selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 6 Mac 2011

::ANONYMOUS::

Assalamualaikum
selamat pagi ahad semua

anonymous atau lebih mesra cik anon
semua orang tahu isu ini
pasti terus ke bahagian komen
komen pulak pasti yang pedas-pedas
kepada si blogger yang terkena

bagi saya cik anon ini
ada pro dan kontranya

pro atau kebaikannya
jika komen membina yang diberikan
dalam bahasa yang lembut dan penuh tersirat
tidak mengeji-ngeji atau mengutuk-ngutuk tuan blogger
secara tak langsung
jika pembaca lain membaca komennya
boleh juga mengguna pakai isi komennya

dan yang kontra atau bikin panasnya
komen yang diberikan itu menjatuhkan air muka blogger itu
diselang seli dengan kata-kata nista
secara tak langsung
pembaca pun beranggapan bahawa cik anon begini
seperti komen-komennya juga

jadi tidak salah menjadi cik anon
tetapi kena bijaksana
ada orang tidak diberi keberanian
untuk bersuara secara langsung dengan blogger tertentu
untuk menegur ke arah kebaikan
jadi mereka menggunakan saluran cik anon

dan kadang-kadang saya yakin
bahawa cik anon ini sebenarnya
ada kalangan mereka itu
kawan kita sebenarnya!!!!

jadi uolls
tepuk dada tanyalah minda
ingatlah bahawa mata "blog" lebih tajam
daripada mata pedang!!!
[mengikut situasi alaf millenium]

p/s: hepi-hepi blogging deh!!!!

31 Rajin Komen:

A.s.t.i.n.a berkata...

Betul! Anon itu adelah org yg mengenali kita dan sangat memcemburui kita.. maka meluahkan sepuas hati geram iri dan hasadnya di ruangan komen..

saya diasble anon kak Sarah sebab saya tak nak anon berdosa..

sarah-najwan berkata...

akak xdisable cik anon sb ade kwn akak yg xde blog..so jadi la cik anon..tapi komen yg bersangkut ngan n3 la..

**kdg2 hubby akak jd anon gak..hehe
sb dia pembaca setia blog akak..hehe

ch@ berkata...

kata-kata cikAnon ni biasanya betul cuma yg pedihnya bila bahasa yg digunakan tu, menusuk tangkai hati, kalau dia guna bahasa sopan, masih lagi diterima pakai.

Eliza berkata...

kawan n famili saya pun ramai takde blog, so saya pastikan dorang ada tinggalkan nama kat bawah komen.

kalo ada komen anon yg merapu atau saiko, saya terus delete tanpa belas kesian.

Ati Masrif berkata...

bagi kita cik anon ni

seorang yang tidak berani
berselindung menyembunyikan diri

jadi lah diri sendiri
curahkan apa yg terbuku di hati

ecehh..semenjak dua menjak ni kanss..
lalala~

Das berkata...

hahaha...cikgi bm ni canggih sungguh...mana mu dapat nama cik anon ni....aduhh pening aku...hu3

aSmiDar berkata...

tak berani..babtu jadi anon..
cuba tak anon..confom kna sembur..huhuhu

ieda berkata...

yes kak .. cik anon adalah diantara kita2 jugak .. saya yakin cuma adakalnya manusia x akan tunjuk diri mereka sebenarnya .. nak jaga ati kawan2 lah katakan .. tapi sebenarnya dia sakit ati ngan kita ..

pada iedalah kalau x suke sudah , toksah komen atau masuk blog org tuu .. senang citer .. x yah nak susah2 nak paksa komen semata2 nak jaga ati .. soo jadilah mcm cik anon yg dlm paksa ekekekke ..

hipokrit !!!!

fizanur berkata...

salam kenal.:)

Menarik sepanjang March

En iLham berkata...

betul tu cikgu
memang ada baik buruk cik anon ni
kadang2 kalau komen die mencaci maki tak tentu pasal
memang sy delete terus
setakat ni xde sangat pun cik anon dalam blog sy
almaklumlah takde popular mane pun blog tu
huhu

sarah-najwan berkata...

cha:
tang bahasa tu kene jaga..bukan xle tulis elok2..lagilah org faham dan sejuk ati membacanya..

eliza:
tu la..kwn saya pun sama..dorang akn tinggal nama kat last komen..

ati:
itulah..tidak semua org ade keberanian bersuara yg kental..mungkin mrk byk fikir kot..hehe..kita faham..

das:
tu nickname global weh...wahahahhaa..

asmidar:
hehe..tang kene sembur tu yg dorang xsanggup..

ieda:
mmg kwn kita yg mungkin ada masalah jiwa bg yg komen saiko tu..kita ada blog tu dia belasah melalui blog..ce xde blog..dia belasah PHD pulok..tikam dr belakang..huhu

fizanur:
tq..

syamil:
harap2 blog saya dan kamu xde komen begitu..

nazirulhazwan~ berkata...

orang kite ni takleh sgt dikritik, padahal kadang2 ape yang dikate tu ade benarnyer, ni la salah satu sbb kenepe bangse melayu tak maju2. haih

sarah-najwan berkata...

nazirul:
dikritik bole tapi ada caranya.bukan memalukan..jika kita salah..org komen yg pedas2..nak ngaku salah pun jadi xnak sb jadi nak marah..jika dikritik dgn bahasa yg lembut..org bole terima dgn hati terbuka..

