selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 19 Mei 2011

::TIME MANAGEMENT!!::

Assalamualaikum
sudah makan pagi ka?
saya belum..tengah hapdet ni...
tapi tengok tajuk manggrees tuuu..

kadang-kadang sebagai ibu ini
kita kene bijak mengurus masa
jika tidak perkara yang selalu
kita dengar kawan kita dok sembang
mengatakan dia tak sempat itu ini
tapi kita sempat apaaa...

seperti balik ke rumah selepas bekerja
kita seperti lipas kudung tercabut sayap
usai solat asar dan minum air masak segelas dulu
terusan menjadi pembantu rumah buat itu dan ini
selepas menyapu lantai memilih kain untuk dimesin
kain baju itu bukan main campak ajo dalam mesin
nanti cepat rosak sebab sampai nak berputar pun tak boleh

dan-dan tu jugak keluarkan lauk
yang belum masak dik non - ini jika mood masak tak ke laooot..hehe
yang keras kejung dalam peti ais tuuu
biar lembut sebelum kepala berputar nak bikin apa
sebelum itu gorengkan funfries atau kukuskan pau inti kacang
atau rebuskan sosej kalau rajin atau beli sahaja pisang goreng
sambil mata melilau lak melihat "CINTA MELODY"..
hish!!! tak pernah miss tengok tau..hahhaaa

kendian itu baru landing jap
wahhhh..indahnya dunia
sebab dapat melihat sinetron sekejap
dan itulah schedule untuk hari bekerja
tetap dan berpencen yang memerlukan
pengurusan masa dan cara pelaksanaan yang pantas

apa-apa pun setiap perkara
yang perlu kita laksanakan
hendaklah dirancang masa
agar kita gembira dan kerja kita
akan selesai dengan jayanya

p/s: dah jadi cam kaunselor pulok saya ini..:P

23 Rajin Komen:

~izan~ berkata...

setuju2..biarpun izan tak keje,tp rutin akak buat slps kerja tu izan buat sepanjang hari hehe...terutama tang masak tu,3,4kali gak sehari utk anak2...

tp cayalah,akak tetap penonton setia cinta melody itu =D

eelobor berkata...

kehiliram tajuk dio ari nihs.... hihihi, orang yg gagal menguruskan masa adalah mereka yang gagal dalam hidup. eh...betul eh?

ieda berkata...

yes kak .. time management .. biar sebuk mcm mana janji anak2 terjaga dan tersusun makan minumnya :) hubby dengan makan pakainya .. kan kan kan ..

x tahu kenapa ada yg cakap x sempat itu dan ini .. biula kita penat alhamdulillah dlm hati puas :)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ berkata...

stuju2 tol tu kan, pembahagian masa sangat penting untuk melancarkan keje2, sama denagn kita yang bekerja ni jugak

Lina berkata...

klu fikirkan mmg tak smpat pun nak buat sumer tu dgn kita yg keje full time tp ajaibnya kita ibu2 ni mmg bole...jd pembahagian masa tu mmg penting amat2

Farah Shamsudin berkata...

memang kak. letih sangat kann.. farah sampai rumah terus je cabut tudung then mulakan aktiviti masak..

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

betul tu kak..kalu tak semua tak jadi...heheh..awe kalu lambat bangun rasa masa dah lari jao da

kakcik berkata...

Waaaaaaa... kat rumah kakcik masih banyak pakaian bertimbun belum berlipat dan bergosok - sangat letih kebelakangan ini - nak menguruskan masa pun dah tak reti! :(

MamaEma berkata...

time management ema..sampai rumah solat asar..ambil anak...bagi susu badan dulu...kalau tak tak akan lepasnya... sbelum tue kalerakan laut...kalau rajin laaa... tak pun zass makan kat luar...huhuhu...basuh2 kain lipat2 kain ikut mood..kalau mata sakit tgk kain bertimbun... terpaksalah lipat jugop...

sarah-najwan berkata...

