selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 24 Oktober 2010

DAUN SERAI -VS- DAUN LIMAU PURUT~

salam semua
sudah bekpes?
alhamdulillah jika sudah
ke ada yang masih berselimut lagi?
bangun wey...rezeki murah pagi2 ni
kami baru siap bekpes
mihun goreng tomyam...ahaaa..
pernah makan?

selalu makan mihun tomyamkan
mihun goreng tomyam pesen lain sket
saya tak boleh oplod pic
sebab linelah yg semput2 bahasa tu
seme n3 minggu ni
xmeriah tanpa gambar

lain kali ek
saya oplod dengan resepi sekali
sedap sangat..saya pun first time buat
jadi hendak dijadikan stori mori pagi ini
berkaitan dengan mihun goreng tomyamlah

saya telah menyuruh angah ambilkan daun limau purut
yang ada kat belakang rumah
di samping pokok limau purut itu
banyak pokok serai

datang2 angah kat dapur
terkezut saya sebab dia belasah ambil daun serai
"hendak masak apa daun serai??"
"mak cakap ambil daun limau purut"

angah jawab.."nilah daunnya mak"
"itu pokok"..katanya kat pokok daun limau purut
aduhaiiii...angah ini sudah darjah 3 tau..
daun serai dengan daun limau purut boleh tak kenal..

jadi...moral daripada insiden ini
anak2 patut juga kita ajar perkara2 asas
selain hal2 akademik di sekolah
kita anggap anak2 kita tahu semua perkara asas yang mudah2
tetapi sebenarnya mereka tidak tahu

macam kes along..
saya suruh dia keluarkan kuih pau segera daripada peti ais
dia boleh tanya kuih apa berulang-ulang kali
letih saya nak explain
sudahnya bawa dia dan tunjuk
dia boleh cakap spontan
"nape mak tak cakap kuih ni"

jadi di sini..kuih pau itu namanya kuih ini..hahaha..lawak2
hal ini terjadi sebab kadang2 kita membeli kuih pun ..kita tunjuk dan sebut:
"kuih ini..kuih itu"
betul tak??

jadi kita semua secara langsung atau tidak
patut memberi pengajaran secara tak rasmi di rumah
tentang perkara2 asas ini

p/s: selamat "mengajar".. jadilah cikgu2 yang terbaik utk anak2 kita sendiri...tapi kadang2 anak2 kita ni..lebih percayakan cikgu dia daripada mak ayah sendiri..heheh

16 Rajin Komen:

ainzuryn berkata...

anak akak pun aritu pusing satu rumah cari daun pandan tak jupe...sbenornyer tak kenal pun..

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

memang menguji kesabaran dalam mengajar anak2 kan kak sarah?hehehe

kadang2 bahan2 dah tumis,nak guna daun kari punya lah lambat anak ambik...sbb tak kenal.hangin satu badan..kih3.

sarah-najwan berkata...

ain--> bukn shj pokok2...barang kat dapur tu byk dorang xtahu nama..tahu barang aje..nama ke lautt..

lydia--> tu satu hal.kdg2 brg tu depan mata pun xjumpa sebab xkenal..hihi...mana xhangin..

nuriz berkata...

hehehe lawak betui..kena bg dia kenal2 segala pokok dgn daun ni bg dia tau. sekali dgn hidu lagi le hehe baru kenal.

Gayahspears berkata...

hahaha. macam2 la akak nih...
terima kasih cikgu sarahnajwa...
suke baca n3 nih.. gayah senyum sorang2..

Tomato Gurl's Life berkata...

hehe..lucu la...semoga akak dpt jd cikgu n ibu terbaik utk anak2..

cik ain berkata...

baca n3 awak teringat kesah anak sy ada ker ayam dia kata burung.itula akibatnya duduk flat tak pnah tengok ayam itik... .kesian dia diketawakan..

Izan Ishak berkata...

hehehe...part akhir tu saya selalu kena. muhaimin selalu lebih percaya cikgu dari ummi dia. kalau ummi ckp sokmo tak betul...

**part ajar anak2 benda yg ada disekeliling tu mmg setuju sgt. bukan semua benda dia belajar kat skolah kan~~

diana berkata...

haha..
sebenarnye ramai la yang tak kenal
jenis2 pokok ni sarah..
bukan budak2,yang besar pun ramai..
macam adik saye yang lelaki ni..
dah boleh benikah dah tapi daun kesum pun tak kenal..

sarah-najwan berkata...

nuriz--> gamaknya kene ade slot tu sejam sehari ajar anak..teori n prektikal..

gayah--> nilah kisah akak n anak2..gayah bole stenby dr skrg..esok2 seng bole ajar anak

ciktom--> cikgu sarahnajwan likes this..eheks

cik ain--> saya pom ade kisah binatang gtu..tgk anak anjing..dikatakan anak kucing..tapi siap tnye..nape xbunyi meow2..hehe..seb baik xdipeluk2 puppy tu..kalu x..haruuuu

izan-->part akhir tu mmg sama..padahal saya ni cikgu..xcaya anak2..cikgu dia ckp lain katanya..

diana--> huhu..kdg2 daun sup ngan daun ketumabr pom..ai bole keliru..heheeh

Yasminhamid berkata...

itu la kisahnya bila si adam panggil pokok taugeh tu pokok bunga...

sweetsal berkata...

budak2 memang baca benda yg dorang tak tahu, kita je yg kena tunjuk ajar kan...

Kalamhati berkata...

kena wat in house training kt anak2..takpun tour kt house sendiri..minggu ni tour ke bahagian dapur..minggu depan nya plak ke kawasan luar rumah..hehe

pesanan yg amat berguna..ibu bapa perlu jd guru yg baik..

Semoga jadi pendidik dan ibu yg berjaya..=)

Solihin Zubir berkata...

haha.. daun limau purut n daun serai sgt berbeza.. parah gak kalau xtaw.. hehe..

sarah-najwan berkata...

min--> tulah kesan jika kita xajarkan..huhu

kak sweetsal--> ermm..akak dah byk pglaman..bole tunjuk ajar kat saya

kalam--> hehe..insyaAllah..selain jd guru kpd anak2 didik..kene jd guru jugak utk anak4 sendiri..

solhin--> amboi..pastikan kamu tau..esok2 xsusah isteri kamu nati..

cikta berkata...

hahaha..teringat zaman sekolah rendah dulu.kelas english,teacher soh pi amik bunga spider lily..sy bantai bunga lengkuas :p