selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 5 Mei 2011

::BELI RUMAH::

Assalamulaikum semua
selamat pagi deh..

uolls semua sudah beli rumah sendiri ka?
jika begitu baguslah nooo..
bagi yang belum beli
sini mari saya hendak kasi tip yang penting..hehe

tips saya ini mudah sahaja
bukan yang melibatkan kos atau lawyer-lawyer
tapi melibatkan tip untuk keselesaan

jika hendak beli rumah
pastikan jangan mengadap matahari
yang sebelah petang punya
jika mengadap matahari waktu pagi tak pe
sinar matahari waktu pagi bagus untuk kulit
yang kurang selesa waktu petang-petang tu
yang langsung masuk ke pintu rumah
sangat panas wooooo..menguap pah ke dale rumah..huhu

saya pernah menyewa rumah cara gini
mok weyyyy..panasnya sampai ke pagi bahangnya
jadi masa saya hendak beli rumah saya sekarang ini
saya pergi tinjau sebelah petang
tengok matahari sebelah mana
jadi kita bole buat pilihan

so uolls..tak kiralah
rumah pangsa ka..teres ka..banglo ka..hendak buat sendiri ka
pastikan tips itu deh...
kerana kita berhak buat pilihan yang tepat...

p/s: rumahku syurgaku..

30 Rajin Komen:

Tanpa Nama berkata...

haa rumah bee panas petang yg masuk , pagi sikit2 jer :)

Tanpa Nama berkata...

eh tanpa nama itu puanbee.com tau kak

~izan~ berkata...

ha betul tu kak... tips yg sgt betul hehe.nnt dok dlm umah pun rasa mcm dlm oven hehe...

MommyAqil berkata...

betul tu kak..saya pon penah duduk rumah yg mengadap matahari waktu ptg..mmg panas ya amat..sampaikan terasa bnyk sgt ke dosa weall yg rumah asyik membahang je..hikhikhi..tapi dah pindah rumah... dah sejuk sebab dah tak ngadap matahari waktu ptg..

Zue AnnaLeeya berkata...

setuju tuh kak zia... sayo pon dlu maso nok beli umoh, gi kelih waktu pete jugok... sbb klu bulih meme tokse panas waktu pete... anok2 nok main pon payohla.. pagi panas takpo sbb kering sket kain baju... lgpon pagi kea kito gi kijo blako....

Hanis Azla berkata...

tips yg bagus ni kak.. sbb rumah saya mengadap matahari petang.. mmg klu malam terasa berbahang.. itu yg anak2 lepas maghrib aje mesti nak on aircond.. tp nak buat mcm mana, masa beli rumah, kita org nak ambil yg main road sbb jln depan rumah besar sikit.. jdnya yg tinggal hanya yang mengadap matahari petang tu aje..

Mama Kembar 3 berkata...

thanks for d tips. ni tgh berangan nak beli umah, tapi tatau laa bila baru ada rezeki hehe

Izan Ishak berkata...

akak, umah yg kami dok skrg ni mmg mengadap matahari waktu pagi... nyaman je rasa. lepas ni kalau nak beli umah kena ingat tips akak ni..hehe

Rozita berkata...

betul kak... rumah yg saya sewa ni start 2 ke atas tepat matahari menghala ke dalam rumah...dah la tepi pantai.. panas tak terkata..

sarah-najwan berkata...

bee:
panaskan...mmg tak tahan..

izan:
huhu..panasnya membahang..mmg kene ekon jugak..

mommyaqil:
tu yg kene pilih betul2..utk keselesaan kita jugak kan..

zue:
tu la..akak dah kene time menyewa..mg cari yg xngadap matahari petg..

hanis:
hehe...ade pglmn kan..tu pun saya pilih gak..rumah kita mesti ngadap org..takmo kita je..takut...

mamakembar3:
xpe mama..ade rezeki nati tuuu

izan:
nyaman kan..pagi2 xpe matahari msuk..bagi circulate..hehee

rozita:
tu la..akak dulu masa nyewa..dan2 tu nk pindahhhh...

MamaEma berkata...

alamak..tak checklah belah mana...selalunya pergi belah pagi ni...lagipun rumah tak cucuk tiang pun lagi...

Alin Marlini berkata...

Nasib baik rumah Alin matahari yg panas tu dtg dari belakang rumah..kering kain..hehehe

Nur Hawa Mohd Zin berkata...

rumah awe pagi petang kena matahari kak..pagi kena belah depan, petang kena belah belakang...awe pulak sidai baju belakang bilik atas..jadi petang2 sidai mmg kering :)

LYAfrina berkata...

odwy nk dptkan rmh sendiri..ntah biler..

JunAina berkata...

rumah kak aina kalau memasak petang mau basah baju, nak landing2 tengahari pun tak leh coz bilik dan dapaur mengadap matahari jatuh...panas membara...huhuhuuu...

insyaallah, kalau ada rezeki lagi tip sarah akan diguna pakai!

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

hehe..umah saya dah psh awning so redup jek la...dulu panas pagi.

Amy Syaquena berkata...

tips yang sangat berguna..

Mama Zara berkata...

hurm...betul jugak kan...mama skang ni dlm proses beli rumah, tapi tak terlintas plak nak perhatikan cahaya matahari tu...huhuuu

eelobor berkata...

tak mampu lagi...tengah berkira2 lagi nih...nak beli kat KB atau KL. nak beli 2 biji memang tak mampu

diana berkata...

rumah saya panas pagi je.
alhamdulillah..
baju pun cepat kering..
heheh..
memula dulu rumah ni kami sewa..
tapi bila penyewa tu nak jual
terus kami beli..
sebab abang lan malas nak angkat2 barang nak sewa lori bagai..
hahahah..
mudah betul hidup kami..
wakakakak

Ati Masrif berkata...

pada rumah yg belum siap lagi
kita leh tgk pelan rumah tu
dan minta nasihat salesman tu

kita pun buat lagu tu dulu
itu pun pengalaman kat rmh MIL
petang2 rasa nak terjun kolam saje
panasnya..

nasib jek takde kolam..hehe

Cikgu Nurin berkata...

Yeay..kedudukan rumah akak sangat tepat...turun KL meh la singgah...

apik pehe berkata...

hehe..nanti kijo lah apik cari rumoh...adehhh...duit2..

Cma Shiema berkata...

tips yg berguna kak..cma belom beli umah lagi...

Pn DG berkata...

sempat lagi gi cek matahri naik turun belah mana...bagus mu nii...cam ore tua2 lak...hu3

Solihin Zubir berkata...

skrg sy masih menumpang di umah mak ayah sy.. hehehe..

sweetsal berkata...

petua org dulu2..memang betul..

ieda berkata...

kaka hati tgh merundum .. baca apa je cam x der perasaan skrg nie huhuhu

kaktun berkata...

seelok2nya mmg rumah yg mengadap matahari terbit lebih baik, selain tidak panas mcm dikatakan...ia punca rezeki jugak :)

makdara TERdiva berkata...

tips ni bos lama saya penah bagi... :)