selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Rabu, 5 Januari 2011

** MANIS, MASIN DAN TAWAR **

Assalamualaikum
selamat pagi semua
minggu pertama skoloh nih
memang sibuk yang amat
hari ini pun..huhu

sejak bekerja jugak
mood memasak memang ke lautan pasifik
sebab balik ke rumah pun sudah melepekz
apatah lagi hendak memasak
memang bercinta sungguh..hehe

cerita tentang masak
bukan hendak belanja resepi lagi tau
cuma hendak berkongsi pendapat
tentang cara kita semua

ada orang cakap
oghe klate suka masak-masak
makanan akan jadi manissss
gulai ayam manis
ayam masak pedas jadi manis
pokoknya semua manis
sebab semua masakan ditaruk gula..ehhee
saya tak la pulak jadi manis gitu
hanya letak gula sebagai bahan perasa sahaja
sebab saya tak guna pak haji

sesetengah orang dikatakan "penawar"
penawar di sini maksudnya
setiap masakan dia
kita rasa tawar
padahal bagi dia sudah sedang molek

jika gitu kita dikategorikan dia sebagai "pemasin"
orang lain rasa masakan kita..memang masin..hehehe
macam jugak buat air teh 0..
kita rasa macam tawar je..kedekut gula ke..hehe
padahal yang tukang buat itu
sudah rasa manis yang elok..

uolls macamane?
saya memang kategori tawar dan kureng manis..hehee
tapi orangnya manis..ececece
minum air teh o saya
macam rasa manis buah aje..
baik untuk kesihatan..hahahhaa
lagipun harga gula sudah naik..eloklah tu..
jika hendak cuba
mai datang rumah deh....eheheee..

p/s: jika sibuk..idea hendak menulis entry pun macam lambat je datang..huhu

28 Rajin Komen:

~ yus ~ berkata...

Saya pun suka letak gula dlm masakan, tp bukan org kelate, org Johor, sbb saya juga tak guna aji.

Saya sama pesen mcm akak kot...hehe

Sidratul Muntaha berkata...

masak?
mmg no aji - aji!!
cannot!
saya jenis ape?
strong flavour...
klu menda tu ajo manis..
mmg kena manis
klu masin pun sama..
klu cheesecake?
mmg terasa cheesenya
ekekkee..

Zaidah berkata...

zai jarang letak gula dalam masakan cuma masakan tertentu aje letak gula...nak kata pemasin pun tak sebab takut darah tinggi...hehehe...minumpun kena o o aje...

kakchik@ella berkata...

saya orghe kelate tapi tak la suka manis2 sgt.

saya pun letak gula dlm masakan sbb nak gantikan pak aji. hihi ..

PuanBee berkata...

samalah kita kak..tk manis sangat tp suka kopi jer tea jarang..

sarah-najwan berkata...

yus= hehe..kita serupaaa...

sidratul= owh gtu yer..mmg nk kene ada rasa..kalu x..xbest la..pak haji mmg xguna..jika mkn kat kdai..nk buat camne..pak haji saje..

zaidah=tu la..masin kang darah tggi..berpada2 lah..

kakchik= xnak pak haji..kesan jgka panjg..

bee= akak pom suko kopi..kopi xkaw2..

Amy Syaquena berkata...

amy x pernah letak gula dalam masakan sebab omak dah ajar dari mula macam tue tapi pas dah kawen nie la baru beljar masak taruk gula..hu3..

Hanis Azla berkata...

akak pun jenis yg kurang manis.. tapi kuat masin.. sangat tak baik utk kesihatan kan..

mmg ramai org kata masakan org kelantan manis2.. tp bila makan takde pun.. mungkin ikut2 org yg masaknya kot..

munna berkata...

sama munna ngan amy syaquena ... sebelum ni tak pernah masuk gula bila masak tapi bila dpt org kelate kena gak bubuh sikit...

Das berkata...

aku tk guna aji dan selected mskn je guna gula....banyak tk guna gula la..
sebab my hubby sgt2 penawar orgnya... kalau letak gula sikit dia mudah tahu....smp mak aku kata kalau buat air mcmni....mcm org kedekut....tawar sgt....hu3...aku sedan2 je....

