selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Khamis, 31 Mac 2011

:CERITA PENGASUH::

Assalamualaikum
selamat pagi semua

mulai tahun ini
saya telah menghantar mek sarah
ke nursery berdekatan rumah
sebelum ini saya menggunakan khidmat pengasuh
memandangkan mek sarah masih kecilkan

memandangkan mek sarah sudah besar
saya menghantar ke nursery
atas alasan supaya dia belajar bersosialisasi
jika di rumah pengasuh
mungkin hanya dia dengan pengasuh sahaja
saya bayangkan jika mek sarah akan kebosanan
dan saya sekarang sangatlah sibuk
hingga selalu sahaja balik jam 4 petang..huhu

banyak cerita pengasuh
boleh kita kongsikan
ada yang bertuah mendapat pengasuh
yang menjaga anak kita
seperti anaknya sendiri

ramai juga pengasuh memilih
untuk menjaga anak guru
kerana guru banyak cuti..hehe

apa-apa pun
kita semua mengharapkan
agar di mana-mana sahaja
anak kita dijaga dan ditempatkan
semoga anak kita dijaga
dengan baik dan selamat

p/s: hari ini harus jam 5pm baru balik ni..huhu

20 Rajin Komen:

MamaEma berkata...

ema hantar anak ema yg no.2 kat rumah pengasuh...anak pertama sekolah..tengahri duduk dgn mak mertua.... pernah hantar ke nursery..tp sangat kesiankan anak..smpaikan suami ema menangis ketika hantar si kakak dulu....

ruggedmom berkata...

hantar ke nursery anak sy selalu kena selsema tapi nursery jrg tutup sebab ada beberapa org staf. Kekadang berjangkit kutu. Anak ke4 dan ke5 murah rezeki dpt ddk rmh pengasuh yg baik.

Betul, anak pandai bergaul bila ddk nursery

Sisters berkata...

si kembar mama dari umur 2 bln dah hantar ke nursery. pernah ada org offer nak jd pengasuh, tp tak konfiden takut dia tak dpt jaga 3 babies serentak.

even my MIL pun offer nak jaga dulu, tp kitorang tanak menyusahkan dia sbb takut tak larat & tak terhandle 3 babies serentak. lg pun my parents in law ni jenis rajin kluar berjalan gak, kalau jaga 3 babies, takut tersekat/terganggu aktiviti. skarang ni my MIL pernah tersebut nasib baik dia tak jaga sbb tgk my boys lasak sgt, konpem dia tak daya nak handle. Tp kalau skali skala mintak dia tlg jaga kejap, mmg boleh sentiasa hehe

MamaYatie berkata...

ikutkan dah ramai jiran offer nak jaga anak saya..terutama mysara..tp saya prefer taska(walaupun byk masalah juga). saya rasa lebih selesa tuk menegur pengurus/cikgu di taska kalo ada tak kena compare tu pengasuh...

apik pehe berkata...

itu la kak..apik oyak doh keng aritu,,apik bleh jago mek sarah..50 ya jah sehari..hehe,,xdok bungo..hehehe

misza berkata...

lebih prefer pengasuh. tak pernah hantar anak kat nursery. tapi sekarang semua dah besar, tak perlu hantar mana-mana lagi. ^_^

ieda berkata...

tugas seorang guru skrg x sama mcm dulu kan kak .. cikgu dulu boleh jer balik tepat masa .. cikgu skrg selalu lewat balik adakalanya sampai petang kan ..

kalau anak dengan nursury banyak yg dia pelajari .. saya prefer hantar nursery lah .. :)

Hanis Azla berkata...

Alhamdulillah, anak2 saya mak tolong jaga.. cuma sesekali tu tumpangkan juga di tmpt transit. Dulu pernah juga hantar pada pengasuh, Alhamdulillah, dia buat anak kita mcm anaknya sendiri..

diana berkata...

saya tak tau la..
heheheh...
memang tak pernah tinggalkan maisara kat sapa2..
sudahnye dia tak reti berkawan..
mula2 dia kenal dia kawan la..
dah lama2 dia nak kawan tu ikut cakap dia je..
payah!!

sarah-najwan berkata...

ema:
masa kecik mmg akak akn anta pengasuh sb kecikkan..tapi bila umo 2 thun..da bole jln sdiri..xpe anta nursery..dorang pandai bw diri..setakat ni alhamdulillah nursery akk tu..

ruggedmom:
kat nursery..mmg mudah dpt sakit..demam la..kutu ke..tapi kita bg mkn byk antibodi kat anak kita..ngasuh kdg2 ada gak time bercuti ..tu la yg susah sket..

sisters:
jika nursery jaga dgn elok..xpe..
kdg2 ada gak pengasuh jaga rmai budak..tu yg kita tak nk sb pengasuh pun nk uruskan rumahtangga dia jugakkan..jika nursery..tugas dia jaga anak ajo..

mamayatie:
tang menegur tu betul..jika jiran yg jaga..terasa mcm samapai hati..last2 membuku dlm dada aje..

apik:
oloh la wey awe..mahal tahap gaban tu..bengkrap tokey gini..

misza:
skrgsaya tgh fikir nk amik maid..hehe..anak2 da besar bole tlg pantau maid..hehe..yg 3 hero la..

ieda:
mmg betul..bukan cam dulu..sibuk guru sama dgn pekerja lain jugak..

hanis:
kalu mak sanggup jaga ok tu...dpt pgasuh elok..suka sgt..tmbh jenis xberkira..

diana:
xpe diana..baik kita jaga sdiri..untung maisara..berkwn tu..nati skolah bule ajo..

munna berkata...

fuyyo.. mahalnya apik pehe tu ambil upah jaga mek sarah... munna anak dua-dua hantar pengasuh jaga masa kecik... skrg ni kakak meya hantar rumah mak munna... yg Yasmin kecil lagi masih dgn pengasuhnya... klu dah besar sikit mungkin bagi mak munna je yg jaga... kat rumah mak pun dah macam taska... ramai cucu yg transit lepas habis sekolah kat rumah mak

Solihin Zubir berkata...

sy dlu maksu yg asuh kami 7 bradik masa mak ayah keja.. hehehe...

lebih baik guna khidmat org yg kita kenal.. kan..

tahniah mek sarah.. slmat bersosial.. heheh..

Solihin Zubir berkata...

p/s lupa nk gtau.. sy ada tagged akak.. http://www.solihinzubir.com/2011/03/blog-review-assignment-4-oleh-jejaka.html

sissyira berkata...

salam


kak, payah lah bagi anak kita org jaga..huh..susah nak percaya kat org lain...

Cma Shiema berkata...

anak2 cma,mil yg jaga..nk anta kat bby sitter or nursery meka x bagi..

wahida berkata...

dulu pernah hantar anak yg sulung kat pengasuh...dia jaga mcm anak dia sendiri..mmg dia jaga sehabis baik dan masa kami nak pindah ke rawang, dia menangis2...sian dia..sampai skang pun hubungan kami masih baik dan saling ziarah menziarah...

wahida berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Amy Syaquena berkata...

salam kak..

amy tak de pengalaman la kak tapi bagi amy la kan memang payah nak bagi orang jaga.. zaman skg nie susah nak cari orang yang betul2 boleh jaga kanak2..

Kalamhati berkata...

Semoga Allah lindungi anak2 akak..
Dan semoga mek sarah dpt blaja sumting yg bermanfaat masa kt nursery..=)

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

pilih la mana yg terbaik sis..