim dinginkan
musim dingin a.k.a musim hujan

pagi ini...jom kita stori mori
pasal rokok @ tegar
adakah pasangan anda merokok??
kalau saya...jawapannya ya!!!
aduhaiiii...
jika pasangan anda wanita
...ada jugakan..

hubby saya adalah merokok jugak
sekali sekala layan jugak katanya
dulu pernah banyak kali dia berazam utk berhenti
dan berjaya....selama tak sampai setengah tahun
selepas itu..kembalilah berasap depan garaj rumah
nasib baik tidaklah setegar perokok yang mmg tegar itu
ada yang hampir 5 kotak rokok sehari...bayangkan
sudahlah rugi duit
mudah mendapat penyakit..huhu

kenapa perokok agak susah hendak berhenti merokok?
saya rasa banyak cara yang telah diwara-warakan
dlm media massa
tapi perokok2 tegar ini..masih jugak dgn tabiat mereka
mereka juga tahu risiko apabila merokok
bukan sahaja kepada mereka..tetapi kepada orang2 di sekeliling mereka
tapi..tabiat ini tetap diteruskan

saya rasa..kehendak untuk berhenti merokok ini
perlu kesedaran yang tinggi daripada perokok itu sendiri
tidak boleh dipaksa2kan..biarlah diri mereka sendiri yang berkeinginan
untuk bebas dan lepas daripada tabiat ini

untuk itu
"KATAKAN TIDAK PADA ROKOK"
uolls macamane??berhadapan dgn si perokok??

p/s: pesanan penaja untuk my hubby jugak..heheh..

35 Rajin Komen:

diana berkata...

suami saya hisap rokok jugak..
tapi saya tengok tak tegar la..
dia beli rokok pun sekotak boleh tahan sebulan..kat tempat kerja susah nak hisap rokok kata nye..
tak sempat sebab banyak kerja..
dulu sebelum kawen kerap jugak hisap rokok.ingat diri dah tua kot, tu yang slow2 dia kurangkan.lagipun kalau hisap rokok kat rumah bukan saya je membebel,maisara buat2 pengsan lagi sebab tak suka bau rokok tu..jadi kena la kurang2 kan..demi yang trsayang..

kakcik berkata...

Alhamdulillah, suami kakcik tak merokok. Harap2nya, hero yang 4 orang itu juga tidak akan cuba2 merokok nanti....

Amy Syaquena berkata...

salam..

nasib baik la husband amy x merokok tapi adik beradik pulak merokok, x sukenya

Ati Masrif berkata...

hubby ati merokok juga tapi 3 hari sekotak konon jimat sbb dh naik harga bukan nk berhenti terus pun...

Kuman Chaos berkata...

alhamdullilah saya tak merokok... and tak tau camno keadaan kalau saya merokok.. sure tak suka gila... and saya mmg taksuka asap rokok.. kalau kat kedai makan ada org main asap kat tepi (tetambah kalau anak ada sama) saya akan tukar ke kedai lain...
kuman "Warkah Sedih Seorang Bapa.." Entry

sarah-najwan berkata...

diana--> mcm hubby sayalah..xde tegar mana..hehe..hrp2 pahni dia smkin slowlah sb saya pom xle bau asap..mcm nk semput

kakcik--> alhamdulillah kakcik..hubby xhisap..hrp2 anak2 kakcik pom menjauhi amalan xsihat itu

amy--> beruntung tuh..jgn smpai dia teringin nk merokok sudah..org laki2 bukn bole tolak kalu kwn bagi rokok..

ati--> ok tu..nati lama2 benti kot

kuman--> bagusnya xmerokok..kekalkan prestasi tu..

Yua berkata...

org yg merokok selalu bgtahu yg merokok ini mbuatkn mereka nmpak cool... xtahu lah cool kat bhgian mana... bakar duit adalah..

aibaks berkata...

tapila.. kite ni pun jadi perokok gak.. perokok sekonhen a.k.a secondary smoker..

nota kaki: jauhkanlah rokok.. bahwasanya de fatwa yang bgth rokok adalah haram.. sama haram seperti arak dan zina.. wallahualam..

AngahSayang2314 berkata...

hehehe nasib hubby angah tak merokok kalau tidakkkkk bahaya kesihatanku nanti hehehee

sarah-najwan berkata...

yua--> ada gak pndapt gtu..roko itu macho..huhu

aibaks--> ha..dah tahu gtu..bole stat benti tu

angah--> untung2..duit selamat kesihatan mantap..hehe

Ciklinn berkata...

dorang suka dan best nmpk asap kuar dari mulut... ala2 bunga api gitu kan

~ayu.oyie.yuna~ berkata...

salam~
cik abg sy merokok bila dgn kawan2..kat rumah lgsung tak..
geram juga..klu bleh nak dia berenti terus..huhu..

Jebat berkata...

