selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 4 November 2010

^SUSOH KO SENE KECEK KLATE^

salam semo..
sihak ko blako?
ambo..begheh!!!
entry ni pagi benar..sebaknye ade kijoan..hehe

uolls ramai kawan dari kelantan?
saya ramai kawan2 dari pelbagai negeri
kadang2..jika asik bersembang tu..terlepas jugak kecek klate
puas dorang tak faham..hehe

sebenarnya..boleh dikatakan semua dialek/loghat setiap negeri
agak susah bagi bukan penutur jati untuk berbahasa..
baik klate, kedah atau utara atau negeri 9 atau perak atau pahang
lain sangat bunyinya
kureng lemak merdukan..

bagi saya org klate..sesama klate pun ada juga lainnya
kadang2 berbeza setiap daerah
yang saya boleh kongsikan di sini..kiranya yang terlintas dlm fikiran sekarang yer:

1) kata yang dipendekkan- biasanya kata yg berakhir dgn huruf m/n/g:
makan=make demam=demea
jalan=jale selam=nyelea
buang=buwe

2) yg ini kata di klate aje guna..org luar mmg tak faham:
tubik=keluar deghat=jalan2
royak=beritahu kelih=melihat
ungga=lari

3) satu lagi..kata yang digandakan utk mengatakan kesungguhan keadaan itu:
manis leting=manis yang amat
malas hangit=pemalas tahap gaban
nakutt pahit=penakut tegar

itu aje contoh yg terlintas dlm fikiran saya pagi
sebenarnya banyak lagi..
tapi perasaan tak..dlm dunia drama atau filem
jarang ada penggunaan bahasa klate
mungkin sukar kot
jika ada yang bertutur pom..lain sangat bunyinya
kureng lemak merdu..manis leting tu..hehe
sangat lain dgn penutur jati
mungkin berbeza dgn loghat yang biasa dlm drama atau filem suka guna
seperti loghat belah utara...best sgt saya dengar..sebijiklah dgn penutur jati..hehe

apa2 pun..semua loghat/dialek di negara kita
sangat2 istimewa..dengan nilai estetika masing2
cuma..mungkin bagi generasi kecil macam anak2 kita
sudah tidak mahir bertutur dalam bahasa dialek sendiri..
satu kerugian di situkan..
jika mereka pulang ke kampung..sudah pasti mereka terkebil2 tidak faham..
susah jugakkan..

yang paling best..jika bahasa kelantan diKLkan:

"banyaknya NYAMAK dalam CHENTONG...jika tak hapuskan..nanti diKENGKOS"
"ALOH LA...lama sudah saya BERCONGKOH di sini..awak sahaja yang tak sedar"

uolls faham maksud ayat itu??..hehe

p/s: pagi ni..bizi skset..ada majlis..tu pasal n3 pepagi buta lagi..hehe

37 Rajin Komen:

KM7 berkata...

Kalau buat kelas tution utk ajar loghat kelate ni,agak2 ada sambutan tak?heheh

kakcik berkata...

Teman ni kadang2 paham.. kadang2 kabo entah apa maksud labon oghang leghah lain ni... :)

(SN faham tak apa yang kakcik maksudkan itu?) ;-)

kak ina kl berkata...

kalau org nak tiru memang payah..akak pun tak leh ikut

Bain n Adi berkata...

Itu la rayat 1 Malaysia Berbagai lohat....Tu yang klasikyeee dok kat Malaysia....

dedoku berkata...

Salam kakcik,
ambo mari deghak jale sini
baguh la wat poh ni ngaja oghe loghat klate nih..
lamo doh kawe tok kecek klate..

hehe.. agak2 saya pas tak grammar dan vocab loghat kelantan ni?

HaNTwO berkata...

hahahah bestnya akak wat N3 ni...leh ar blaja kecek klate ngan akak :)

zue @ annaleeya berkata...

pehe pehe.... bakpo dok pehenyo.... kito bulih kecek blako... mugo kito nih kacukea klate denge teranung.... heheheh...

klakar wehhhh kalu bahaso klate ditranslate ko bahaso KL.... hahahaha....

mama wanie berkata...

hehheh...

mama anak jati peghelih (perlis)
kadang2 kalau time hangen ngan student boleh terkeluaq bahasa ibunda..tercengang2 budak2 nih..

zimironamia berkata...

rasanya cam ssh jer...tp fhm diaorg ckp

sarah-najwan berkata...

KM7-->buatlah kelas..pasti laku..

kakcik--> teman xfaham ape kome kecek..hehe

kakina--> kalu org luar tiru ckp pom pyh jugak sebab"sabdu" klate ke lauttt..bunyi lain sket

kam--> tu hang..betul x yg akak habaq tu..hehe

dedoku--> bolelah dpt score 85%

hantwo--> nk blaja ke?..nati akak list vocab klate..hehe

zue--> demo dekat jah..sbelah umoh mabo je..

mamawanie--> kita lebih selesa ckp loghat kitakan..hehe..tapi ikut keadaanlah..

zimiro-->mmg susah mulo2..pahtu sene lah..hehe

diana berkata...

saya ramai kawan2 kelantan..
ok je ..saya paham jugak la..
walaupun tak semua..
mungkin diaorang pun tau saya orang luar jadi diaorang guna bahasa kelantan yang saya boleh paham saja..

AngahSayang2314 berkata...

wah bole la ajar angah lorat kelate.. kan????

aibaks berkata...

akak ore kelate ko? bakpo gak tak royak? hehe..ambo pong sparuh kelate..

