selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 5 September 2010

TIPS~

sempena hari raya yang bakal menjelang ni
kita seme akan balik ke kampung
beberapa tips bole dikongsi untuk kebaikan bersama
wah!!!entry berinfo nih..hihi

semalam2..saya jumpa la beberapa tips yg bole diaplikasi
oleh saya dan jgk kawan2 semua:



1. Rancang:
* sila rancang perjalanan kita
* jangan buat keputusan atas dasar a.s.a.p
* kebaikannya..kita xrasa mengah nk ngemas..terlupa itu..terlupa ini..
* tu ada kes..drive da 1/3 jalan..balik semula ke rumah semata2 xttup tingkap bilik anak..hehe





2. tips rumah:
* kita akan meninggalkan rumah utk beraya kt kg utk beberapa hari..
* pastikan rumah tu selamat dan benar dikunci seluruhnya
* kalau kita yg tukang kunci last..mintalah hubby kita double check
* kunci ngan mangga bagai tu di samping dgn ayat2 al-Quran yang kita tahu..insyaAllah rumah kita selamat daripada segalanya.

3. bekalan elektrik dan air:
* pastikan tiada suis yg on yer...
* semua plug cabut dr soket
* peti ais pom kalau bole kosongkn..mana tau kalau kita biasa on..tibe2 berlaku shock ke hape..seminggu balik kg..petia ais penuh ngan ayam ikan bagai..bayangkn apa yg akan berlaku..ulat2 la menghuni dapur anda..
* ttup paip kt meter utama..takut la overfload ke..naya umah banjir nati..hehe

4. jiran dan rakan cops:
* bgtau jiran bahawa kita balik kg ni..utk j/masa ini..
* kalau kita ada contact rakan cops..lagi baik maklumkan..bole dorang ronda2 nati



5. pemanduan:
* pandu cermat jiwa selamat
* memandulah dgn berhemah
* jika letih, mengantuk dan pelbagai tu..minta co-pilot sembang2 yer...jangan lak co-pilot terbongkang kt seat sebelah tu..sian kt pilot kite tu..

p/s: tips ni jgk utk saya yang akan pulang ke kg di kelantan pada pagi selasa..im not packing already..hehe..got 2 days more..

6 Rajin Komen:

Das berkata...

tips no 3 pernh jadi kat aku thn lepas...seblm balik kg...aku penuhkn peti sebab bila dtg..dh start pose...malas nk gi pasar kalu2 ...tut2 blackout...jetat suis....hbs busuk peti aku.....

sarah-najwan berkata...

hahaha..betulkan..hal2 ni biase terjadi pada kita..tp kite sering lupa..tips no 1..sgt berguna..plan ur scheduel..

p/s: aku xpenah kene lgi..walau xpenah ttup pom..kali ni napok gaya kene off blako..off suis besar nuuu

alfa juliet berkata...

hopefully ruamh selamat belaka...tetap bawak balik beruuk i tu,...hehe

sarah-najwan berkata...

insyaAllah..i pom bowok blik lappy and beruksben ni..xmo tinggal..trauma..

Intan Inn berkata...

sama samlah kita beringat2 yer..thanks sudi kongsi tips..hehheselamat hari raya

sarah-najwan berkata...

thanks intan..selamat mnyambut hari raya jgk..