selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 16 Januari 2011

** BELIAN ATAS TALIAN **

Assalamualaikum
selamat pagi minggu semua
semua gembira??
alhamdulillah

hari ini saya ingin berkongsi cerita
tentang belian dalam talian
uolls ada pengalaman tak??

saya pernah juga membuat urus niaga ini
tapi terasa seperti tidak berbaloi
jadi semacam serik untuk membeli
nasib baik kosnya yang sedang-sedang
jika sampai 3 angka..huhulah jawabnya

satu hal yang patut kita tahu
urus niaga begini dilihat menerusi gambar
yang kita dapat tengok dan perhatikan
tetapi materialnya tak dapat kita rasa

bukan menidakkan urusniaga begini
ramai kawan saya yang selalu
membeli dalam talian
molek sahaja barangannya
dan berkualiti lagi
cuma sebab saya sudah terkena
jadi saya seriklah..hehe

sudahnya hubby saya cakap
beli sahaja di mall
sudah terang lagi bersuluh
boleh pegang-pegang boleh sentuh-sentuh
jika terbeli dan tidak puas hati
kita sendiri yang salah
sebab tersalah memegang...hahhahaa

p/s: yang plan hendak soping..selamat berbelanja~

28 Rajin Komen:

Gayahspears berkata...

setuju.. kalo kita nampak barang tu depan mata baru kita tahu barang tu okay ke tak...elok ke rosak.. kang beli dalam internet or majalah, dapat barang rosak lagi sakit hati.. kan2??? huhu

Gayahspears berkata...

setuju.. kalo kita nampak barang tu depan mata baru kita tahu barang tu okay ke tak...elok ke rosak.. kang beli dalam internet or majalah, dapat barang rosak lagi sakit hati.. kan2??? huhu

Gayahspears berkata...

setuju.. kalo kita nampak barang tu depan mata baru kita tahu barang tu okay ke tak...elok ke rosak.. kang beli dalam internet or majalah, dapat barang rosak lagi sakit hati.. kan2??? huhu

PuanBee berkata...

tak pernah lg beli brg dalam talian tp baru beli cd jer 3 keping hehee

~ yus ~ berkata...

dulu di UK memang sangat gemar beli barang atas talian ni. Sampai perabut pun beli online. Tapi di sini, saya ada sedikit takut nak beli barang online, tak tahu kenapa. Namun begitu, masih gemar beli online juga, tengok jenis barang.

Apapun, memang lebih puas beli di mall atau kedai, boleh pegang2, cuba2 dulu...

munna berkata...

munna selalu gak beli on9 terutama baju baby dam tudung... selalunya munna minta ukuran betul2 dulu baru nak beli... setakat ni tak pernah lagi terkena...

eelobor berkata...

saya sendiri tak pernah tapi wife pernah gak beberapa kali dan hasilnya memang tidak memuaskan hati. dah banyak kali gak nasihat, jika nak membeli baik pegi tengok dengan mata kepala sendiri baru puas hati kan?

Das berkata...

yup....kurang suka ngan brg talian...dokleh tgk...esp brgn elektrik....tp kalu duk obc...ore gila ebay....murah ore kata....

kakchik@ella berkata...

btl2. saya pn penah trkena cikgu. yg peliknya smpai skrg saya masih tak serik2 lagi. hihi ..

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

ermm adik lum pernah lak.setakat ni mmg puas hati.tp jam on the way..berdebar2 juga ni sis,dah la mehei giler..huhu.

... berkata...

kak, shera pun x berani nk beli brg online... tp, ayah shera pernah la beli barang online... nsb baik kualiti bgs...

Cikgu Tie berkata...

Cikgu Tie memang tak suka beli brg cara online.Tak dapat nikmat membeli.Tak nampak barang di depan mata.Takut dpt barang yang tak seperti yang kita angankan.

blossomvanilla berkata...

betul2..baik g shopping sendiri dr beli on9..sbb penah terkena..brg x berkualiti bile beli on9..bile komplen kat org yg jual,die marah kite balik..serik dah..

diana berkata...

saya pernah buat entry pasal ni dulu..
cuma cara saya sampaikan tu agak kasar jadi ramai yang tak setuju..
hahah..
bagi saya selagi mampu keluar umah dan belum kurang upaya baik la beli kat mall je..
betul tak??

Mama Kembar 3 berkata...

