selamat datang

My Life , Love & HERBALIFE - TERKINI

Ahad, 29 Ogos 2010

BUAH MELAKA~

ini semua pasal "dendam"
teringin sgt nk mkn buah melaka @ buah mulong(kelantan)
beli la kat pasar ramadan
nak tau harga dan bilangannya???
seringgit=8 butir yg halus2 tu..

terkujat gak..tapi sb nk mkn sgt2 belilah
bila berbuka ..bagi sma rata anak-beranak >>kelakar la pulak

last2..semalam amik keputusan
mak bikin sendiri lah
puas hati aku makn dik2 nun
pandai gak mak buat kuih ni
2 thumbs up from mr hubby n my childs cakap >>>licin uolls..

kuih ni senang bangat nk buat sebenarnya
nak ngan xnak je
jadi..n3 ari ni nak kongsi la ngan uolls cara buatannya..try la buat yer..



ni bahan2nya
tang tepung tu..memang asik lupa je..tepung beras ke pulut
siap tanye mak cik kedai tu..hehe
ni da msuk blog..kuih setahun sekali buat ni..akn igt la..
uli tepung tu jadi doh gtu > xlekat masa nk gentel2 then isi gula merah @ nisse



ni proses rebus smpai timbul

ni dah timbul...letak untuk digoyang2 dlm kelapa parut ni

kelapa parut tu + garam sket

tadaaaaa >> hasilnya



setengah tepung pulut tu..bole la 50 butir yer..ckup sekali hadap..shedappp..
p/s: ari ni xbuat kuih dah sb dah 2 malam..along asik suh goreng mee..malam ni pom sama..

9 Rajin Komen:

Masrina binti Alim berkata...

hmmm..sedapp nyerrr onde-onde tuh..lamo x make..

Das berkata...

waaa rajinnya....aku membuta sehari hari ni...nk wat n3 pun malas arr....hu3

sarah-najwan berkata...

masrina-->sedap tau..puas hati buat sdiri..anak4 mkn lak tu..suker

sarah-najwan berkata...

das--> nape gtu weh?? aku lak terlebey rajin poso2 nih..beli lauk tu utk top up je..yg xbest..asik terbabas sahur jek

p/s: nak citer lain lak..asik mkn angin pah ke ceroh nih..he3

BUJANG SUSAH berkata...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

sarah-najwan berkata...

BS--> tima kasih utk info n komen.saya akan tgk yg awk bgtau itu

HANI berkata...

kak sedap nyo kak hok buat sendiri fresh ko...beli kat kedai ni besar sikit 4 serial weh..

sarah-najwan berkata...

jah-->mu buat deh..sene yg amatnyo..puas hati make wey..

Azwan Ismail berkata...

ni resepi org bujang mcm saya ni hahaha..