selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Isnin, 21 Februari 2011

** DI RUMAH HARI ISNIN DGN TIPS **

Assalamualaikum
selamat pagi isnin

sepatutnya saya di stadium
membawa budak olah raga
tetapi disebabkan mek sarah
kene semput dan demam lagi
saya terpaksa cuti sahaja

maka sekarang di rumah
maka jugak sempat saya
melihat MHI-->rasanya lama weh tak tengok..hhehe
rasa macam bertuah pagi ini
kerana ada satu segmen
tentang keselamatan wanita
selepas keluar dari institusi kewangan

kan sekarang banyak kes ragut
bukan ragut tengah jalan-jalan dah ni..
ragut dari dalam kereta pun hadooo!!!
jahat sungguh sesetengah manusia sekarang

antara tips yang diberi:
1. jika $$ diisi dalam sampul-->bawa 2 atau 3 yang dummy utk kelirukan penjenayah
2. jika takut boleh bawa kawan-kawan masa pi amik $$$
3. jika seorang boleh minta pok guard iring..hehe
4. masuk kereta tu jgn hendak mekap2 +tgk cermin tau..terus lock kereta
5. jgn meletakkan henbeg lawa jenama mahal itu kat seat sebelah driver
6. henbeg letak kat bawah kerusi lagi baik

ingat cerita yang sheila rusli berlakon tu
tapi saya lupa tajuknya
yang dia dan 3 anaknya dirompak
setelah pulang dari ambil $$
memang sedih cerita itu
walau diulang 2 kali kot
saya masih menangis apabila melihatnya
hendak2 saat tragik mereka ketika dirompak itu..huhu

jadi untuk kita semua
WAJIB beringat-ingat
jangan bajet kita sentiasa selamat
mata kita WAJIB melilau-lilau apabila
hendak bukak gate rumah bg yg xde autogate
tengok depan belakang kiri kanan
kot2 ada motor2 yang meround2 tanpa kita kenal
kerana kita mesti tahu bahawa
MALANG ITU TIDAK BERBAU

p/s: semoga kita dan keluarga semua sentiasa selamat sejahtera..aminn!!

35 Rajin Komen:

eelobor berkata...

ini dinamakan cuti yang bermanfaat. selain dapat jaga anak siap boleh kongsi tips lagi. hihihihi

JunAina berkata...

zaman sekarang ini memang banyak kes yang menakutkan, kalau setakat rompak tak apa tapi kalau sampai mencederakan dan membunuh memang sangat-sangat menakutkan...

A.s.t.i.n.a berkata...

malang tidak berbau.. pernah orang kena rompak kat depan rumah pun jiran tak sempat nak tolong sebab sekelip mata kereta dah dilarikan.. dia acu pisau kat leher pompuan tu.. sedih lah..

sarah-najwan berkata...

eelobor:
berkongsi utk kegunaan semua..ni serampang 2 mata..hehe

jun:
tu yg sgt takut..minta dijauhkan

astina:
waduh..mende ni mmg xle jangka..unpredictable..wajib hati2..

wahida berkata...

mmg takut skang ni...petang2 pun boleh jadi jenayah..huhu...

kak, saya dah jwb soalan akak...nnt tgk ye...

Amy Syaquena berkata...

betul tue kak , amy kalau nak buat pengeluaran wang di bank memang x akan pergi sendiri kalau x ada teman..takut ow sebab ada kawan dah terkena...

sarah-najwan berkata...

wahida:
yeza...kita hati2 deh
satgi akak pi tgk..tq yer..

amy:
mcm amy..salu urusan mcm tu..wajib bw teman tau..

CiK JuE berkata...

tips yang baguslah..
salam kenal ye akak..jue follow akak...rajin2 singgahlah blog jue ye

kakchik@ella berkata...

cikgu weih .. ambho slalu buak gini.
letak beg bwh tmpt duduk. kt kaki lebih tepat.
masuk keta terus lock.
gi bank bwk pok guard si Aiman tak kesah. hihi ..

Hanis Azla berkata...

akak nampak muda.. itu yg saya rasa mcm saya yg akak.. he..he.. saya tahun ni nak masuk 35.. minta maaf yer..

Thanks yer utk tips2 yg baik itu.. saya pernah di rompak depan rumah kawan.. saya parking depan rumah dia, turun kejap nak pass surat.. saya pun cuma berdiri depan kereta depan pintu pagar rumah dia.. toleh2 org tengah ambil hb saya.. mmg bahaya sgt.. keluar kejap mcm nak buka pagar pun mmg kena lock keta.. takut2 ada yg ambil kesempatan atas kelekaan kita..

nur berkata...

Moga si anak lekas sembuh ye SN..

betul tu.. tips berguna.. haritu pernah baca tentang Nasha kene rompak.
Jemput ke:ALL IN ONE

Das berkata...

tak sihat sokmo mek sarah ya....
selamat beristirehat kak sarah....
semoga kita semua dijauhi dari kejadian2 tak diingini....

Eliza berkata...

Rozie, tips tu sgt berguna okeh..yg merisaukan saya ni jenis manusia panik last2 lupa nak segalanya..semoga Allah sentiasa melindungi kita semua..

kpd mek Sarah, semoga cepat sembuh yer sayang..

