selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Isnin, 14 Februari 2011

** GURU DI RUMAH?? **

Assalamualaikum
selamat tengah hari semua
baru boleh hapdet..huhu

sejak mula bekerja
sampai loni..memang kebizian tahap tinggi
jadi sekarang urusan melihat
kerja rumah anak-anak saya
hubby saya yang buat..hehee

tapi saya memang hendak bgtau
walau saya guru
saya jarang mengajar anak sendiri
adalah jugak mengikut sesetengah subjek
atau ketika hubby OS..hehe
kitakan mak..banyak keje lain kene urus

urusan ini diambil alih oleh hubby saya
dia lagilah garang dari saya
itu pasal saya bgtau hubby saya
bahawa dia memang tidak boleh
menjadi seorang guru
garang yang amat
jika anak tak faham
hot temper terus..ehhee

menjadi guru memang kene sabar
hendak2 jika mengajar anak sendiri di rumah
asyik hendak marah aje kan..hehe
tapi perlu kita tahu bahawa
ibu bapa patut meninjau pelajaran anak-anak
di rumah dan tidak boleh menyerahkan
urusan ini ke pihak sekolah semata-mata

uolls camne?

p/s: musim exam sudah dekat ni..bizilah ibu bapa..hehe

26 Rajin Komen:

Hanis Azla berkata...

sebab itulah akak tak boleh jd guru.. kesabaran ada kurang sikit.. he..he.. teringat pula tawaran untuk interview maktab yang hanya diterima lepas dua hari temuduga berlansung.. mmg takde rezekilah tu kan.. klu tidak kesian kat anak murid dpt cikgu yg x sabar ni..

~ yus ~ berkata...

yus pun kurang sabar, sbb tu juga tak kesampaian nak jadi guru..huhu.

Tapi kerja anak2 kami berdua pantau, tgk siapa yg mood baik waktu tu..hehe

aibaks berkata...

aibaks takde anak lagi.. tapi mmg betul kite kene folo up budak2 ni.. baru2 ni kat tv3.. cerita pasal pendidikan anak2 di sekolah.. pihak sekolah da cube sedaya upaya.. tapi pihak ibu bapa kene main peranan utk folowup dan jadi 'rakan' sebimbing.. supaya perkembangan mereka terus maju & +ve..

hehe.. ni idea sepocen dari aibaks.blogspot.com

kakchik@ella berkata...

saya lagi lah tak leh jdi cikgu utk anak sendiri. hihi ..

A.s.t.i.n.a berkata...

kalau lah cikgu saya mcm kak Sarah.. pasti saya akan lulus cemerlang.. takdelah saya jd begini.. oh nasib nasib

mamalieyna berkata...

tak pernh mengajar anak lg, sbb anak kecik agi..ehe..tp eprnah ajar anak buah..mmg mudah tul jd hot lah..ngee..sbb tu tak lepas2 nak menjd seorang guru kot..hehe..

JunAina berkata...

kadang-kadang dalam kesibukan buku-buku anak selalu terabai, terasa alpanya menjadi ibu yg sibuk dengan kerjaya...kesian anak-anak...

wahida berkata...

kak, urusan tgk homework anak2 mmg bwh tanggungjwb saya...tapi saya mmg cepat panas kalau anak x faham..mmg temper abes..yg saya tau anak saya ajar sekali, kena terus faham...huhuhu...teruk kan saya...
tapi kalau temper saya x leh control, hubby cepat2 take over..hehehe...

mungkin ada hikmah saya tolak tawaran maktab dulu...kalau x, buat naya kat anak org je...hehehe...

Zaidah berkata...

zai mcm asben sarah....memang garang...klu tak dapat atau salah memang kena cubit ajelah diorang...sebab tu tak bleh jadik guru...so asben yang kena pantau..

deAnza-wAnda berkata...

xde ank lagi tapi slalu ajar anak sdare jek hihi...

nazirulhazwan~ berkata...

faktor utama den takmo jadi cikgu, mmg tak penyabor, t=rase nak tempeleng jer budak2 yang pyh nak phm.hahaah tp den lupe, bukan sume dikurniakan Allah kdengan kepickup pan yang bagus,isk3=(

noor berkata...

my SIL sumer cikgu
diaorg pun ckp kat umh mmg xngajarnya ank2 diaorg

Ati Masrif berkata...

mesti cikgu yang bail dan penyabar ni..

kita bila time2 nk dekat exam baru sibuk...hihi

sarah ...blawok tu apo?