Encik MamaT berkata...

biar bersederhana hehe... bg ada rasa mnis sikit.. ada masin sikit... hehe.. jangan berlebihan.. kang kena kencing manis ngan darah tinggi.. bahaya2...

jom layan
jadikan khairul sebagai teladan

ieda berkata...

akak sama mcm saya jugak .. penawar org nye :)

Cma Shiema berkata...

cma suke masin...mak suka tawar..ho3..nk kene ikut cam mak cma ngan akak masak yg tawar2 ckit..elok utk kesihatan..ngeee...

Yasminhamid berkata...

saya pun guna gula.. pengganti aji... saya ni macam2 rasa ada.. kadang termasin.. kadang tertawar.. manis tu tak pernah lagi ..

Ati Masrif berkata...

samalah sarah..
tak suka manis2..lebih2 lg minuman ..
kalau 1 mug nescafe+ 1/2 sudu teh dah cukup
kalau milo..tak payah gula langsung..

dah tua kena jaga semua..

maintenance tinggi oo..ngeeee

noor berkata...

kak sarah
nor kalau msk mmg ltk gula
penganti aji
tp kadang2 ltk gek aji hihih

AngahSayang2314 berkata...

kalau tanya angah kak zie kedaung kgak la.. kalau dah bizi aidia pun ermm entah la...

bab manis & masin biasa2 jer terlalu pun tak kurang pun tak tengah2 hehehe org putih kata middle tul ke cikgu?? hehehe

~ayu.oyie.yuna~ berkata...

Assalamualaikum kak
sy pun sama,ore kelate tapi mmg pantang klu makanan yg x sepatutnya manis tetiba manis contoh lauk pauk..masak pun x penah letak gula..hehe

aibaks berkata...

tak kot.. de je resepi daging goreng tawar cicah ngan budu... hehe..tak pun ikan goreng tawar.. sedapnye! hehe

alfa juliet berkata...

uingat nak cite pasal sekolah, rupanya masak2

sarah-najwan berkata...

amy= heeehe...kene biasakan la yer..hubby oghe klate kan..ehhe

hanis= owh..kene kurengkan kemasinan itu..betul..saya masak xdelah gulai rasa manis...kalu pengat pisang..manislah..

munna= hehe..buh gula jugak yer..

das= hahaha..tu la..buat air kedekut oghe panggil..malu gak ko tetamu nati..

encik M=kene balance blakow deh..utk sihat selamanya

ieda= hehe..tapi manis mukanya..

cma= elok tawar ni..tapi jgn tawar sgt je..sedang2..

min= hehe..mcm saya la..skill masak masih xmahir lagi..

ati= manis mmg kureng..lekat tekok oghe royak..manis leting..

noor= akak mmg xguna aji..

angah= ye tu..middle..hehe..xmasin xtawar..sedg molek..

ayu= betul tu..org lain ckp gtu..hehe..kuih je maniskan..

aibaks= hok tu mmg bercelup aibaks..budu mmg besta..

aza=..hehee..nok gak citer lain..

diana berkata...

saya masak tak bubuh gula dan tak bubuh serbuk perasa..
sebab saya dan suami tak suka..
memang dari kecik mak ayah suami dan mak saya tak bubuh gula dan pak aji dalam masakan .jadi kami pun tak makan la..
hehhe

... berkata...

kak, kat rumah shera memang tak guna langsung ajinomoto... family shera semua tak gemar...

Tanpa Nama berkata...

biasanya org letak aji dlm kuah laksa kut, nk rasa sedap tp dlm mknan lain tak pernah letak..hehehe

n.hasleena berkata...

salam kak...
mggu yang bz huhuhu...
mood memasak mmg ke laut pun hehehe...balik sek je keletihan :(

Shaofie berkata...

jemput join segmen di blog. mudah je.

http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

SYaMiLa berkata...

sya suka masin...dan tak suka manis...he3...

BIONIC WOMEN berkata...

saya seorang yg penawar..memang mak saya akan kata lauk ker minuman ker makanan ker semua tawar..TapiAlhamdulillah, sebab sikap penawar saya tu, saya dapat plak mak mertua yg sakitkencing manis n darah tinggi n now dia duk ngan saya so saya x perlu ejas pun cara masakan saya,,,sebab saya memang penawar