selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Rabu, 20 April 2011

::KES PECAH RUMAH::

Assalamualaikum
selamat pagi semua

pada tanggal ini tahun 2010
rumah saya kena pecah - ini entrynya..huhu
trauma itu tetap ada sehingga sekarang
hendak-hendak ketika hubby OS
lagilah ketraumaan itu datang

kejadian pecah rumah/samun ini
memang menghantui setiap jwa kita
rasa tidak selamat walaupun berada
dalam rumah sendiri apatah lagi di luar rumah

walaupun rumah kita dilengkapi
sistem grill yang kukuh
sistem penggera yang canggih
atau jika mampu boleh pasang cctv
WAJIB juga kita pagarkan rumah kita
dengan ayat-ayat suci Al-Quran
kita bermohon kepada Allah
agar seluruh ahli keluarga dan rumah kita
sentiasa dilindungi daripada segala marabahaya
InsyaAllah :)

p/s: sila share pengalaman yang uolls ada deh..

24 Rajin Komen:

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

salam kak....
awe kes pecah rumah ni biasa berlaku rumah nenek..tapi waktu tu kami tak da..balik2 kmpung jerk tngok pintu dah terbuka...bahaya betul

wardah berkata...

tak pernah lagi ada pengalaman mcm tu. masa kecik ada tapi perompak tak sempat masuk rumah. takut nya.

DKosongLapan berkata...

awok mase kat Kulompo..penah alami bende ni....tapi bukan le pecah ghumah....cumenye tingkap ghumah sewa awok kat Kolumpo tu dikopak...dan deme gune galah je ambik baghang2 dalam bilik awok mase tu..... mem awok ilang le handbag die mase tu..... buat ripot polis...... polis sughoh bawak kepingan kace yang dikopak tu..... cehhh...bukan nye ndak dapat check punnn

MommyAqil berkata...

aida br je opis kna geledah bln lepas..gelabah jugak n trauma tgk opis bersepah..nasib baik takde bnda yg pnting ilang n time tu pun takde org.huh!!mmg seram rasanya...hihihihi...

Hanis Azla berkata...

mmg seram bila dg kes pecah rumah ni.. bila rumah sendiri yg kena tentulah lg seram yer kak.. last week rmh jiran saya kena pecah.. sian dia.. sudahlah mereka sekeluarga further study ke UK.. ingatkan mereka yg bailk sebab pagi2 tu pintu dan pagar ternganga.. rupa2nya kena pecah... maka terpaksalah yg suaminya balik juga ke sini jenguk rumah sbb kami yg di sini tak tahu apa brg2nya yg hilang..

diana berkata...

tak pernah ada pengalaman..
tapi mintak dijaukan la dari segala kecelakaan gini..
saya ni dah la duduk sorang2 kat umah bila abg lan keja malam..
takut..

nidus2 berkata...

Duit untuk buat grill habis disapunya....terpaksa pinjam duit dengan koperasi.

Kali kedua, disapunya PS dan DVD...

Kali ke3, pecah kereta ambil VCD..

Kali ke4, babi hutan sondol pagar rumah...haa3.

Zue AnnaLeeya berkata...

mmg takut kes pecah umah nih... tp Alhamdulillah stakat nih xde lg kes gitu... tp mtk dijauhkan....

munna berkata...

Alhamdulillah setakat ini...munna takde lagi pengalaman macam tu... tapi rumah bos pernah kena..siap letak parang kat leher...

zih@n berkata...

Alhamdulillah xpernah lagi..kena hati2 sbb kadang2 diorg ni dh lama perhatikan kita..pukul brapa kita kluar, dgn siapa,siapa ada kat rumah..nak2 kita jenis kluar ada time plak..lg le senang keje dia..

JunAina berkata...

sarah...

setakat ini alhamdulillah kak aina belum pernah melalui detik2 macam tu tapi pengalaman masa kecik2 adlah.

sekolah kebangsaan, org panjat rumah kebetulan tidur tepi tingkap siap selak kelambu dan melangkah kita org lagi! bila mak terjaga mak menjerit org tu terjun ikut tingkap yg sama & kelambu turut terkeluar ikut tingkap. TRAUMA!

entah apa nak dicuri, sebuah rumah yang hanya bertonggakkan seorang ibu tanpa bapa! menurut kata org kampung mungkin ibu adalah sasarannya...

Solihin Zubir berkata...

bulan lepas rumah sy hampir kena pecah jugak..
tp x sempat...
diorg bru nk lompat pagar, ayah sy dh tembak pkai senapang.. hehehe..

ShErA berkata...

setakat ni alhamdulillah shera tak pernah kena lagi... kalau boleh, mintak dijauhkan la dari semua kes - kes macam ni... menakutkan betul..

AngahSayang2314 berkata...

betul kata kak zie yg penting ayat al-quran yg penting..tuk kukuhkannya.... dari segala bencana

kakchik@ella berkata...

tak penah ada pengalaman tapi harus dan wajib kita semua brhati-hati. thnks for sharing this n3 cikgu.

MamaYatie berkata...

betul tu..satu drpd ikhtiar jugak tur

Yasminhamid berkata...

pernah alami masa kecik dulu. rumah ayah saya di pecah masuk. banyak gak la barang yang dia amik...sampaikan kasut kulit kaka pun dia angkut..

Cma Shiema berkata...

alhamdulillah..umah cma xde kene samun..yallah..mintak2 dijauhkan..
betul kata akak..pagar rumah dgn ayat2 suci alquran mmg perlu!

Azlan Hasan berkata...

saya alhamdulillah xpenah kena lagi..cubaan pecah masuk ade laa..pencuri tu buat kerja time tengah malam n hujan lebat sebab time tu laa dia ketuk2 mangga dapur blakang orang x dengar sangat sebab bunyi hujan..time tu tgh raya n sy dok sorang2 kat umah..mungkin dia ingat saya xde kot..nasib baik dia x lepas nak masuk..hehehe..

Regards,
-Strider-

eelobor berkata...

ptg tadi saya ada menghadirkan diri ke mahkamah sebab ada kes pecah rumah oleh kanak2 bawah umur. tengok muka budak tu brutal jer. buat rayuan pun mcm hafal skrip jer. kesian nenek dia yang dah tua lak merayu2 dengan hampir menangis dan pakcik budak tuh lak yang memberi jaminan pada hakim untuk menjaga kanak2 tersebut.

apik pehe berkata...

balik jer kampung..apik sangat takot kalau duk rumah sorang2..
setakat ni dah dua kali rumah dimasuki pencuri..

MamaEma berkata...

minggu lepas sebelah rumah adik kena pecah..siang2 hari pulak tue..

~izan~ berkata...

takotnya kak bila dgr kisah mcm ni..rasa nak ajak semua tinggal dgn izan temankan huhu...

Eliza berkata...

siyes takut dgr cite pecah rumah nih. rumah kuarters saya duduk takde jiran dan jauh dari org.

apa-apa pun minta dilindungi Allah sentiasa. Awak mesti terasa trauma sampai skrg kan?