Assalamualaikum
selamat pagi semua
selalu uolls hendak goreng ayam atau ikan
uolls guna kunyit serbuk
atau buat sendiri garam kunyit
saya lebih suka buat sendiri
menggunakan kunyit hidup + bawang putih
kendian diblender sebelum dicampurkan garam halus
inilah hasilnya:
hasil garam kunyit ini
saya buat stok terus
mungkin untuk sebulan dua
dan disimpan dalam peti ais
dan saya rasa buat garam kunyit gini
rasanya lebih sedap jika dibandingkan
dengan menggunakan serbuk kunyit..hehe
hendak-hendak dilumur pada ikan selar kuning ni
sangatlah sedap dan baunya lebih wangi
p/s: balik nati nak goreng ikan selar kuning..hehee
24 Rajin Komen:
oohhh... mesti lagi sedap sbb ada bwg putih kan...
tak pernah pula buat sendiri...menu baru ni kak...kuning dia pun tak macam serbuk kan..bagus gak ni ek
yus tengoklah, kalau rajin buat sendiri, tp yus ada satu lg bahan tambahan selain kunyit hidup dan bawang putih. Halia...hehe. tapi kalau malas, bantai kunyis serbuk je..hihihi
haa lebih asli kan kak ..
tapi ieda x sempat lah nak buat mcm nie .. selalu tuu serbuk je lahh :))
yummy sedapnye
hehe..
kalau rajin..tumbuk kunyit..kalau tak rajin pakai serbuk jer...
p/s: ema dah tukar kotak komen....
kalau makan panas2 lg sedap yum2
angah pakai serbuk jer hehehe
saya pulak mmg tak kuasa nak buat sendiri...bantai serbuk kunyit je...hehehe..
waduh..goreng ikan ngan kunyit mmg terbaik..nk pulak mkn ngan nasi panas2..
buat sendiri ye kak??
bole cuba ni...
wahh..mcm best je. nak suh mama try buat lah. huuu
meme beh klu wat denge kunyit idup... raso pon lagu lain... behhhhh....
alahaiii..peberet apik tu ikan selar kuning goreng..pastu cicah budu dengan petai rebus..pehhhhhh
satu lagi resepi bleh cuba nie....
wahh...idea baru ni ..
suka..suka cuba sesuatu yg baru
tapi cikgu..
boleh tahan ke simpan dalam
peti tu..tak bekulat..?
waaaaa .. gd idea ni. boleh la kce cuba nnt. hihi.
sebab ada bwg putih lagi sedap kan kak... munna guna yg mudah je pakai serbuk kunyit je...
kita serupaaaa..mak ambo memang wat garam kunyit ni utk stok lama..blend bawang putih nga kunyit pahtu gaul ngan garam..biasa dia buat sebungkus besar garam trus..
beza sgt rasa dgn serbuk kunyit ngan garam saja kan..hehe
rajinnya buat sendiri... saya beli serbuk jer...
mulan:
tu la penyedapnya..rasa lain sket
awe:
try la buat.xsusah pom..tapi blender kaler kuning nati.huhu
yus:
dulu akak letak halia..skrg x..buh bwg putih aje..hehe
ieda:
kejap je buatnya..xsapa 10 minit..heehe
syamil:
pe yg sedapnya tu..ikan lum goreng lagi..
ema:
hehe..akak mmg xguna serbuk..bgus da tukar kotak komen tu..mesra
diana:
hehe..nati dah rajin bole try buat..
angah:
ikan tu mmg best mkn panas..sejuk jadi keras
wahida:
hehe..xpe..ikut kesesuaian..
cma:
buat sdiri je..mudah sgt..
sweet:
bole try..
zue:
meme rasa lain..wangi dan sedap..
apik:
nge budu slaluh..hehe
zaidah:
try la..
ati:
xberkulat sb hanya garam, kunyit dan bwg je..tahan lama..sampai abis gunanya
KCE:
try yer..
munna:
pahni bole try..
kalam:
hehe..meme sedap..ambo xguna garam kasar sb malas nk blend lamo..
min:
hehe..da biasa buat gini sejak kawin..
sedap buat sendiri gini kan kak. tp izan guna yg serbuk tu je. mak mertua izan rajin buat cam akak ni~
wah..rajinnye buat sendiri garam kunyit..mesti sedap tu..
kalau di rumah.. ayu hari2 tumbuk kunyit basah, bawang putih dan garam utk gorengan ayam/ikan...
samalah kita..hehehe..baru rasanya ngam
ikan selar kuning?
errr.. sy panggil ikan termenung.. heheh..
bee bantai je kak , serbuk ke yang fresh ke hehee
Catat Ulasan