Saya isap rokok nak halau nyamuk jer..lebih2 lg time DENGGI nih

Eliza berkata...

betul tu sarah. asben saya pun perokok bkn tegar. masa dia try nak benti smoking ari tu, kesian tau saya tgk..npk serabut n buntu sbb kerja dia byk memikir. last sekali, saya cakap tak yah benti terus just kurangkan je lah..huhu..

Bain n Adi berkata...

Suami kam tak merokok..Tapi masa zaman bujang dulu dia ada hisap jugak..Tapi dia kata habiskan duit jee....jadi dia behenti merokok sAMpai sekarang.

HaNTwO berkata...

saya dulu meang perokok yangtegar...alhamdulillah saya dah stop dan bebas daripada rokok,asap dan perokok skali...yang penting niat dan keazaman yang tinggi...

misza berkata...

salam...
kalau dah merokok memang susah nak brenti. Tapi kalau dapat kurangkan pun dah kira ok. makin lama makin kurang mungkin boleh brenti. makan masa la.

Encik MamaT berkata...

mak aih.. 5 kotak satu ari ke.... bahayanya.... takpe2... suruh dia kawal... insyaAllah.. boleh...

Azuan berkata...

cara nak berhenti merokok...jangan tengok rokok..tu aje..hehee

x best pun hisap roko ni...

sarah-najwan berkata...

ciklinn--> a'ah gtu..kot2 jadi bunga api..meletup you...

ayu--> hrp2 gtu yer..benti trus..kita kene menten pujuk aje..

enjebat--> yelah hambat nyamak..po..po..ngepoh..

eliza--> yelah..kalu xisap sehari..sasau je nmpk..xle nk wat keje..ketagih kot


kam--> bagus noo..dah benti..

hantwo--> bole share tu cara2 kamu benti rokok..bg pengajaran n pegalaman kat perokok lain..

Azuan berkata...

cara nak berhenti merokok...jangan tengok rokok..tu aje..hehee

x best pun hisap roko ni...

sarah-najwan berkata...

misza-->tu la..kene kesedaran yg tinggi..

en mamat--> tu perokok tegar tahap tinggi..hubby akak tak smpai situ..biase2 aje..

azuan--> dan kalu xnak tgk rokok..macamane? kat mane2 ada..

Ain berkata...

ain bernasib baik sbb hubby dan keluarga mertua tak merokok....

fil memang tegas dengan anak2 kalau bab merokok ni. memang kena rotan kalau dia tahu....

tak mintak hubby sarah try niqiutin ke? mana tau boleh stop tabiat merokok nanti....

En iLham berkata...

sy memang cukup tak suke dgn orang yg merokok sebab asap rokok tu boleh buat sy bersin n selsema dengan serta merta..huhu..tak pasal2 sy plak yang sakit. huhu
memang katakan tidak pada perokok..hehe..suruh hubby cikgu makan niquitin..hehe

Cma Shiema berkata...

mama sarah...
cma paling x suker perokok tegar ni..
sib bek hubby bukan jenis yg merokok
klu x..siap ler..
tp ayah mmg merokok..benti kejap je..pastu sambung balik..
pening2~

sarah-najwan berkata...

ain-->untung gtu..jgn bg try2..nati mau2 aje..

syamil--> kamu mmg baik..sgt baik..saya tahu tu..

cma--> awk pom untung..jimat wang dan hidup sihat..

Adeeya berkata...

huhu. my boyf pun hisap rokok so as my lil brother. ans saya plak jenis takesa but papa tak sebab mama mmg anti smoker. my lil bro tu teruk kena dengan mama. pening~

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o berkata...

tutup saja kilang tembakau dan rokok.. dan jangan bagi jual rokok

Ogy berkata...

takleh nk buat apa....buat penah meleter, perli, sindir dan sewaktu dgnnya...biarlah dia sedar sendiri

Jia Sensei berkata...

patut kena buat kad mcm mykad utk beli rokok mcm di jepun

sarah-najwan berkata...

adeya-->huhu..nak wat camno kali pasangan kita smokingkan..

brutalsolo-->kene bgtau kjaanlah..

mamagee-->betul tu..kene dia sendiri sedar baru bole ubah

jia--> kat jopong mmg sistematik..nk apply sini...amik masalah..mcm yg ko ckp pasal sampahkan..bgmana jopong bole disiplin psl sampah??...rakyat kite...ermmmm...

Ema Jue berkata...

suami saya hisap rokok jugak..dulu pernah sekali dia brenti merokok. tapi tak sampai sebulan hisap balik..

sweetsal berkata...

alhamdulillah, hubby akak tak merokok, dia pantang bila tgk astray mesti dia letak jauh2..hrp2 anak2 lelaki ikut jejak ayah dorang..

sarah-najwan berkata...

ema ju-->yg tak menahan gtulah..rokok ni mcm cinta kot..jika berpisah..kejap aje..rindu dtg lagi..hehe

kak sweetsal--> bertuah akak..jika anak2 xhisap..lagilah akak bertuah..

Yasminhamid berkata...

syukur.. sebab suami berenti merokok masa nak tekel saya.. hihi...kekal hingga sekarang..