Ain berkata...

ain suka dengar orang cina kelate kecek....

ain orang ganu tapi takdok la guna bahasa ganu sepenuhnya...

sarah ain lagi lawak, kalau takboh mesti dia cakap taknak, mana ntah dia belajo...

hehehe....

sarah-najwan berkata...

diana--> mmg gtu kan..saya pom kalu nok jugok kecek klate..yg org mudah fahamlah..senang nok kecek..

angah--> bole ajo..bilo nok stat?

aibaks--> yo la..ambo klate..

ain--> budak2 blaja sdiri je

Izan Ishak berkata...

izan dulu2 masa blajar ramai kawan2 klate ngan ganu... pastu kawen pun dgn anak klate tp dah dok johor~

daisy berkata...

sumpah tak paham

Tomato Gurl's Life berkata...

rasanya xde susah sgt tp terbelit gak lidah..haha

phreak id berkata...

phreak_id <- dah 8bulan kawin and next month bini nak beranak. Masih tak pandai nak kecek kelate. Bila balik sana senyum je bila mak mentua dan abg ipar dok kecek kelate. hahaha

Nota : eleh, kawe duduk Kl weh. guano nok kecek kelate nya..


>>My Latest Entry<<
Siapa Yang Ajar Dia Bahasa Melayu Ni?
Header Untuk Blog : Flash VS GIF (Sila Bagi Komen atau Cadangan)
Controversy Goal From Nani Yesterday

MamaYatie berkata...

oohh...sene jah..mugo kito duk jire ke..bulih la kecek klate sket2 tur..mase blajar dulu ke,ore ingat ambo ore kelate mugo roomate ore klate, duk kecek klate pah cair la weh..hihi - lulus dok?

Gayahspears berkata...

xpe2... Gayah phm.. same2 bz.. kalo Gyah x terjah dalam masa 2 minggu nih harap akak phm ya.. doakan pembedahan Gayah berjln lancar..amin..

Kalamhati berkata...

hehe kawe buleh kecek klate jugop..sebak kawe oghe klate..

kalu oghe klate kecek sleng KL oghe klate kato 'bau budu!'..hehe

Hiromi Ichiban berkata...

kito tok sey kecek klate, kecek siye jo...hehehe

teng teng ai...

omurice berkata...

hah...xpaham...even duk kelate dan penah jd org kelete...omu tetap xpat tangkap...

sarah-najwan berkata...

izan--> bole blaja tu..sene bilo blik umah MIL FIL

daisy--> jika susah ..bole blaja..

ciktom--> terbelit mulo2 jah..pahtu beghehhhh...

phreak--> koho2 blaja deh..nati sene kemudian ari..

mamayatie--> lulus doh..sebijik klate..

cikgayah-->ok..xpe..akak doakan pembedahan awak berjln lancar yer..

kalamhati-->..begheh oghe kito..kemah2..

hiromi--> kecek siye lagu lain..dengung nge sabdu dia..hehe

omurice--> bakpo gtu wey awe??..dok klate..anok klate..tapi xreti kecek?...ni mesti mcm anak2 akak..dok kat luar klatekan...xle kecek klate..xpe..bule blaja..

sweetsal berkata...

akak tak berapa nak faham bhs kelantan, kalo yg simple tu blh la kut, akak org utara..cakap loghat utara la..hehe

Jia Sensei berkata...

susohhhh kecek klate...dok pahang pung...kui3x

Cma Shiema berkata...

kecek klate deh...
he3..1st time ckp bhse negeri lain ni..kekok ghasenye..teman campuran perak +kedah+kl..skali ckp klate n nogori jd bhase indonesia..
waduh....!
p/s-mama sarah...tenkiu coz tlg cma td..ambo paham dah..

apik pehe berkata...

hahaha..apik present kt lecturer guna bahasa klate jer kak..adehh2

sarah-najwan berkata...

kaksweetsal--> saya pom kalu ckp ngan kwn2 luar klate..nk ckp klate guna yg mudah2 aje..dorang bole fhm..

jia--> meme lah mu demo dok pahang loni..di kuante..ngeh3..

cma--> bole blaja..no hal..ala tlg sket aje..

apik--> tokleh gi dos anok klate..kecek manggres pom present kot klate..guaner??..kalu kecek gak walau dlm bahasa KL..org tau kite klate..kui3..

Yasminhamid berkata...

walaupun dah 8 tahun bersuamikan orang kelantann.. tapi banyak lagi dialek dia yg sya kurang faham..

Affan Ruslan berkata...

Salam. Masa MRSM dulu ramai kawan dari pantai timur, kelantan, ganu dan pahang.
masa f1 tu mmg tension lah tak faham langsung, diorg pulak pekat sangat cakap.
tapi ble dah lama2 tu, InsyaALLAH blh faham dah, nak cakap pun blh lah sikit2. hehe

chiLl Out...!! berkata...

jemput join cbutn bertuah kt blog..mudh je..jdikn dri anda bertuah..mklumt lnjut d blog.. ajak rakan2 anda jgk k..hehe.. cepat sebelum terlmbat

SYaMiLa berkata...

kak sarah...

sya pun kalau balik kelate...ada loghat kelate yg dok paham...he3...

sarah-najwan berkata...

min-> lamo doh tu...xpe min..koho2 blaja deh..

affan--> rata2 org luar fhm..tapi nk spekang klate tu agak sukar sket deh..

chiliout--> insyaAllah

syamila-->saya pom ade yg tok pehe..hehe..lain2 daerah..lain2 kecek dio..

Eliza berkata...

eden raso.. susoh bonar nak kecek kelate weh..nak pahe pun amik maso..

ehem..Sarah, pass tak akak ngoyak kelate neh?hik2

Unknown berkata...

Bende meme estetiği yaptırmak istiyorum. Türkiye'den Dr Əli Mezdeği haqqında bilgisi olan var mı?
meme estetiği