Jom baca: Menakutkan…Gambar Ini Menceritakan Segalanya..

sarah-najwan berkata...

hanis:
saya pun garang gak..muka siyez time ngjr..ehhe..sbenarnya..saya ajar anak lagi garang tau..huhu

yus:
jika kita jadi cikgu sbenar..xkot garangnya sb kita tahu anak org..

aibaks:
nati ada anak..bole apply..mmg betul kene pantau..jgn bg sekolah je buat..tu yg ada pibg..


kakchik:
nape tu kakchik..mesti garang jgk ni..hehee

astina:
seme cikgu hdk pelajarnya cemerlang..xde yg mahu pelajarnya gagal..semua guru begitu..kamu pun berjaya skrg..

mamalieyna:
nati anak skol..kene ajar..mmg temper..

jun:
saya pom gtu..kdg2 kasihan gak..tapi itulah..mmg kene buat jgk

wahida:
hehe..ni kes hubby akak..kalu bole sekali ajar anak faham..mmg xbole gtu..melainkan genius benar anak kita..

jika awk jd cikgu betul..xde garang sgt..percayalah

zaidah:
hehe..xkot..sb skrg mmg xle nk pukul budak sesuka hati..ada prosedurnya..sekadar cubit2 manja bdk xpe..

deanza:
xpe..amik pglmn..

nazirul:
kamu tau lah camne guru kamu ngjr kamu dulu..jika baik diam dan dgr kata xpe..bygkn kalu murid nakal..suka nyampuk cikgu ckp..mulut murai..camne?? jika cerdik xpe..jika kurang..aduhaiii..

noor:
samalh ngan akak
jrg ajar anak..hehe

ati:
mmg kene sabar dlm mendidik anak bangsa..
blawok tu menipu..

Das berkata...

bagusnya suami kak sarah....w/pn garang rajin tgk2 h/work anak2....saya w/pn busy tahap gaban camne pun saya la yg pantau semua....hehehe...so kalau saya tak sempat memng la litarpukang anak5 saya....hehe

MamaYatie berkata...

antara saya & suami saya yg garang tahap gaban bila mengajar anak2..huhu..tu yg apply KPLI tak dapat2 tu..hehe

hari2 balik umah,perkara pertama buat mesti check message book & homework anak2..kalo ada mmg kena speed up semua keja rumah supaya 8.30 mlm dah boleh duduk ngan anak buat homework

misza berkata...

cikgu ni adalah insan terpilih. bukan mudah nak mendidik anak² kita.

p/s teringat cikgu masa sekolah dulu².

Izan Ishak berkata...

akak...izan pun jenis tak sabar. sbb tu agaknya takleh jadi cikgu. saya kagum dgn ipar duai saya yang kebanyakannya mmg cikgu...sabar betul! termasuklah akak juga~

n.hasleena berkata...

salam kak...
hehehe...sy yang garang kat rumah kak :). tapi yg pasti mmg pantauan ibu bapa mmg perlu dalam pelajaran anak2. Bkn semata2 mengharapkan guru di sekolah..dengan peranan yang dimainkan oleh guru dan dipantau oleh parents,InsyaAllah anak2 berjaya...

Citarasa Rinduan berkata...

nasiblah ayu nie ada sedikit kesabaran..

untuk umai 30 minit belajar mewarna, 30 minit selepas menonton tv..ayu peruntukkan belajar menulis..

moga2 umai cepat pandai..amin

sarah-najwan berkata...

das:
amboi pn DAS..pn sarah mmg sejak dulu lgi en hubby yg handle anak3..hehe..

mamayatie:
bagus gtu..mesti pantau segera..bukan apa..takut anak kita ketinggalan kan..kdg2 yg skol tahap satu ni..xreti nk bgtau..

misza:
betul..bukn mudah mengajar dan mendidik..

izan:
xpe..kalu dlm situasi sebenar..kesabaran akan terbit dgn sendiri..

leena:
yezza..jika sme pihak amik port..mmg akn cemerlang..

CR:
insyaAllah..berkat didikan guru dan ajaran ibu sendiri..anak2 akan berjaya..

Solihin Zubir berkata...

haha.. samala.. mak saya teacher yg hebat.. tp sy speaking still hancor! heheh.. biasela tu kan..

diana berkata...

saya tak boleh jadi cikgu..
takut tercekit anak orang..
hahha..
anak sendiri pun
kadang2 baik jugak voleum suara ni.

suri solehah berkata...

salam sarah..sayapun tak sempat tengok anak..anak belajar baca melalui komp..lastnya pergi sekolah baru tahu anak tak pandai tulis lg huhu,,teruk betul mak cam sy ni.

sissyira berkata...

salam

ada sesetengah ibu bapa tak leh nak ajar anak sediri, sbb garang akan lebih 3 ...hehe

Cma Shiema berkata...

jadi guru??huhu..cma x bole jadi guru..hot temper ..
en hubby yg slalu jd "cikgu" kt umah..