Izan Ishak berkata...

abaikan saje cik anon itu. tak bawah pekdah pun kalau setakat dtg belog kita nak kutuk2...ialah nukan sume org suka apa yg kita buat kan kak~

eelobor berkata...

yer, memang setuju. mungkin di kalangan kawan yang kita kenal sebelum ini. boleh jadi yer, boleh jadi tidak.

apapun saya juga ada pengalaman kaw2 dengan cik anon nie, maka saya buat tapisan dahulu sebelum di lepas jer komen tersebut. ada yang setting tak bg cik anon komen terus. terpulang pada individu masing2 kan.

bagi saya ada baik & buruknya.

Citarasa Rinduan berkata...

saya tetap[ dgn pilihan anon tak boleh singgah ke citarasa rinduan..bukan sombong..masalahnya mmg tau....anon sure orang yang rapat dgn ku....

Adinda Amy Sensei berkata...

happy blogging kak...senyum selalu ek...

Cikgu CTE berkata...

kenapa yek?

minggu ni isu yang paling besar skali ialah cik anon....

Kdng si anon ni takut dengan diri sendiri. sbb tu dia sembunyikan diri..

Salam perkenalan

kak Erna berkata...

Assallam sarah..memang kita berblog untuk suka2..kan..

Mama Kembar 3 berkata...

sama laa kita, tak disable anon comments sbb ada kawan kawan yg takdak blog pun baca blog & tinggalkan komen. Tapi comments mmg kena approve dulu baru publish, at least ada laa some form of control disitu.

suri solehah berkata...

salam sarah..
alhamdulilah setakat ni tak penah kena lagi..mintak jauh lah saya ni jenis tak tahan dugaan..berblog sekadar untuk berkawan..harap semua ok

azieazah berkata...

Blog Kak Azie memang setting tiada ANON boleh masuk mengomen, tapi itu bukan bermakna kita selamat dari tidak di“attack”.

Mereka yang ada hasrat tersembunyi tetap boleh menulis tajam dgn identiti tersendiri (menyamar) juga.

Yang penting, niat kita betul. InsyaAllah kurang musuh. Harap2 gitu.

*Setuju, ANON biasanya orang yang kenal kita dan kita kenal dia!


Berkongsi Blog dengan Orang Sebelah: Sebuah Pendapat...

sarah-najwan berkata...

izan:
hehe..jika si anon yg mengutu2 tu mmg patut abaikan..

eelobor:
bole jadi je..akak xsetting komen..lagipun setakat ni blog akak ok

ayu:
ikut selera masing2..akak xdisable..

amy:

akak hepi sokmo dos..hehe

cikgu CTE:
xtau la..ikut nasib..tq krn singgah

kak erna:
suka2 kak..buat apa nk gaduh2kan..

mamakembar3:
akak xbuat gtu..main approve sdiri je..hehe

suri:
samalah dgn blog saya..lagipun n3 kita yg baiasa2 je..xde hangit2..hangat2..hehe

kak azie:
harap2 gtu kak..niat kita baik..nk share pglmn dan berkwn2 ajo..xde niat nk panas2kan keadaan..
bole jadi kwn atau kita xkenal..walluhalam..

kakchik@ella berkata...

awak btl sarah. saya setuju.

munna berkata...

setakat ni blm ada lagi anon yg komen blog munna... klu ada yg membina munna publish... tapi klu menyakitkan dan memburukkan delete je

Kamsiah berkata...

salam
biasanya cik anom jarang memberi komen positif...ainya lbh kepada melepaskan geram,iri hati,dengki,komen sentap...
bg saya,org mcm ni pengecut...baling batu sembunyi tangan...
saya delete ja komen2 yg tak diperlukan mcm tu...

Hanis Azla berkata...

teguran yg membina mmg kita boleh terima.. yg mengutuk pun kita boleh terima juga.. tp klu guna bahasa yg beradab tentu kita boleh terima dgn hati yg terbuka kan..

AngahSayang2314 berkata...

betul tue setuju sangat2

MamaYatie berkata...

setuju sngt2..lg pun org jadi tak suka en./ cik anon ni sbb suka bg komen tak membina langsung..kalo nak menegur org yg tak betul sekali pun, tegurlah dgn cara yg paling berhemah & berbudi bahasa..

saya, tak kasi chance pada cik anon!hehe

CIK TOM berkata...

cik tom mmg cik anon...heheheh

bee berkata...

haa situasi alaf millenium eh kak...hurm tepuk dada tanya selera wat apa nk jadi anon kalau dah betul kan ?