AngahSayang2314 berkata...

wah cuti ye... apa pun semoga mek sarah sihat cepat..yuppp tue semua info yg bernas kak zie..

Izan Ishak berkata...

takut kan kalau cam tu kak. izan mmg jarang ke bank. en hubby je lah pun... itupun izan mmg selalu pesan kat dia supaya hati2 selalu~

Puanbee berkata...

haa bee ingat certa tusedih amat semua mati :)

sarah-najwan berkata...

cikjue:
tq..satgi akak terjah

KC:
moleklah..ambo pom gtu..takut weh..bodygad demo besar doh..hok ambo baghu djh 5..hehe

hanis:
hehe..kan saya ni akak..salu gtu..saya ni kn awets muda..ayat xbole blah betul..hehe

ada pglmn tu..mmg camtu je dorang buat keje..kita pom xbajetkan..hati2 la lps ni..

nur:
tq..harap2 gtu..

das:
tu la..rasa baru je semput..aku ok la..dok tido je..hahaha..

eliza:
kene menten supaya jgn panik..tapi kita wajib hati2 je..mana tmpt dan masa yg dijangka akn berlaku gini..mcm masa balik ke rumah iaitu kita ngan anak2 tanpa hubby..pi jln2 kat bandar sorang2 ke..

angah:
terpaksa cti ngah..harap mek sarah cpt baik..kasihan semput

izan:
akak pom jrg..mmg xde kot..hehe..seme urusan $$$..hubby yg buat..akak tau perabis ajo..

bee:
tu la..sedih tul..tapi kene amik iktibarnya..

Zaidah berkata...

kes ragut memang menjadik2 sekarang nie....terima kasih kerana berkongsi tips yang memang berguna untuk keselamatan diri dan bersama

nuriz berkata...

la kak.. ingatkan dah follow ..rupenye dak lagi heheh
folo2 ..berehhhh

sarah-najwan berkata...

zaidah:
tu la..hati2 deh..yg menjadi mangsa mmg wanita selalunya..

nuriz:
hehe...zmn akak folo nuriz..zmn yg jom folo2 tu tau..ehhe..
btw..tenkiu deh..hehe

~ yus ~ berkata...

malang tak berabau...di mana2 pun boleh berlaku. Kita mmg perlu sentiasa berhati2 kan..

munna berkata...

cuti layan mek sarah yg demam ye...munna pun skrg ni h/b mesti letak bawah kerusi klu drive sorang2.. sebab member munna sendiri pernah kena ragut h/b dia dlm kereta... sebab letak h/b sebelah seat drver dgn pintu tak lock...

Gayahspears berkata...

setuju.. wajib beringat2...
rindu la kat akak :( maaf ya gayah lame tak terjah akak :(

aibaks berkata...

camne ngan mek sarah kak? da ok ke?

suri solehah berkata...

salam..amin ..moga semuanya selamat sejahtera..kesian mek sarah kena lelah lagi..

Adinda Amy Sensei berkata...

as salam...

baru ku tahu..akak adalah cikgu juga rupanya...hehehe

sarah ok??

nazirulhazwan~ berkata...

pompuan la, dari kuar pintu kete, cucuk duit sampai ke stat kete balik = 30 minit kot

diana berkata...

tajuk drama tu taubat nasuha..
saya ingat sebab saya pun sedih giler tengok drama tu..
menangis tak boleh di tahan2 ..
hati2 lah wahai kawan2 ku sekalian..

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum..

trime kasih atas perkongsian ini..insyaAllah akan diberitahu kpd owg uma nnti..

singgah dan folo blog ini

sarah-najwan berkata...

yus:
tu la..kita ni mesti hati2..

munna:
jika ada pglmn rakan..lagilah kita kene alert..

cikgayah:
xpe..akak fhm..cikgayah bizi..bila free dtg jalan2 umah akak..aku pun rindu kamoooo...

aibaks:
skrg da ok..esok bole skoloh..pi stadium..

suri:
tu la..dlm masa 2 minggu kot..skrg da baik..dok ngan mak kan..mak jadi misi..

amy:
ye..akak cikgu..kat skoloh akak pom ade sensei gak..hehe

nazirul:
mmg amik masa la nazirul..sb tu akak mmg bole kira ngan jari amik $$ kat bank atau atm..hehe

diana:
ye ..tu tajuknya..sedih sungguh citer tu..berjurai2 air mata saya..
awk pom hati2 gak..

sahrom:
ye..sila..sila..satgi akak terjah..

Yasminhamid berkata...

sentiasa beringat...tapi tetap takut..

ieda berkata...

hermm setuju sgt2 :)

~najwa~ berkata...

pernah diragut depan istana budaya - pusat tabung darah negara. pengalaman menakutkan.

berhati2 semua - tak tau bila malang nak jadi..

Solihin Zubir berkata...

beringat2 sebelum terkena..

err.. sy pon demam jugak ni.. huhu..

Mawar Merah berkata...

Jahat nak mampus perampok2 ni. Nak duit cr la keje sndri. Ni asyik nak duit mudah je. Biar kena bkr ckup2 kt neraka nnt.