selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Rabu, 30 Mac 2011

::CERITA CIKEN POX::

Assalamualaikum
selamat petang semua

saya sudah sampai di kuantan
sekitar jam 1.30 tadi
kemas-kemas sikit apa yang patut
layan cerita marshanda jap
sekarang masa utk bertenet.hehe

esok akan mula skol balik
tapi 3 hero masih off sebab
ciken pox mula menguping
ramai orang bagitau
entah mitos atau fakta
time ciken pox mengupinglah
masa ini proses jangkitan virus berlaku

saya rasa ada juga kebenaran/kebetulan
sebab dalam masa mek sarah awal-awal kene
tak dok pulak 3 hero kene
alih-alih yang mek sarah kene dalam masa hampir 2 minggu
3 hero pulak kene..sekali harung pulak itu

mak saya juga bgtau
makan kene pantang jika kene ciken pox
makanan bergoreng tak bole makan
tapi saya tak pula pantang
sebab ada maklumat
mengatakan seelok-eloknya
orang yang kene ciken pox ini
makanlah makanan yang berkhasiat
bagi melawan virus dalam badan
supaya kita lekas baik
Alhamdulillah..ciken pox yang menyerang 4 anak saya
baik dan menguping dalam masa 3 hari sahaja..

tidur malam pun saya tak alaskan daun mambu
[memang tak jumpa cari..huhu]
jadi saya sapukan calammine
ubat sapuan utk menyejukkan ciken pox
nasib baik elok aje dan 3 hero cakap ubat ni sangat sejukkkkk!!!..hehe

apa-apa pun kita ikhtiarkan
baik mitos atau fakta
yang boleh kita amalkan
untuk kebaikan kita amalkan
tak ada masalah..hehe
tapi bab kene air hujan itu
saya amat prihatin
takut lekat parut..huhu
nanti tak lawa dan tak ensem la anak saya..ehehehehhee

p/s: dari satu sudut elok juga anak4 kene ciken pox time kecilkan agar parutnya cepat hilang

23 Rajin Komen:

diana berkata...

saya pun naik risau..
entah bila lak masa maisara ni..
kalau kena tu depa demam tak??

munna berkata...

munna masa kena demam ni time anak dara dulu... berubat cara moden dah nak kering tu amalkan pula yg tradisional utk hilangkan parut

~ yus ~ berkata...

anak saya abid dan arif belum kena lagi. Aqil dan Alia kena serentak dulu ...senang juga bila kena serentak ni kan...

Hanis Azla berkata...

ingat lagi masa adik2 akak kena c.pox tu.. masa tu zaman anak dara.. baik aje c/pox masing2 beli krim parut untuk cantikkan kulit.. he..he.. tp klu kena hujan mmg parutnya susah nak hilang kan kak..

sarah-najwan berkata...

diana:
xpe..bila tiba masanya nati..org ckp elok kene masa kecik agr parut tak lekat..demam jugak sehari gtu..badan dedarlah jugak..

munna:
akak pom kene time skolah rasanya..naik sket aje..mcm xabis..seb baik naik jugak dah..

yus:
tu la..sekali jaga aje..

sarah-najwan berkata...

hanis:
tu la..ada yg ckp..sapu belakang kulit pisang pom okey..bole hilang parut..

makdara TERdiva berkata...

sengsara kena ciken pox ni..huhu!
anak2 dah kena..tp sume masa kat kg, opah yg setelkan.. :)

misza berkata...

c/pox ni merebak melalui pernafasan. sebab tu orang takut nak gi melawat. huhu...

Lydia Miza(Aidyl Azim) berkata...

sis...silap tu sis..cuba tny doktor.bkn time menguping sia jangkit.sebanrnya masa mula2 meletus tu . Tapi bia tak terus jd pada org yg terjangkit...dia akan seminggu br kluar...sbb tu org tua2 kata time berkuping .padahal bukan.

Amy Syaquena berkata...

Sengsara kena chicken pox nie amy kena 2 kali dalam hidup masa kecik dan last 2001 , memang terseksa sangat...doc pun terkejut dalam record dah pernah kena dan kena lagi...

Kalamhati berkata...

hok penting skali jange bui keno uje wess..
parut kekal nnt..huhu

kak Erna berkata...

akak jugak dengar macam tu..chicken pox akan berjangkit bila dan nak kering

Miss Yaty berkata...

kesiannye ank2 akak...semoga dorg cepat sembuh ye..mujur jgk dorg kena mse kck kn..yaty dlu kena mse form2...alhamdulillah ciken pox tu xserang byk..xsmpt kena mke..hihi ;)

dyea irdina berkata...

anak2 tak pernah kena lagi ni...camne la agaknya nanti..mesti sy tak keruan ..ye la nak menghadapi chic. pox yg membuatkan budak tak selesa ni

Sham berkata...

betul2...dah tua2 kena ciken pox tenat gak woo...

eelobor berkata...

saya pun kena masa kecik dulu, senang jer sebab semua mama saya yang uruskan. sekolah tak kena pegi. huhuhu...kalau kena dah besar2 nie, mesti malu sebab berparut

sarah-najwan berkata...

MDT:
sakit ni pedih perit+gatal..

misza:
mmg mudah jangkit..tu psl kalu skol kene off yg ada cecah 2 mggu..

LM:
tenkiu LM sal info ni..ni akak hanya ckp berdasarkan ckp2 org..bukn sah dr doktor..

amy:
ada juga kene 2X..xle ..lps ni xde da kot

kalam:
hak tu ambo jaga sgt..

kak erna:
tu yg kita salu dgrkan kak..

yaty:
yg anak akak ni pom..naik xbyk mana..syukurlah..takut naik sket ni..akn naik kali kedua gak..naya la..

dyea:
xpe..cam biasa je..demam la sehari masa nk kene..

sham:
tenat sb parut lebih ketara..

eelobor:
tu la..org besar..parut lebih besar..

Citarasa Rinduan berkata...

setuju sangat2 chiken pop nie parutnya amat memalukan...lambat baik

nanti sapukan daun cemai yang ditumbuk halus bersama beras yang direndam, campur ibu kunyit..insyallah.kering cepat dan tiada bekas tertinggal

PS: bab makanan, jangan bari kicap, air coke, gorengan (time bintik dok timbul.boleh sebabkan pesakit akan menggaru), ikan gatal2 pun jangan bagi yer..
semoga si kecil semuanya cepat sembuh

Cma Shiema berkata...

mak cma de cakap..kalo dah menguping tu tanda2 nk baik..tp kne tekun jage..mmg ye virus akan mudah berjangkit..anak2 cma blm kene lagi ciken pox ni..missels je..takut juga,,

apik pehe berkata...

hehe..naseb bek semua da kena..xder la susah sgt biler da besar nanti..hehe

Ati Masrif berkata...

anak kita syahmi kena c.pox ni
masa tengah cuti kat cherating
last year...mmg sengsara

So Shy Lady berkata...

anak 1st n 2nd dah kna...kami pkai bdk cammomile yg dr bg aje..ada kwn suruh guna daun smambu utk hilangkn gatal

yg 3rd dah dptkan vaksin siap2. dr kt after 60years inject lagi
salam knal;D

MamaYatie berkata...

saya pun sebenarnya rasa lagi baik anak2 kena cp skrg..kang dah besar kot la kena time exam besar2/ time duk hostel lagi haru..tp tu la, kalo pikir balik buatnya kalo dia org kena tak serentak ,brapa lama saya nak kena cuti ni...adeyyy... saya & suami pun tak kena lagi.