selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Rabu, 12 Januari 2011

** MEREKA PUN LETIH **

Assalamualaikum
selamat pagi rabu

bercakap tentang letih
kita asyik terfikir kita yang dewasa
sahaja yang berhak letih
pernahkah kita terfikir
anak-anak kita juga letih??


tengok pic najwan dengan menongkat kepala
ketiduran sambil makan cococrunch!!


anak-anak tidak begitu
menzahirkan keletihan mereka
seperti orang dewasa
paling tidak mereka hanya akan membuat
muka monyok macam masa
kita suruh buat keje rumah @ skolah
jika masa main waktu petang
memang langsung tiada istilah letih


ini schedule 3 hero saya
seharian waktu hari sekolah
7.30am - 2.00pm--> sekolah harian
2.30 - 5.30--> sekolah agama/kafa
6.00 - 6.30--> buat homework
6.30 - 7.00--> sempat lagi main-main dgn kawan2
8.00 - 9.00--> sambung homework/study sket
9.30pm--> tidur..bangun pulak jam 6.30pagi


padat jugakkan dan agak meletihkan
fizikal dan mental
tahu-tahu sajalah budak-budak ini
berlari ke sana ke sini
aktif sangat dan tak reti dok diam
kita yang melihat nampak dorang penatkan..


kadang-kadang saya kasihan
melihat schedule itu
tapi apakan daya
itulah pesen hidup anak-anak sekarang
yang akan ada anak berumur 6 tahun ke atas..boleh sedia mental fizikal sekarang..


p/s: tapi kanak-kanak tidak pernah penat emosi kot..ehhe

36 Rajin Komen:

kakcik berkata...

kakcik pun letih hari ini - kepala rasa berat. :(

Das berkata...

kesian kan...scedule budak2 msia...aku pun kesian tgk mereka....kita kecik dulu dok gitu...

Hanis Azla berkata...

ala siannya.. penat sangatlah najwan tu.. mmg padat jadual anak2 ni kan.. baru 2nd week homework pun dah banyak... walau mereka tak cakap, tp tgk muka pun dah tahu..
sbbnya skrg ni tak payah suruh, pkl 9.30 aje semua dah panjat katil.. penat emosi tu kita2 aje yg rasa kot.. he..he..

sarah-najwan berkata...

kakcik:
tu la..seme anggota keluarga penat..huhu

das:
siankan..kita skoloh dulu enjoy je das..nok2 masa form six kat SIC dulu..walaweh..i miss you and that time lah..spekang sket nge oghe dok aussie nih..hahaha

hanis:
tu la..penat nmpk..tapi xle wat ape..dorang tak de sentap emosi cam kita..hehe

Ati Masrif berkata...

betul sarah
anak-anak kita bila balik saja
terus terlepek atas katil
nampak sgt penat sekolah pagi dan ptg

malam pasti tido awal paling lewat
puku 10 dah selamat berlayar...zzzz

Cma Shiema berkata...

he3..comey nengok najwan tito..bole tido ngan cococrunch pulak tu..mesti letih sgt tu..
tgk jadual sungguh pack!camanala cma nnti bila ank2 dah setat sekolah..adeh..nk kena prepare mental n emosi dr sekarg ni..

mnggu ni meme penat kak...sampai nk terlelap mate ni ha...

Ellen berkata...

Kak..ellen punya schedule lagi hebat dari ni..Seawal 5.30 pagi dah nak gerak ke sekolah...balik rumah jam 5.00, tidur jam 9.30 malam, esok pagi bangun dan teruskan lagi cam besa..huhu..

sabar ja...

aibaks berkata...

tul tu.. zaman sekarang ni.. budak2 sekolah rendah la yang paling meletihkan.. pagi nak kene bangun gi sekolah.. pastu petang nak gi skola agama plak..malam nak stadi.. de yang gi ngaji.. pastu wat homework.. pastu kene tido awal.. cian depa..anak2 aibaks tak tahu la cane..

nota kaki: sekali tong kokokranc tu same besar ngan najwan.. hehe..

Izan Ishak berkata...

samalah lebih kurang ngan muhaimin ni kak. kadang2 tu lepas je balik sekolah agama, terus je tertido... mcm tu lah rutinnya tiap hari~

diana berkata...

betul la sarah..
padat sangat masa depa..masa main pun dah singkat sekarang..
tu belum lagi tengok jadual anak2 yang malam nye kena pi kelas tambahan..
entah waktu bila la depa buat kerja sekolah ye..

sarah-najwan berkata...

ati:
letih deme..sian jugak

cma:
dlm kete lgi asik ckp..wan penat tau...hahaha
awk kene sedia mental yer..

ellen:
awk lagi awl ellen..huhu..ni la roda skolah nya..xberubah2..

aibaks:
mmg..da la bw beg berat ke skolah..bdn kecik je..semakin kecik la..hehe

izan:
huhu..sian kan..tapi xle wat ape..