izan:
tu la..jika xurus masa dgn baik..haruuuu kan..hehee

cinta melody tu mmg hakak minatttt

eelobor:
hilir..hilirr..hahahaa..90% begitulah..

ieda:
tu la..kita mampu manage mende tu seme..akak pom heran kalu oghe tok sempat nok fesbuk/blog tu..waaahhahahaa..

anje:
hehe..kene plan and action..

lina:
ye kan..kalu kita fikir xsempat..xsempatlah jwbnya..cuba lom lagi tu..hehee

farah:
hehe..tu baru mithali..seme hal kita sempat..

awe:
hehe..tu psl kene gak ade plan A...plan B..hehee

kak cik:
xpe kak cik..blik umah nati..tarik nafas..and go utk senaman jari mulus...

ema:
tu la..kita sebnarnya asik buat mende yg sama aje kan..tapi jika xreti urus dan guna masa..failed gak..

munna berkata...

kak munna bab time management ni mmg susah sikit... suka sgt buat last minit ..serabut semuanya...

Hanis Azla berkata...

betullah kak.. masa kita mmg kena rancang dgn baik.. klu tak mmg manjang kata tak sempat.. mana nak masak, membasuh, menyapu, jadi driver hantar tuisyen, nak berblog lagi, nak bersenam bagai.. bila ada perancangan, dalam sibuk2 tu pun kita masih sempat bersantai tgk tv kan kak.. itu yg bestnya tu..

Pn DG berkata...

ore kijo...busy2...rutin seharian sampai bilo2 gitu la...aku yg jadi surirumah full time ni pun rasa cam tak habis2 keje rumah...padanlah rasapenat bebenor masa kijo dulu....

kakchik@ella berkata...

setuju!! time management very important. tanpa pengurusan masa yg bijak .. sokmo tak sempat la jwbnya.

Izan Ishak berkata...

izan ni pun sama ngan izan di kuantan nuuu... kalau dah tersasar time management, mood mmg ke laut lah jawabnya~

diana berkata...

wah..
kiranya bila balik kerja tu semua barang letrik dalam umah pun berkerjasama jugak la ..kan??
hahaha..

Eliza berkata...

time management mmg kena adakan? tapi saya selalu terlajak masa bila duduk depan komputer. pastu mula menggelabah sbb jadual dah larik byk. hihihi...

makdara TERdiva berkata...

kalau ikut tak sempat..memang hari2 pun tak sempat! tapi kita kena bijak uruskan masa..

Cma Shiema berkata...

setuju ngan kaunselor!
sesibuk mana pun,time management tu yg penting kak..
nk tggu nnti,ntah bila la nnti tu dtg..

Yasminhamid berkata...

tak berani nak start tengok cinta melody...takut tak leh tinggal. sekarang tengok nora elana jer..

sarah-najwan berkata...

munna:
huhu..kalu begitu mmg kene bijak urus..kalu dok..mmg kita stress..

hanis:
tu la..kalu tgk xtvt yg patut buat..mmg byk..tapi jika TM mantop..seme bole setel..

das:
tu la kan..mu rasa camne jd suri rumah fulltime..mmg penat nk urus jika Tm xbuat dgn baik..

KCE:
hehe..tu la..kene plan elok2..biar jd lancar..

izan:
hehe..kalu lari paln A..kene pi plan B..baru mood dok tepi laut je..

diana:
a'ah..seme kakas elektrik berfungsi termasuk kipas ngan tv..hehe..da seharian dibenarkan rest kakas letrik tu..bila tuan rumah blik..deme keje keras..

eliza:
hak tu..saya pom terjebak gak..tapi civer mesti baikk punya..hehee

MDT:
tu yg rmai kwn saya ckp..asik xsempat ajo..

cma:
hehe..kaunselor pulok akak ni..

min:
hehe...saya dah terjebak..sedap min citernyer..

Papa Mifz berkata...

setuju...pembahagian masa sgt penting...kalo x mau kelam kabut...

Kakzakie berkata...

Hidup kena ada time managemant kalau tak mulalah kata semua tak siap dan tak sempat. padahal 24 jam juga diberi...