selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 17 April 2011

::KECEK KLATE | PALING SUSAH DISEBUT?::

Assalamualaikum
selamat pagi semua

susah sangat hendak
faham kecek klate ko?
apatah lagi hendak meniru berkecek atau cuba bercakap
rata-rata orang beritahu begitu

ce lihat cerita-cerita di TV
kalu ada guna dialek klate tu
memang lain bebenor bunyinya
melainkan pelakon itu
asli dari bumi klate dan memang anok jatilah
kalu bukan dari klate gak
soundnya begitu terrible..hahhaha

dialek klate ni
rasa saya ada sabdunya-->jeda tau..hehe
jika cakap dengan nada slow mlow
mungkin mudah org luar faham
tapi kalu bercakap macam monorel gak
ambo pun payoh gok nok pehe..hahahha
ada dialek ikut daerah yang agak pekat jugak
nak bagi contoh pun saya lupak..hehe

ce pi blog eelobor-->klik deh
dia ada buat soklan/test bahaso klate
seb baik saya betul semua
memang pekat sangat tuuuu...

apa-apa pun
saya suka dengar seme dialek kat msia ni
sekarang dialek yang femes emes ialah:
"KITE BAKOR....KITE BAKOR!!!
sampai mek sarah pom.."ite ako..ite ako"..hhahahaa

p/s: penangan usop wilca..mmg menjadik..

28 Rajin Komen:

IMANSHAH berkata...

selalunya dialek kelate ni ada banyak sound effect

m!sZ zAL!nA berkata...

itu indahnya bahasa.... bangga jd mek klate =)

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

bahasa kelantan awe pun susah faham kak..tapi kalu kedah,negeri sembilan, perak mudah sikit..mungkin kurang terdedah dengan orang pantai timur kot

azrinrahim berkata...

alhamdulilah ayie fham juga dialek kelntn sebbnya kebnyakan member2 daripada kelanta..hehe so, xad mslh sgt untuk berbual dgn mereka..huhu

sweet stalker berkata...

dialek tgrnu pun susah org nak tiru. samalah mcm kelantan.

Miza Yusof berkata...

setiap negeri mempunyai keunikkan dialek masing-masing. kalau dihimpunkan semuanya sekali mesti kelakar kan bila bercakap :)

~ yus ~ berkata...

yus dari dulu mmg susah nak faham dialek klate ni. Masa kat uni, bila ada kawan2 klate borak sesama mereka, selalu melopong je..hihi

ShErA berkata...

shera dialek klate boleh la faham sikit2 bila dgr org ckp... tp kalau nak balas balik, mmg tak mahir... sikit2 boleh la sbb start bljr kt u ramai org kelantan..

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

adik phm org ckp kelantan dr ganu..sbb dulu ramai kwn dr sana...psstt leh adik tny tak sis..usop wilca tu saper?huhu..adik tak kenal

En iLham berkata...

haha
memang susah nak paham cikgu.saya pernah pegi program anak angkat kat kelantan. memang haru birulah kejap dok umah famili angkat sebab sepatah haram pun tak paham..haha..kene plak diorang memang peramah..saya angguk n geleng jelah..haha..tapi lepas tu dah ok..sampai nak balik pun asyik nak kecek klate jer..haha

munna berkata...

munna pun baru je belajar sikit2 kecek klate..sejak dpt org klate

nuriz berkata...

singgah mentar heheh

Bionic women berkata...

memula kawin ngan ore klate dulu, payah sero nak sebut, nok pahe apatah lagi. ado jah hok nyipe makno.hehe..loni, sero hebat sengoti doh. sampai mok sedara oyat blako, hebat doh loni kecek klate, xdok iras ore luar pun.hehe

kak Erna berkata...

sarah-najwan..memang betul la..susah nak faham..macam cakap negori..
masa akak kerja di airport.flight dari kelantan..ada pak cik tanya akak 'tubik'..ternganga akak tau nak nak jawab apa..siap panggil kawan yang asal kelantan..rupanya dia tanya nak keluar ikut mana..

eelobor berkata...

kawe rajing ado 2-3 ore saing ore luar hok kecek kelate lebih pekat dari ore kelate hok kunun2nya kecep luai (mugo lamo kammm dok KL nihs). pah kor tatabahaso & jugok gremmer dio belajar. huhuhuhu

zih@n berkata...

faham jg skit2..kalau nk kecek juga mmg xreti la..

puanbee berkata...

haa cerita budak kelantan ada guna bahasa kelantan kan kak bee memang tak faham sbb bee orang kite bako je le...haaa

Zaidah berkata...

dialek kelantan nie ade irama n lemah lembut n mcm berlagu....sebab tu susah nak kecek...

ieda berkata...

ya kak .. seram bila dgr .. cam nak terkeliat lidah ekekek :)

tapis aya pun asal kelantan jugak cuma dah jauh

kat .. bila nak buat sticky post pasal gather2 tu ... nanti nak copy letak kat blog saya dan kawan2 yg lain .. kira jadi kan ?? :)

padlie berkata...

payoh ko kecek kelate..?
raso mudoh jah..

* sedih bila ado oghe ganu kato padlie kecek Kelate tak sedak..

MULAN berkata...

sedap di dengar tapi susah nak ikot... nak eja pon susah kan..

Solihin Zubir berkata...

org ckp, org KEDAH paling terer meniru bahasa lain... hehehehe...

err.. ite bako.. ite bako.. comel je.. :D

Yasminhamid berkata...

loghat kedah pun orang susah nak tiru..

apik pehe berkata...

hehehe..itu la kak weh..kalu apik tgk ore lua kecek klate..bunyi supo sie pon ado..hehe..tapi xpo lah..pok2 dio mencuba..

wahh mek sarah..kecek telo lagi..hahaha

Kisah Mawe berkata...

silap sebut jadi lain maknanya.. Hehe.. mmg lucu dgr ore luar klate kecek klate.. tp bgus ada smgt nk thu dielek yg ada di msia

Cma Shiema berkata...

hehe..cma x pandai cakap kelantan..belajar pun dr aka jugak..
>>_<

JunAina berkata...

mula2 belajar kat besut (dia org pun cakap dialek kelantan)...beli barang dia kata samah nak...

mak ai nak bayar berapa hengget ni last2 bg 10 ringgit...hahahaa...

boleh guling2...kita bako...kita bako..

MamaEma berkata...

sungguh tu..kalo hok ore dop beso gak..meme huduh bunyinyo..hahaha...kito bako..kito bako...