diana:
tu la..tu blum msuk jadual tuisyen utk along ngan angah pada setiap mlm kamis dan jumaat..huhu

awk kene bersedia diana sb nati time maisara sekolah..da ready blake..fizikal dan mental..

noor berkata...

padat jadual diaorg ..
kesian tp apa nk buat
tuk kejar kejayaan kan kak..
nmpk nyer nor kena sedia dr skrg hihihi

munna berkata...

tido pun nampak cute aje... zaman skrg ni mmg padat jadual anak2.. berbeza ngan zaman kita dulu...

sarah-najwan berkata...

noor:
mmg patut sedia skrg..satu lagi $$$..bila anak mula sekolah..tu pasti banyak nk pkai..

munna:
mmg beza..kita blik skoloh dulu..bole main puas2 ngan kwn2..main lak mcm2..suka hati betul..tapi ank kita skrg..masa main 30 minit je..huhu

nur berkata...

uih.. begitu padatnya ye
ALL IN ONE

Yasminhamid berkata...

memang kesiankan??? kita yg tengok pun jadi letih sama...

kakchik@ella berkata...

cikgu, bgtau kt diaorg, biar susah sekarang, nnti senang kemudian. hihi ..

Amy Syaquena berkata...

alahai sianya diowang tapi tak pe susah dulu nati bersenang kemudian..

eelobor berkata...

hehehe, yang umur 2 tahun kat umah nie pun tak reti penat gak. celik jer mata, terus start enjin dan masuk gear

nuriz berkata...

budak2 pun letih, letih belajar nak rest jugak

alfa juliet berkata...

hebat budak2 sekarang belaja...kita cuma leh doa supaya dorang kuat hadapi semua2 ni

wahida berkata...

mmg padat jadual anak2 sekarang, ada jugak bila mlm gi kelas tuisyen lak...huhuhu, lagi kesian...

sarah-najwan berkata...

nur:
yezza..

min:
btul..kasihankan..tapi xle wat apa..

kakchik:
tu la..salu ckp gtu..dorang xngeluh pom..mak je yg kasihankan..

amy:
yezza..

eelobor:
tu br 2 thun..bersedialah nati da besar..

nuriz:
nati otak pom xle nok mikir sb letih sgt..

aza:
seme hebat sb dorang sgt aktif..

wahida:
itulah..spjg masa belajar..

azieazah berkata...

Tugas kita pula adalah mempamerkan ceria dan menyorok letih, supaya anak-anak dapat menumpang seronok dan melupakan keletihan...

~ yus ~ berkata...

betul tu....

biasa malam bila suruh siapkan keje rumah dah tertidur kadang tu...

eiela berkata...

tuh la, kesian dengan budak-budak sekarang. anak pakcik pun menangis2 keletihan padat gila aktiviti. pagi petang sekolah, malam mengaji and buat kerja sekolah. cuti tuisyen.

Latest Entri :
Tidak! Rambutku Dah Beruban

sweetsal berkata...

ketatnye schedule..tu belum termasuk bawa beg sekolah yg berat..mau nya nak pengsan..kesian budak2..penat tak terkata..tp takpe cococrunch tu ada blh la merehatkan minda..hehe

Solihin Zubir berkata...

schedule tu lbey kurg cam sy kecik2 dlu..
tp anak akak ni bagus coz rajin..
sy dlu asik main je..
malas baca buku.. tdow plak lewat.. hahha...

SYaMiLa berkata...

mmg padat jadual tu...tp camtu la kan rutin zaman skrg...

My recent post "Air Asia Terhempas Di KIA- Kuching"

ieda berkata...

huhuhu kita tgk schedule mereka pun kita letih hhuhuhu .. anak2 saya sama jer ngan anak2 akak .. cuma anak2 saya ada tuisyen every night .. english & chinese class huhuh

sarah-najwan berkata...

kak azie:
betul tu..xle tunjuk kita letih..kene semangat!!!!

yus:
a'ah..tido ngan keadaan yg sgt letih..sian

eiela:
xle nk bygkan..kita nmpk mmg letih

kaksweet:
yg tu mmg ye jugak kak..bongkok belakang bw beg..mau 7-8kg..

syamila:
betul..awk kene sedia skrg..satgi ahmad akn djh 1..

ieda:
tu lagilah..waaaa..tgk pom lotih eh..

ch@ berkata...

untung juga duduk rumah, nak tidur bila2 masa pun boleh. kalau duduk hostel lagila jadual padat gila. semua dah ada masa tertentu.
*nak sikit cococrunch tuuu.

AngahSayang2314 berkata...

kesian dia keletihan

Gayahspears berkata...

cian... mmg camni la akak.. adik2 Gayah pon keletihan..huhu

Princess Nur berkata...

sama jugak ngan my son..jadual penuh everyday..

MamaYatie berkata...

memang kesian sngt anak2 zaman sekrang..anak2 jiran saya pukul 6.15pg dah kena tunggu bas/van sekolah sbb area umah kami belum ada sekolah..smp umah 2.00 ptg,2.30 bekejar gi sekolah kafa pulak. kecian la..