Mama mmg suka shopping online sbb senang. Sejak sebelum kawin lagi and ingat lg benda 1st beli online ialah body mist Victoria's Secret. Time tu beli sbb susah nak cari kat kedai, kalau ada pun mahal, online jauh lebih murah. After that mmg mcm mcm benda lain lagi laa yg dibeli online esp handbags. Tapi kalau pakaian mmg pegi beli kat kedai sbb body tak standard size, wajib try dulu sblm beli. Alhamdulillah so far so good, tak pernah terkena. And skarang dah jadi online seller jugak ;-)

Nak shopping online ni penting untuk survey dulu sbb banyak blogshops. Bandingkan harga, tgk previous history (brapa banyak brg terjual, ada customer testimonial tak? ada publish tracking no tak? etc etc), baca betul betul terms & conditions (shipping & exchange policy etc). Pastu better email tanya tanya dulu, tgk seller respons camna (cepat ke lambat? friendly or not?). Kalau ok & konfiden, baru order. Tapi jgn laa dah tanya beribu ribu lemon, pastu reserve lama lama but jadi back out buyer plak, sian d seller huhuhu

Kalamhati berkata...

betul tu..tengok jenis benda jugak kot..kalau yg mahal sangat tu toksah la..

saya biasa gak beli barang kamera online ni..so far takde lagi yg menipu or dpt brg tak elok..tp still hati2 gak..biasanya order je online tp barang COD (cash on delivery)

suri solehah berkata...

kadang penah jugak beli baju baby..tapi tak selalu..lebihnya setuju ngan sarah beli kat mall boleh pilih2 depan mata...

sarah-najwan berkata...

cikgayah:
tu la..puas hati sb brg depan mata..

bee:
hehe..cd ok kot..ni akak beli pakaian mek sarah..

yus:
mat salleh bisnes ok..brg pom elok..kat sini pun ade yg elok..my SIL pom bisnes on9..ok je..siap pi beli bandung lagi..

munna:
awk bernasib baik..on9 pun ok sbenarnya..mybe akak dah terkenakan..

eelobor:
hehe...mmg sakit hati sb brgan xsama dgn tanyangan gmbr iklan..

das:
ebay tu glemer do'oh doh..mmg kualiti.xle sangkal2..

kakchik:
hehe..

LM:
beli jam on9..wow..xpe..ok tu..

sheera:
nasiblah sheera..ada yg elok

cikgutie:
betul..kita membeli nk nikmat jugak..hehe

blossom:
huhu..tu lgilah sakit ati..mmg serikkan..

diana:
hehe..yg mana eh diana..xigt saya..nati jika line power..saya terjah..hehe
betul tu..saya skrg pom rela beli hidup2 kat mall..bukn pyh pun..ari tu saje nk try beli on9..dah kene gini..sori la..

mama:
tq mama bg panduan..my sil pun bisnes gini..mmg dia jaga kualiti dan serba kait dgn delivery bagai tu..customer xde lgi komplain..

kalam:
yup..jika cecah 50 hinggit pom..xrela da saya..huhu

suri:
yezza..pi aje kat mall..byk pilihan..tehe pilih..sedia pitis jah..hehhaha

deCrewz berkata...

Klu rasa malu nak beli brg kat depan mata contohnya macam...eerrrr..ntah, pape je.. Belilah atas talian punya..he3

Miss Yaty berkata...

yaty pun kurang yakin nak beli secara online ni..tapi baru2 ni yaty beli inner tudung guna online..alhamdulillah okay...

yaty beli guna online pun sebab kawan yang jual online tu jadi percaya sikit..

p/s: ada plan dengan cik tom nak buat jualan online..masih dalam perancangan..hihi..sebab masing2 sedang sibuk...

BIONIC WOMEN berkata...

saya selalu jugak beli barang online ni, tapi biasanya saya beli ngan org yg sama. means saya memang puas hati ngan kualiti dan harganya.tapi x semua benda ler..contohnya henbeg dari oversea yg saya yakin memang ori dan harga lebih murah dari pasaran, dan dress utk anak..saya memang beli ngan 1 kedai online jer sbb saya puas hati ngan kualiti dan harganya

CIK TOM berkata...

cik tom prefer beli direct jgk...kalau nak beli on9 tue tgk org juga yg boleh dipercayai sbb agak berisiko jgk kan...tp kalau on9 lg byk pilihan berbanding beli direct...huhu...

Solihin Zubir berkata...

sy kurg percaya jenis belian melalui talian ni..
was-was..
better ikut mcm suami akak cakap tu.. beli kt mall.. hehe..

Eliza berkata...

adik saya pernah kena kat mudah.com. iklan stroller punya cantik bila sampai kat rumah, dah buruk rupanya. Harga pun tak lah murah mana pun.

ch@ berkata...

kita suka beli on-line sebab senang dan mudah, tapiii kita akan pastikan yg kita beli itu berbaloi, maklumla kita jarang pergi mall. kalau pergi pun beli barang2 keperluan dapur aja. nak beli online pun kena ada tips kak, heheee.

aibaks berkata...

tul tu idea2 bernas mereka2 ni kak.. nak beli online leh je.. tapi kena pastikan syarikat/ndividu tu betul2 de track record yang baik..takpun wat je cod.. order.. pastu bayar mase amik.. tak pun beli je kat kedai.. tapi aibaks rase cam takde masalah je wat trading online ni.. trust is very important..

Cma Shiema berkata...

cma x penah lagi..

bca story akak lagi la cma xmo beli belian atas talian ni....

zih@n berkata...

xpnh lg bli brg online..ada juga la bekenan dgn bbrapa brg tp asyik berbelah bagi je nak beli ke tak..=)