selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Jumaat, 15 Oktober 2010

PERNAH SERVIS KERETA??~

salam pagi jumaat
sambil2 makan nasi lemak dibungkus daun pisang
makan aje sejak semalam
pastilah sebab..makan itu untuk kelangsungan hidup..



**pic kredit to google**


pernah servis kereta?
saya tak pernah
sebab yang tukang servis bukan saya
mekaniklah kan..hehe


maksud saya urusan servis menyervis ini..
hehe..saya mmg angkat tangan
langsung kurang..bukan tidak
ambil tahu pasal2 kereta ini
dari segi teknikal sampailah bawa kereta ke stesen servis
sebenarnya..kurang elok gini


jika boleh kene juga ambil tahu
sedikit sebanyak
tapi saya yakin..jika kita sudah berkereta dan belum berkahwin
kita pasti akan ambil tahu hal servis menyervis ini
bagi yang ada suami gak..macam saya..urusan ini 95%..suami yg urus..
saya 5% aje iaitu bahagian ambil kereta..^__^


kita kurang tahu pun pasal minyak hitam
tool2 dlm kereta itu
nasib baik isi minyak sendiri...saya tahu..
uolls macamane??


p/s: n3 sambil tunggu hubby call utk diambil kereta utk diservis..ngeee~~

19 Rajin Komen:

JaJa'Z berkata...

dari memula pakai keta tahun 2002..semua urusan kereta termasuk service..jaja yang buat..dan hubby memang 'buta enjin' sket..hehhe..alhamdulillah, kurang2 kalau keta problem..jaja tau la jugak nak tengok2 kat mana2..nak baiki tu tak la...

Lagenda berkata...

Yup...mak pun take care my car.
Tau la bila masa nk servis, apa yg perlu tukar, apa yg x perlu..
CUMA, mak x koser menunggu kat bengkel tu. So, manusia yg menjadi penunggu adalah laki mak.
Miahaha!!

Kuman Chaos berkata...

sama je la ngan org umah saya pun... semua nya tolak kat hubby dia heheeh.
tapi takpe asalkan tau bila nak kena servis calling jer...
kuman "berleter.." Entry

sarah-najwan berkata...

jaja n mak--> respect ar..saya mmg kureng tahu..bab2 kete ni my hubby urus..hehe

kuman--> org rumah awak sama kes lah..hhee..asal bw kete dgn berhemah..bagus dah tu..

aibaks berkata...

tak pe.. sbb klu lepas servis.. dorang mesti wat reminder bile next servis.. mesti senang.. hehe..

kakcik berkata...

Kakcik hanya tahu duduk tersandar dalam kereta dan sesekali turun untuk bayar harga minyak di kaunter petrol pump! :)

HaNTwO berkata...

saya suka repair kereta... :)

Uncle Lee berkata...

Hello Sarah, kereta semua mest service, bila sampai 5000KM ke tiga bulan depends on milage, and especially kalau a lot driving dalam bandar, stop go, stop go.

Tukar minyak baru dan tu oil filter. Check battery, coolant, tires....
As well sa minggu sekali check sendiri tu miyak engine, tarek keluar tu dipstick, ask the mechanic tunjuk you where and how.
Kereta kalua da tua macham saya, ha ha, tada minyak, habis cherita. Engine kalau jam, makan bubur tiga bulan, ha ha ha.

Have a nice day, simpan satu lagu dalam hati, Lee.

sarah-najwan berkata...

aibaks--> mmg dia reminder tapi kat hubby..hehe
akak ni tau bawa ajew..

kakcik--> sama aje kitakan..xpe..sekurang2nya kita jadi co=pilot time balik kg..hehe

hantwo--> mekanik ka?

uncle lee--> tq singgah..nati saya try belajar..

AngahSayang2314 berkata...

betul tue kak zi benda2 nie semua kita perempuan kena ambil tahu kan???
tapi kan angah pun sama gak macam kak zi angkat tangan gak hehehe

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

salam kak

awe pernah ikut en,hubby pergi servis kereta,beli barang kereta dan betulkan kereta...memang kena amik tahu sebab bile dia cerita awe tercengang2 gak mula2..tapi lama2 dh ok..heheh

sarah-najwan berkata...

angah--> sama kes ek...xpe angah..pahni kita belajar..

awe-->akak xpenah ikut sb anak4 mesti nak ikut..jenuh nok kene jago lak..ayah dia pom serender bw anak4 ke bengkel..abis mende dia main..hehhe

ShErA berkata...

shera bab servis kereta ni sikit2 tau la.. tu pun sebab ikut abah pegi servis kereta... kalau cuci kereta shera tau la... hehe

Gayahspears berkata...

salam akak..
hahah.. bila baca n3 akak nih sy gelak sbb gayah xtau bab2 services keta..salu suruh along or kwn2 tlg tukar minyak itam, check air bateri n sbg nya.. huhu

Amy Syaquena berkata...

salam...

amy dulu masa mula2 pakai kete ) x tau pape , bile keta dah meragam buat hal tengah jalan baru terkebil2...so dari situ belajar la sikit2..tapi x de la pro janji tahu basic2nya kan...

Kalamhati berkata...

hehe menarik entry ni..saya ni sbb tak bleh pass ke sapa2 so biasanya wat sendiri..pi servis sendiri..wat allignment ngan balancing bila rasa stereng dah tak sedap..dan tayar dah botak..

memula dulu memang tak tahu..tp belajar sket2..maklumlah sy posting ngaja mula2 pun nun jauh di swak..so tahu la sket cemana nak jaga keta..

sarah-najwan berkata...

shera--> better blaja skrg..sok dah ade kete..senang..

gayah-->kita kene amik tau kan..kalu ape2hal berlaku..susah dik..nasihat ni utk akak jugak..ki3

amy-->salutelah kalu tau sket2 tu..

kalamhati--> kdg2..jika kita begitu..mesti berdikarikan..

diana berkata...

saye langsung tak tau..
kenal kereta je..'hehhe..

Solihin Zubir berkata...

org pompuan mmg camtu..
tau naik je.. hehe..