selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 13 Mac 2011

::CHICKEN POX::

Assalamualaikum
saya bersiaran dari klate nih

sekarang mek sarah kene chicken pox
sejak semalam badan dia
ditumbuhi bintil-bintil yang ada air itu

saya ingin mohon bantuan uolls
cara-cara untuk kurangkan ciken pox ni
maklumlah 3 hero saya itu
tak pernah pulak kene ciken pox ni
alih-alih mek sarah yang kena

line 3G pun guna GPRS/EDGE ajo ni
tapi saya gigih jugak
untuk publish n3 ini
agar saya dapat bantuan dan info dari uolls
tentang ciken pox ini

p/s: tenkiu uolls..

25 Rajin Komen:

bee berkata...

cara kurang kan ? rasanya tk de kot kak...tapi ank bee kena baru2 nih bg minum air kelapa muda je banyak2 biarkan dia keluar dulu , dah 2-3 hari baru sapu ubat sapu tu kalau tak ciken pox tu tk keluar habis nanti kena lagi....allhamdulillah ank bee yg bertiga tu tk teruk sgt lah

yayarashid. berkata...

dulu yaya penah kena. dia nanti mcm gatal gatal sikit. nak kasi kurang gatal tido atas daun bambuu kot tak silap. letak daun bambu kat katil, alas ngan kain batik ke. pastu tido. kurang sikit gatalnye. n kalau bole jgn garu la cikenpox tu takot parut huhu

CahayaCintaIlahi berkata...

macam sy pnh kene
nenek sapukan air kapur campur daun bambu sapukan seluruh badan
pastu masa nak tido pun memang letak daun bambu tu kat tilam tido.. mmg brksn insyaallah..ada satu lauk tu kene makan tp sy lpe lak.. n then jgn kene hujan..dan elakkan mkan kicap ;)

ieda berkata...

loor take care utk mek sarah ye kak .. ciann .. x per2 amik air tawar dan minum air kelapa bagi cepat kuar habis ..

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

sis..cr kat klinik atau farmasi..ubat nama acyclovir.ada yg sirap gak.anak x demam x budak tu x tumbuh byk pun nnt.selamat mencuba.alhamdulillah,ia membantu anak2 saya

Izan Ishak berkata...

kalau chicken ni, anak2 izan blm ada lagi yg kene. risau jgk nih. izan plak kene masa bby dulu~

moga mek sarah cepat baik ye~

kak Erna berkata...

betul tu..guna daun bambu..letak daun bambu kemudian lapik dengan kain batik dan tidur..
bila dah nampak keluar banyak..bagi minum air kelapa biar sampai habis..keluar semuanya..
kemuadian..tumbukkan beras dengan daun bambu..bedakkan ke badan yang dah keluar chicken pox tu.
bila dah baik demam dan dah kering semua chicken pox tu..
mandikan dengan air basuhan beras..
ini cara orang kampung untuk tak nak berparut..mungkin cara doktor lain kan..
boleh ikut mana yang baik..insyaallah..

Solihin Zubir berkata...

sy dulu kena chicken pon waktu lpas upsr..
bila kena, kena minum air kelapa untuk keluarkan semua campak tu.. kalau x keluar habis, takkan lega.. biar keluar semua.. mkn sup ayam kampung tak payah taruk garam pon boleh..

tu antara petua sy guna dlu la.. heheh..
nak hilangkan parut, nnt mandi air rendaman ikan haruan hidup..

diana berkata...

saya baca komen je ni..
sebab maisara tak kena lagi..
jadi mai nak kutip ilmu je la..
hehehh

fizanur berkata...

ha..a, kasi air kelapa, my MIL pesan. kasi vitamin c pun molek jugak. kuatkan pertahanan badan.

munna berkata...

org tua suruh minum air kelapa muda... supaya cepat keluar semuanya... tapi masa munna kena dulu pergi jumpa doc.. dia kata jgn minum air kelapa .. takut banyak sgt yg keluar nanti lambat nak sihat... mana satu yg betul pun munna tak tahu

Kalamhati berkata...

jangan wi kena ujan weh..berparut nnt..kena jaga molek..ado ubat hok molek doktor buleh bg tp mahal la sikit..huhu

Ellen berkata...

Ellen pernah buat n3 ni kak..harap2 membantu..

http://www.mummynemo.com/2011/03/chicken-pox.html

Cma Shiema berkata...

cra kurangkan??mak cma ckp,daun babmbu elok lapik masa tidur elakkan gatal..dgn mandi n minum air kelapa..

Pn DG berkata...

kelek kappung ko...bestnya...semoga sarah cepat sembuh...aku pun dok reti...kurang ilmu bab ni...

MamaYatie berkata...

tak experience sbb kami anak beranak belum kena..huhu..kalo gi klinik,doktor selalu bagi lotion putih,kurang sket gatalnya..tp kena minum air kelapa jugak..bg keluar semua..jgn makan kicap,nnt parut itam..

Adinda Amy Sensei berkata...

best kan dok kelate.. :)

Cikgu Nurin berkata...

Tidurkan dia atas daun bambu dan bagi minum air kelapa tua..kalau boleh badan dia bedakkan dengan bedak tepung ubi ( bancuh dengan air sikit )Semoga Sarah cepat sembuh..gatal tuu...

kakchik@ella berkata...

dia tak leh kurang cikgu weih. bagi dia minum air kelapa biar dia lebih cepat keluar, nnt cepat la baiknya cikgu.

A.s.t.i.n.a berkata...

minum air kelapa.. nanti abang2 dier pasti kena juga tu kak Sarah.. sebab kitorang aritu sorang kena satu rumah kena...

Ati Masrif berkata...

tak reti sgt

tapi elok minum air kelapa lah

nasib time cuti sekolah kan sarah

noor berkata...

btl kata kak ati tuh..mnum air kelapa org kata bg dia kuar semua..
take care mek sarah

padlie berkata...

ala kesiannya.. nasihat kat atas tu je padlie ikut.. cuma bimbang jangkit ngan orang lain..

Entry terbaru padlie: BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

Tanpa Nama berkata...

Saya sedang diserang chiken pox

Tanpa Nama berkata...

Td dh mndi air bambu ngn air beras...tmbuk daun bambu sapu kat bdn...n tdo beralaskn daun bambu... Gatal, miang sume ade...huhu