selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Selasa, 11 Januari 2011

** SAYA SUDAH BERSALIN **

Assalamualaikum
selamat pagi semua

alhamdulillah
saya selamat melahirkan
keempat-empat anak saya..hehe
bukan saya baru bersalin
anak ke-5 yer..hehe

perihal bersalin ini
bagi semua ibu merupakan
satu pengalaman yang paling berharga
hendak diceritakan rasa sakit bersalin
tidak dapat digambarkan dengan kata-kata
entahlah..tidak boleh dikarang ayat untuk itu

yang pasti apabila sahaja
jeritan anak kedengaran
apabila disuakan anak kepada kita
sakit ketika hendak bersalin
seolah-olah hilang ditelan bunyi
jeritan pertama bayi-bayi lain
subhanallah!!! maha besar dan agung Allah taala

pengalaman melahirkan mek sarah
adalah yang paling indah
sebab encik suami ada bersama-sama
dalam labour room
[tak sempat keluar..hehe..kene tengok jugak]

itulah ceritanya
bagi yang belum kahwin
pasanglah niat untuk
sama-sama berkongsi
pengalaman bersalin si isteri
[jika rasa mampu tengoklah
ada sesetengah orang boleh fengsang kot..tgk darah..]



layan pic mek sarah masa berumur sehari dan sekarang..da lain..
[mek sarah je byk gmbr sebab gmbr hero3 lain masa kecik
tak le nak save dlm lappy..huhu]

p/s: ke ada yang sudah hendak fengsang atau rasa sengal kat perut???

47 Rajin Komen:

nuriz berkata...

tahniah sis :)

sarah-najwan berkata...

nuriz:
hehe..tahniah sb dpt anak 4 tau..bukan br bersalin..

atie berkata...

Tahniah!..thanks follow atie..atie follow semula~

kakcik berkata...

Dua kali kakcik bersalin secara ceasarian - en. somi hanya tunggu di luar bilik - penakut! ;-)

sarah-najwan berkata...

atie:
tq..hehe

kakcik:
saya seme bersalin normal..yg hero3 tu hubby saya pom xmasuk..hehe

Suzi berkata...

tahniah dah 4 kali bersalin. hehehe. sama kita.
pengalaman yg tak dapat dibeli.
bila nak yg ke 5:)

Amy Syaquena berkata...

Tahniah kak kerana berjaya.Doakan amy juga ye kak

MamaEma berkata...

pengalaman menakjubkan..

anak pertama tiada suami di sisi

anak kedua ada suami disisi

FasiHaH SupiaN berkata...

huhu kak sarah...boleh fengsan ke??hehe

MamaYatie berkata...

4 kali bersalin rasanya mesti 4 pengalaman berbeza..

saya ni, kali pertama ceaser; kali ke 2 induce & kali ke 3 baru lah normal+natural segalanya

suri solehah berkata...

salam..sarah
indahkan dlm sakit pengalaman tu..saya yg no 1 je,,suami takde sbb caesr.tp yg lain alhamdulillah suami ada tepi..

Izan Ishak berkata...

kak, izan pun 3 kali bersalin semuanya berbeza2. anak 1st lama tunggu, hubby dpt temankan. no 2 hubby tak teman sbb tertido dlm kereta dgn muhaimin... bersalin plak waktu lepas subuh. yg twins mmg ada kat sisi lah... paling touching sekali...huhu

Ellen berkata...

hahhaaa....bestnya tajuk kak..ingatkan akak nak bersalin baru..fuhh!!hehe

kakchik@ella berkata...

alahai cikgu. terkejut saya tadi. ingatkan btl2 dpt baby baru. hihihi ..

aSmiDar berkata...

comelnya mek sarah...
hhuhu...ingtkan dah terkeluar yg kelima 2011 ni...hehe

munna berkata...

ingatkan betullah kak nak dpt baby baru....

mmg tiap2 anak tu pengalaman bersalin dia berbeza-beza kan...walaumacamana sakitpun saat anak tu keluar hilang semua derita ....

sarah-najwan berkata...

suzi:
hehe..xkot..ckup 4 je..setiap pglmn..mmg berbeza

amy:
tq amy..akak akn doakn utk amy..jgn risau..rezeki anak pasti ada

mamaema:
menakjubkan..ada gak pglmn hubby dok tgk..hehe

fasihah:
jika mabuk darah..bole fengsang dik..

