selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 9 Jun 2011

*LAKSAM DAN TEPUNG BUNGKUS*

Assalamualaikum
selamat pagi semua

dengan line seperti siput sedut
saya cuba juga untuk hapdet
maklumlah ciri ketegaran yang #1 kan..hehe

kami baru lepas menikmati laksam
uolls tahukan laksam ini iaitu
laksa kelantan atau laksa kuah lemak
laksam ini lain bentuknya dari laksa
sebab bulatannya lebih besar
masa hendak makan kenalah gunting
bentuk asal macam ini:

puas hati makan hasil buatan sendirikan
bukan saya yang bikin
tapi mak sayalah..ehhehe


dan ini ialah tepung bungkus
saya tak tahu negeri lain panggil apa
dalamnya ada tepung dan berintikan
gentelan kelapa manis
payah hendak jumpa kuih ini
ini sebab mak saya ini
bikin kuih untuk dijual

bila balik kampung
dapatlah merasa makan kuih-muih gini
kalau dok bandar
memanglah ada yang mudah mendapatkannya
tapi rasanya mungkin berbeza
dengan hasil buatan mak sendiri..ehehe

p/s: hendak bersiap-siap balik rumah MIL FIL pulak

32 Rajin Komen:

eITA berkata...

Wah sedapnye....ingatkan sarah yang buat.....

suri solehah berkata...

salam...sensitif nya dengar laksam n tepung bungkus itu...dua2 pun kegemaran tu

Farah Shamsudin berkata...

wahh sedapnya kak.. tepung bungkus tu tak menahan..tu yang best bila balik kg kan kak..

zaidah berkata...

membuatkan perut zai lapar tengok makanan tu...ingatkan cikgu yang buat...tapi klu mak yang buat memang mantap...

- GC - berkata...

mat saleh kat ofis ni tanya macam mana nak buat laksam, dia suka makan.. tp sy tau buat laksa je.. hihih..

LYAfrina berkata...

laksam mmg sgt best.. campur belacan lg best..
& tepung bungkus tu..inti dia...mmg sedap

CT berkata...

bagi akk resepi...buatlah entri resepi laksam...

Amy Syaquena berkata...

Amy x suka laksam tapi amy suka yang halus2 tue apa ke namanya .rupa macam laksa tue tapi halus.Hok tu memi suko , hari2 makan pun x pe hehehe...

p/s:http://sinarraudah.blogspot.com/2011/06/alhamdulillah-syukur-kita-hanya.html

~ yus ~ berkata...

wah seronok akak dpat makan hasil tangan emak...puas rasanya kan kak..

Dua2 orang kelate ya?

Hanis Azla berkata...

wah.. sarapan yg super best ni.. lagi best sbb masakan tu dari air tangan mak..

ieda berkata...

akak .. mak buat sendiri laksam ye .. best2nyaa selalu kalau buat sendiri nie sedap kan .. rasa masin tawar tuu :)

MamaEma berkata...

dah lama tak make tepun bukus ni...

ema sokmo tukar laksa dan laksam.. bahasa kelate sebut lakso dan lakse...

kalu beli kena oyak lakso hok srupo mee...

pB berkata...

kak pB pun lamo doh tok makae laksam nie ....


anok anok kak pB suko makae lakso penang



lagu mana , jalae rayo kelik klatae maso cuti skoloh...

ok kor??

JaJa'Z berkata...

amboi2....ketegaran no 1 terserlah...

Ati Masrif berkata...

ya Allah ...tepung bungkus tu
mmg kita punya faveret oh
susah nak ketemu disini

kalau gi kelate kat pasar tu
aa jual banyak kan...sedapnya

diana berkata...

saya kalau pi pasaar malam wajib la beli laksam..
sedapnya...

chichi berkata...

sedapnye tepung bungkus tu....terasa2 nak makan

Rozuan Ismail berkata...

wan memang suka laksam sangat2 =)

♥cmª shIemª♥ berkata...

kak zia..sedap tu laksam..nyam2...

eelobor berkata...

ore make doh minggu lepah.... huhuhuhu

kakchik@ella berkata...

dua2 feveret kawe. hihi.

makdara TERdiva berkata...

dua2 pun saya suka..tp x reti nak buat sendiri..tsk!

farah fauzi berkata...

sayapun suka makan laksam...hehe

bersama kak Es berkata...

kak es sukaaaa sangat laksam
minta resepi bonda ya...nanti tag kak es :)

apik pehe berkata...

kak..nak balik kuantan nanti bawak la sikit untuk apik..hehehe

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

laksam awe tak pernah nak cuba makan..walaupun merka kata rasa macam laksa.

tepung bungkus tu ape kak? erm...tepung+inti kelapa...kalu kat sini yang macma tu koci tapi kecik..

ShErA berkata...

sedapnya dapat makan laksam... mak shera suka buat laksam... lama dah tak makan... kalau balik besut, selalu la beli laksam nak bawa balik ipoh...

munna berkata...

bestnya balik kg..lagi bila mak yg masakkan...

Kalamhati berkata...

hamboi!sajo jah nok wat ambo jelesss!!hehe sedaknyo laksam buat buat sendiri..

sweetsal berkata...

dua2 makanan favorite ni..sedap nye..hehe

Lina berkata...

tepung bungkus memang best!!!

Sofya berkata...

saya bab laksa ni..kurang minat.
Kat utara pun panggil tepung bungkus.. mak mertua pun dok wat jual gak kuih ni... sedap..