selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Isnin, 4 Oktober 2010

TIPS PENYUSUAN BAYI~


**kredit to google**

salam semua
rajin pulak menulis n3 hari ini..
semua ini gara2 kes bayi yg meninggal dunia
akibat tersedak susu

info ini penting jgk
memandangkan saya juga bagi susu botol kpd anak2 saya

sambil membelek2 akhbar BH
saya terjumpa artikel ini
kaedah penyusuan kita kdg2 yg silap
mendorong kejadian tersedak susu
tanpa kita sedarkn...minta dijauhkan

cara yg tepat utk memberi susu ialah
kepala bayi hendaklah diangkat setinggi 45 darjah semasa menyusu
janganlah membaringkan bayi sendirian
ketika menyusu [kdg2 ada diletakkan bantal untuk sendal botol susu itu]
kita pulak ke dapur utk memasak atau buat xtvt lain
kita selalu ambil mudah perkara inikan..

pengalaman sayalah kn
perasan atau tidak kdg2 anak kita tersedak jg masa kita pegang
eee..takutkan..takut susu itu masuk ke saluran paru2
yg bole menyebabkan bayi sukar bernafas..
bayangkn waktu itu..bayi keseorangan..minta dijauhkan

jadi sama2lah kita beringat ttg hal ini..
berkongsi untuk kebaikan...

p/s: semoga kita dan keluarga dilindungi...amin..

21 Rajin Komen:

shi3la berkata...

terima kasih atas ingatan ini...

Tanpa Nama berkata...

Ooo gtu caranya..btw TQ ler

Kuman Chaos berkata...

amin... semoga keluarga kita dilindungi.. memang takut anak tersedak nih..
kuman "tak bahagia.." Entry

Bain n Adi berkata...

Betul tu kak.Kam pun takut nak hantar kat tempat asuhan yang ramai baby tapi org yg gasuhnya tak ramai......Macam tak yakin jeee..
Nasib baik la dalam sek.kam ada pusat asuhan kanak2 untuk staff jeee..Jadi baby kat situ tak ramai ada 4 org jeee..
Bukan kata baby hisap botol boleh tersedak tapi hisap susu gantung pun boleh tersedak...Aduhh..Risaunyee kam...

SYaMiLa berkata...

sya tk pernah tinggal anak2 minum susu sendirian...masa zaman ahmad dulu la...

zaman ira, fully bf..tp nk kena hati2 gak...ada jugak kes bayi tersedak masa sedang bf...

Das berkata...

aku dok baca n3 pun takpe la kan...doh tkdok baby....kui3

sarah-najwan berkata...

shila--> sama2..

tanpa nama-->tu pun saya baca dlm paper..kongsi2kn baik..

kuman--> ada bby jugak eh? semoga semua bby dilindungi..

sarah-najwan berkata...

kam--> untung ko ade nursery kt skol..stf canggih noooo...

syamila--> bby saya pom bf..tpi time dok umah ngasuh..botollah..takutkn..hrp2 xde ape2 berlaku

das-->huk aloh la..minum air pom bole sed0k weh...nok2 time lorat..kui3

Tomato Gurl's Life berkata...

tipas yang bagus wlpn sy belum kahwin...hihi

diana berkata...

menakut kan la..
kadang2 ade jugak yang lepas menyusu kita baringkan dia..
tak lama pas tu dia tersedak..
sebab masih ada susu di mulut dia..
sebaik nye lepas menyusu kita angkat dulu bayi tu..
tepuk sikit kat belakang dia sampai dia sendawa..
baru kita letak kan kat bawah..

sarah-najwan berkata...

tomato--> xpe ..belajar dulu dik..esok2 senang

diana--> betul tu..kene sendawa dulu..nati kuar balik susu tuh..

Solihin Zubir berkata...

info yg berguna utk sy n my future wife.. huhu..
takotkan.. mintak simpang la.. nauzubillah..

manje berkata...

salam kenal kak

um kita paling takot
kalo baby tersedak susu
lepas tu keluar kat hidung...
kesian sgt... pedih kan...

sarah-najwan berkata...

solihin--> betul tu..patut baca info2 gini sbg persediaan

manje--> bole2 kenal...nati akak jenguk awk..

Honeyvsbee berkata...

Sarah . .jum jwb soalan. .bee udah tag sarah. .

Http://honeyvsbee.blogspot.com/2010/10/di-tag-oleh-cik-nadia.html

nur berkata...

tu la.. cara penyusuan penting.kena berhati2.. jgn biarkan anak menyusu sendiri

ALL IN ONE

mamaaerish@eb berkata...

betoi tuh...nauzubillah mizalik la kan?...

yang,
kalo nk tau camner nk edit cam eb kiter ym la yer?...

abby_shah77@yahoo.com

sarah-najwan berkata...

bee--> okeh2..dah ada 2 hutang tag ngan awk..nati akak langsai ek..

nur--> betul tu..kene beringat sgt2

eb--> okeh yer..nati kita ym..

MamaYatie berkata...

time anak kecik mmg risau sngt pasal tersedak susu ni..kena sentiasa monitor.tp ada jugak kes anak meninggal sbb tersedak susu (anak menyusu badan). mintak dijauhkan semua tur

Yasminhamid berkata...

itu pentingnya kita sendawakan dia lepas menyusu....

cha berkata...

oni yg dah pandai pegang botol sendiri pun terserdak, apatah lagi yg belum pandai. kita pun tak faham kenapa perlu tinggal semasa bayi menyusu, anggap je la seperti breastfeed. peluk dan belai baby semasa menyusu. miss tat momment.