selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 21 Julai 2011

"TANDA-TANDA MAHU BERSALIN"

Assalamualaikum
selamat petang semua

cetusan idea daripada LydiaMiza
saya ingin berkongsi tanda-tanda
jika kita sudah dalam minggu mahu bersalin
kebiasaannya antara minggu 36-40

tanda-tanda ini saya sendiri yang rasa
kesemua anak saya lahir tepat
dengan tarikh yang dinyatakan
pada mesin ultrasound
alhamulillah sebab saya tak perlu
menunggu lama atau terbersalin dengan cepat

antara tanda yang saya pasti ialah
kandungan kita kan jatuh sedikit
maksud di sini akan ada ruang antara
bawah dada kita dengan kandungan
bagi ibu yang mengandung
mereka akan tahu sendiri

satu tanda lagi yang saya pasti
berdiri dengan tegak dan kepala tunduk ke bawah
sila lihat ibu jari kaki
jika tak nampak..hampir hendak bersalin la tu
jika masih nampak..itu belum lagi
tak ada kaitan dengan jari pendek atau tak..ehhhehe

dan jika sudah ada tanda-tanda begitu
bolehlah juga berjalan-jalan lagi
untuk memudahkan proses bersalin
dan jika mahu makan apa-apa yang diinginkan
makanlah sebab kalau sudah bersalin
kena pantang lah wey!!!!

TAPI jika sudah keluar tanda
seperti darah atau pecah air ketuban
janganlah berjalan-jalan di pasaraya
lebih baik slow walk kat hospital..ehhee

proses bersalin ada cara sebenarnya
hendak-hendak time push
jangan sepanjang masa aje hendak push
itu yang kita penat dan tak cukup tenaga
keadaan itu ada GESAnya-->ini bahasa klate..
maksudnya ada SIGN dia..
bila terasa GESA itu..masa itulah
gunakan seluruh kekuatan uolls
untuk push..dan insyaAllah pasti akan berjaya!!!!
saya bercerita melalui pengalaman

sebaik-baiknya bagi ibu muda
bertanyalah pada yang berpengalaman
untuk mendapatkan ilmu
ada banyak faedahnya..hehe

p/s: saya sudah cukup kuota..hehe..^^__^^

22 Rajin Komen:

puanbee berkata...

GESA tu 5 minit sekali kan , tk pe untuk2 ibu2 yg pertama kali nk melahirkan anak jgn takut ,, banyak kan baca surah al-ikhlas , masa dah time tu kita akan tahu sendiri

kakchik@ella berkata...

KC dulu tak kuar tanda. Tetiba pagi tu 'bleeding' jer. Mengenangkan anak pertama, KC terus gi klinik dan ditahan wad terus. Esoknya baru bersalin. HIhi.

sarah-najwan berkata...

BEE:
GESA tu xjugak..xkira masa..tapi yg pasti..masa dia dtg tu..kita akan tahu rasanya..

suri solehah berkata...

cerita pasal tanda ni..mulalah terpikir sakit nak besalin tu..pengalaman sy,kalau tanda darah susah n sakit skit berbanding ketuban air..huhu
-cepatnya cukup kota kak zia..

Amy Syaquena berkata...

Terima kasih kak di atas entri ini. satu info yang sangat menarik.

p/s: amy dah pos barang semalam tapi barang untuk mek sarah amy letakkan yang umur 3 tahun.amy risau kalau terkecik.kalau terbesar x pe at least yang akan datang dia boleh pakai..

Kalamhati berkata...

Tu dio..otai wat tubik ilmu doh..hehe

Nati la kalu ado rezeki nati..ambo rujuk otai dess..hehe

rara pinkmafia berkata...

takut lak rara dgr sis.

IMANSHAH berkata...

erk, no komen sebab tak pernah..huhuhu

Farah Shamsudin berkata...

walaupun farah belum pernah merasainyaa, tapikan farah banyak tanye pada org yg pengalaman.. hehehe.. saje nak amik ilmu,

diana berkata...

tu dia...
ahkak perturun kan ilmu sudah..
adik2 sila
bookmark entry ni ye..
hahahah

Papa Mifz berkata...

papa mifz ingat lagi detik teman wife kat dlm labour room...pengalaman yg x leh dilupa kan...

exora berkata...

tu dia ..kaya pglman weiii,
kuota mu soghe lagi la na...
tm ksh la kongsi pglmn tu..

azieazah berkata...

Pengalaman paling mahal.

Kak Azie dah rasa semua, normal dan bedah.


Pilihan 1: Menapis Cerita...

Yasminhamid berkata...

saya punya hadapi 2 kali pengalaman bersalin yang amat berbeza....normal dan ceaser...

~ yus ~ berkata...

Gesa tu bahasa Kelantan ya kak...

Tapi yus pun cakap mcm tu juga, mak yus dari dulu cakap, kalau dah rrasa ada 'gesa' tu baru push...huhu

A.s.t.i.n.a berkata...

setiap anak itu pengalamannya berbeza.. wallahualam..

tapikan kak sarah, takuttt woooo.. sudah rasa mcm takutt sgt2..

Ati Masrif berkata...

peringatan yang penting sekali...

time push tu jangan sekali
angkat punggong tau!!
alamat koyak rabaklah
punggong yg molek tu

ieda berkata...

akak yg saya sedar saya sakit2 je .. lepas tu masuk bilik operate ekekek :)

♥cmª shIemª♥ berkata...

bestnye akak..bby kuar ecekli date yg doc bg..cmanye bby dua2 kuar awal seminggu..

ha..bab petua tgk jari kaki tu betui..siyes..mmg x nmpk jari2 kaki..

hehe..saye pom rasenye dah cukup kuota buat mase ni..nk bg kasih syg ckup2 dulo..=D

ZaiRi-MiZa berkata...

keh3...br mari budak lydiamiza..

haha..jari saya tak pendek kak.saja je wat lawak nak tenangkan hati..huhu.

mmg biasanya jangkaan dr ultrasound tepat sbb anak kita diukur saiz dan umur kat sana kan kan?klu saya la..org len tak tau.

MamaEma berkata...

tanda ema kuar darah..

masa lahir si aqeel..sebelum masuk hospital sempat lagi pekena air kat kedai mamak dulu..

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

pengalaman macam ni awe suka bace. rasa tak sabar jerk