mamayatie:
betul..seme beza..awk pom sama..xpe..kutip pglmn..

suri:
gtu lah..pglamn yg indah walau sakit..

izan:
hehhe..akak rasa jika hubby ade kat tepi paling best..bole tgk masa bby kuar..hehe

ellen:
hehe..tajuk main peranan..

kakchik:
hhe..tu la..bila tah saya preggy..alih2 da bersalin

asmidar:
hehe..awk yg akn bersalinkan..semoga semenya akn selamat..

sarah-najwan berkata...

munna:
hehe..tajuk bg gempak sket..
tu la..manis sugguh pglamn itu..

Abu Luqman berkata...

semua orag pompun je bagi komen..biak aku lak ...my wife..paling susah nak bersalin ialah ...bila nak dapat anak kembar...fuh kesian dia..saya x sempat lihat....pi amik anak yang lain pulak kat tadika..

AngahSayang2314 berkata...

wah kak zie tahniahhh

misza berkata...

memang ada kes yang suami pengsan dalam bilik bersalin. baru tenguk dah fengsan. kalau depa yang beranak? cikgu bio saya masa sekolah dulu cakap "laki adalah makhluk yang tak tahan sakit, sebab tu Allah tak jadikan depa bersalin". hehehe. mungkin betul fakta ni.

~ yus ~ berkata...

seronok bila suami teman kita dalam labour room tu kan kak..

Saya anak no 2 hingga 4 suami teman. Anak no 3 midwife siap suruh dia potong tali pusat anak sekali...:)

aibaks berkata...

mase tu akak bersalin kat mane ek? gomen ke?

Hanis Azla berkata...

tgk tajuk td dh tertanya2 sendiri.. eh..eh.. sarah tgh preggy ke sblm ni. he..he..

mmglah saat kelahiran itu sgt indah untuk diceritakan. Hilang segala sakit.. Alhamdulillah, bersalin ketiga2 anak akak en.asben teman dalam labour room.

Cma Shiema berkata...

ala2...tomeinye mek sarah..
cepatkan masa berlalu..dah besar pon dia..

sarah-najwan berkata...

abu:
hhee..biasalah blog mak budakkan..ada anak kembar ek..tahniah..

angah:
tq..

misza:
ada kes gtu..hehe..tu la..kalu laki bersalin..xtau nk habaq...

yus:
akak pom best masa bersalin mek sarah sb masa midwife nk potong tali pusat..dia suh hubby baca selawat..xdelah sruh potong..mau fengsang laki akak tu..hahhaa

aibaks:
akak seme di spital gomen..alhamdulillah..

hanis:
hehe..gempaq sket..best kan jika hubby teman..bole tgk kita sakit..tapi bila da setel seme tu..dia boleh ckp..mudahnya beranak..hahaha..mudah tgk saya ckp..

cma:
cepat sgt..da petah berkata2..

DKosongLapan berkata...

cik Permata-hatiku....
kekekeke....tertipu awok mase mole bace entri Yong ni.......ingatkan betoi le bersalin kali kelima....ghupenye nak kabo pengalaman bersalin jeee....

awok anak kedue tahun 2009 .....awok ade masok labour room......niat hati nak tengok isteri bersalin....tapi sudahnye....awok keluo dulu...muntah2.....sebabnye bau daghah....... heheheh....at least masok jugak la kan???

makdara TERdiva berkata...

rebina girl MDT tu pun sibuk nak mintak adik lagi..haishhhh

azieazah berkata...

Selagi muda dan mampu, beranak ler banyak pun takper.

Sebenarnya, bersalin mudah bagi setengah orang, tapi membesarkan anak-anak memang perit bagi ramai orang...

Ati Masrif berkata...

TQ daun keladi sarah!

kita pun anak yg bongsu baru
hubby lihat semua proses ...dari
sakit hingga dah selamat keluar

bestkan bila hubby ada bersama
rasa lebih selamat ^_^

eelobor berkata...

masa wife nak bersalin itu ari kat HRPZ 2, nak masuk tengok tapi tak di benarkan. malah ibu mertua yang bekas pesara bidan kat hospital besar situh pun doktor tak bagi masuk.

hajat nak duduk di tepi isteri walaupun lemah tak boleh tengok darah banyak

Das berkata...

hubby akau tengok aku bersalin bagi semua anak kecuali anak ke akhir...sebab tak sempat...tengah cari parking masa tu...kat HTAA parking kan susah....

