selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Selasa, 19 Oktober 2010

MARI HIJAUKAN BUMI~

salam semua
saya ada terlibat dgn program pertanian
agro-tech-->program hijaukan bumi..hehe

bercakap pasal menanam
atau berbudi pada tanah nih..
saya ada lah jugak ambil bahagian
bahagian saya hanya plan2 tempat aje..
bahagian menanamnya..en hubby..hehe
tangan sejuk..pokok cepat hidup

tapi ada faedah juga menanam di sekitar rumah
sekadar serai, daun pandan, limau purut, daun kari
boleh petik bila2 masa
bukan apa..jika tak ada mende alah ni..
hdk beli kat kedai..sudahlah kos..
contoh mcm daun limau purut..
sekali beli setangkai..sehinggit pulak
guna utk tomyam ke hape..3 helai aje..
sudahnya..layu dalam peti ais..
rugi tu..kasihan kat daun2 itu..

jadi jomlah kita menanam..
di samping hijaukan bumi atau kawasan rumah
boleh jimatkan kos..
yang penting..sebarang pembaziran yang dianggap mudah ini
dapat dielakkan
kita mesti berhemat..








tgk nih..pengalaman pertama utk tahun ini memegang cangkul
acting utk masuk blog aje..ngeh3..anak2 murid pom nak menempel...


p/s: sambil2 itu..jika berkebun ke hape yg sewaktu dengannya..bolehlah bersenam..amalkan gaya hidup sihat..

18 Rajin Komen:

Bain n Adi berkata...

yeee kak..sihat badan kita eeee....tak banyak penyakit..

cha berkata...

setuju, hijaucantik lagi memnyegarkan ;)

Intan Inn berkata...

erm meyihatkan badan nie...hijaukan bumikita.erm pgg cangkul tuebebaik yer

faizz/hani berkata...

bagus kak...berbudi kepada tanah...cayokk...

Amy Syaquena berkata...

salam kak sarah...

setuju sangat...kak kalau x pakai top up akak sent amy no akaun akak di alamat email nie.. amy_syaquena@yahoo.com tq kak...

Gayahspears berkata...

amboi.. suke ya menanam.. jum tanam ulam.. ley gak mkn...

sarah-najwan berkata...

kam--> betul2..ko kan suka tnm dlm pasu mase dok kuarters dulu..hihi

cha--> kene ngan blog awak..hijo itu cantik

intan--> sihatkan badan kita

faiz--> cahyok2..bdk2 mu xde agrotech ke?

amy--> nati akak emmel

cik gayah--> ulam pom sodap..pegaga ngan kcg botor..kene tnm tu..

aibaks berkata...

betul tuh.. cume rumah aibaks lum de tanah lagi sbb sewa kat apartment jer.. nti klu de rezki nak gak bercucuk tanam.. hehe

si biskut berkata...

hidup greenpeace...erk,aku pun bukan ahli GP.

Tomato Gurl's Life berkata...

setuju..ciktom pun suka bumi hijau..udara pun nyaman..

SYaMiLa berkata...

go green... :-)

sarah-najwan berkata...

aibaks--> nati beli umah yg bole tanam2..bole green peace

biskut/cik tom.syamila--> go green go..save de earth...

diana berkata...

saye suke tanam pokok2 kat rumah ni..
tapi nak siram je malas..
hehe..

SURIA AMANDA berkata...

setuju..akak leh kawan ngan kak long Lisa la..dia kerja dgn green technology..go green katanya

Yasminhamid berkata...

nak kena beli rumah atas tanah jugak la... dok apartment nak bercucuk tanam kat ner...

Kuman Chaos berkata...

tapi kan ada org kata.. kalau tangan kita panas tanam pokok payah tumbuh.. betul ke ek?
kuman "ketagihan blog?.." Entry

sarah-najwan berkata...

diana--> suh maisara siram..mesti dia suka..

suria-->hehe..bole2..xde hal

min--> semoga tercapai cita2 awak tu min..

kuman--> tulah yg org2 ckp..tapi mana kita nak tau tgn panas ke sejuk..

Tanpa Nama berkata...

eeehhh cikgu kee tuu??saya tgk kcik jer cam student ....eheheh!!rajin cikgu mnanam..one day kna p umah cikgu gak nnt nak tgk garden n makan2 umah cikgu tauuu....hehehe(umisu dido)