Solihin Zubir berkata...

haha.. ingatkan akak bersalin anak ke5.. terkejut! hehehe..

hhmmm.. ntah sy snggup ke x nk tgok isteri bersalin nnt.. risau... huhuhu...

nagaliar berkata...

nk gak rase nikmat bersalin...tp pe kan daya peluang tue dh tertutup sejak dr azali lagi...ha3

sarah-najwan berkata...

D08:
hehe..tajuk gempak sket..pglamn je..kongsi2 yg biasa2..tu la byk suami yg xle tgk sbenarnya..hanya yg betul2 berani dpt lihat..

MDT:
bagi je MDT..hehe..muda lagi..

kak azie:
tu la..tapi saya da tua..hehe..xpe la..ckup 4..mmg perit besarkan anak4 nih..kene siap mental fizikal..hdk2 zmn mencabar nih..

ati:
ok je..
saya pom yg bongsu je ni hubby tgk..haha

eelobor:
nape gtu..skrg hubby xdiberi masuk..jika org lain ..akak xpasti..xpe..muda lagi..byk peluang bole msuk labour room tu..

das:
huk aloh la..hehe..
beranak lagi la..biar lahir kat aussie..haha

solihin:
hehe..masuklah solihin..kongsi kesakitan bini tu..tgk camne..jgn fengsang suda..

muhaidzar@naga:
guano mu nok beranok sb mu jate..hahaha

alfa juliet berkata...

kelahiran anak satu anugrah...memang rasa nak lahirkan lagi sorang kut..syahdu plak

diana berkata...

seronok nak besalin..
pengalaman saya la..
nak bersalin tak sakit pun..
sakit cuma selepas maisara keluar./
huhu..
tahniah sebab berjaya mengharungi empat kelahiran

noor berkata...

ingt akak bsalin td hihihi..
bertarung nyawa kan kak bersalin nih..
syukur alhamdulillah..4 ank akak

sarah-najwan berkata...

aza:
awk bole lagi bersalin..mudo sgt..

diana:
tu la..saya igt sekali..bersalin sakitnya sekejap..masa pantang tu la yg seksa sket..nak2 yg minggu pertama..jln pom slow2..mkn kene pantang..jika bby ok xpe..jika buat hal..adussssss...jika cesar..lagilah..

diana..awk pom bole smpai 4..hehe

noor:
hehe..betul gak..sblum bersalin tu mcm2 fikir..huhu

kak Erna berkata...

salam sarah..memang pengalaman yang tak boleh dilupakan bagi ibu2 kan..
akak 3 anak..lain2 semua..
yang sulung ceaser..yang kedua..forcep..yang ketiga..13 jam menunggu

n.hasleena berkata...

amboi kak...tajuk gempak hehehe...
pengalaman yg berbeza kan utk sume ibu2 :)

PuanBee berkata...

woo teringin nk suruh abg tengok bee bersalin tp dia tak sanggup kot!

sweetsal berkata...

tajuk gempak sungguh..ingatkan cikgu bersalin, masih muda blh tambah lagi tu..hehe

sarah-najwan berkata...

kak erna:
lain anak lain pglmn kan..sgguh indah

leena:
saje2 bg gempak..hehe

bee:
owh..laki akak pom xnak dulu..akak psiko dia..hehe..lama2 ok je

kaksweet:
xmuda dah..tuo..hehe

diana berkata...

saya ada niat gak nak tambah lagi sorang..tapi tunggu maisara cukup 6 tahun.sebab sekarang ni pun kami rasa macam kurangg bagi perhatian pada dia..tapi saya tak nak besalin normal.tak sanggup tempuh detik uri terlekat tu..kalau kita nak bersalin secara pembedahan pun boleh kan??kita boleh mintak kay hospital tu..kan???

SYaMiLa berkata...

gambar budak2 ni mmg byk masa kecik2 dulu...tp yg plg byk ahmad la...maklumla anak sulung..he3...

My recent post "Air Asia Terhempas Di KIA- Kuching"

ch@ berkata...

aaawww seksinyaaa bibir mekSarah. ingat2 rasa bersalin tu mmg bertaubat nak bersalin, tapiii bila tengok orang pregnant, rindu pula nak pregnant :)